Žabky, zásoby sladkostí a humor. 17 tipů, jak to přežít na koleji

Najednou sdílíte svůj prostor nejen se spolubydlícími, ale taky s hlasitým sousedem, který ve dvě ráno zpívá karaoke (to je ta lepší varianta), a spolubydlícími, kteří si náhodně “vypůjčí” váš šampon, protože přece co je vaše, to je všech? Tady je pár tipů, jak to zvládnout s humorem a bez ztráty nervů. Život na intru nebo koleji může být sice náročný, ale rozhodně vás naučí, jak zvládat každodenní život s nadhledem – a to je skill k nezaplacení.

1. Stanovte si hranice (klidně i páskou na podlaze)

První dny na intru nebo koleji jsou klíčové. Pokud nechcete, aby se váš stůl stal skladištěm cizího nepořádku, vytyčte si své území hned na začátku. Nebojte se komunikovat – jasně, slušně a s úsměvem. Později byste si mohli hodně vyčítat, že jste si nedali jasné mantinely hned na začátku. A kvůli potřebě neprudit cizí lidi jste nic neřekli. Chyba! A pokud nepomáhá mluvení, zkuste kreativní řešení. Nalepte si na podlahu pásku a označte ji jako “privátní zónu”.

2. Mějte „emergency zásobu“ jídla

Není nic horšího, než když vás přepadne hlad a v kuchyňce najdete jen seschlý citron a zkyslé mléko. Investujte do uzavíratelné krabice a ukryjte si do ní nouzové zásoby – proteinové tyčinky, sušenky, instantní nudle, oříšky, cokoli, co vás zachrání před hladovým záchvatem – v jakoukoliv denní dobu. A hlavně si ji označte štítkem. Co třeba: “NEŽRAT! JSEM HLADOVÁ.”?

3. Přátelé jsou fajn, ale dveře na klíč jsou lepší

Kolejní a intrácký život je o sociálních kontaktech, ale někdy je těch kontaktů až moc. Proto doporučujeme dveře na klíč a sluchátka s funkcí potlačení hluku jako základní vybavení. Taky je dobré mít připravených pár omluv pro nečekané návštěvy: “Jsem právě uprostřed maratonu učení” nebo “Promiň, ale mám dnes mentální detox.”

4. Sdílená koupelna jako sociální experiment

Pokud jste na koleji s více spolubydlícími, sdílená koupelna je kapitola sama pro sebe. Klíčem je rychlost – kdo první přijde, ten se první sprchuje. A hlavně nezapomeňte na žabky do sprchy, přece nechcete po pár týdnech řešit podezřelé svědění na nohou. A hlavně, nikdy, ale opravdu nikdy si nenechávejte svůj ručník viset na věšáku, kde k němu má přístup kdokoliv – občas totiž záhadně mizí a vrací se v nepopsatelném stavu.

5. Spolubydlící vs. osobní prostor

Není žádným tajemstvím, že ne všichni spolubydlící mají stejnou představu o pořádku, tichu nebo čase, kdy se chodí spát. Klíčová rada: komunikace, kompromis a občas trocha diplomacie. Pokud máte vedle sebe extroverta, který je neustále „v režimu party“, zkuste nastavit pravidla. Jestli nepochodíte, můžete se obrátit na vyšší moc (ať už to znamená kolejní řád nebo ultimátní domluvu). Ale nakonec se i ty největší rozdíly dají zvládnout – a možná vás naučí toleranci a trpělivosti víc než jakýkoliv kurz meditace.

6. Prostředí si uzpůsobte podle sebe

Váš pokoj asi úplně nemusí vypadat jako hotelový pokoj z katalogu, ale trocha útulnosti rozhodně neuškodí. Rozvěste světýlka, přihoďte polštáře a přidejte pár fotek z domova. Budete se cítit víc jako doma, i když je kolem vás ruch a zmatek. A nezapomeňte – pokoj je váš safe space, takže ať už v něm máte poházené učebnice nebo hromady oblečení, hlavně se tam musíte cítit dobře.

7. Otevřená mysl a smysl pro humor jsou must-have

Život na intru nebo koleji vás naučí jednu věc – nikdy nic nebrat příliš vážně. Budete čelit divným situacím, překvapivým spolubydlícím a nečekaným výzvám. Ale s humorem a lehkostí to zvládnete. A kdo ví – třeba se z těch nejpodivnějších momentů stanou nejkrásnější vzpomínky. Koneckonců, jednou budete vyprávět historky o tom, jak jste se hádali o poslední kávovou kapsli nebo organizovali tajné půlnoční večeře v kuchyňce. Tak na to myslete, až se budete chtít stěhovat pod most, protože i tam je (ve vašich představách) líp!

10 věcí, které by vám na koleji rozhodně neměly chybět:

1. Prodlužovačka s více zásuvkami

Elektřiny není nikdy dost. Když máte na stole notebook, lampičku, nabíječku na telefon, žehličku na vlasy a ještě možná ohříváte polívku v rychlovarné konvici, rychle zjistíte, že dvě zásuvky na pokoji jsou zoufale málo.

2. Žabky do sprchy

Nikdy, ale opravdu nikdy nechoďte do sdílené sprchy bosky. Žabky jsou vaši nejlepší přátelé pro bezpečný a hygienický přístup.

3. Skladné úložné boxy

Úložného prostoru není nikdy dost a skladné boxy pod postel, do skříně nebo na poličku vám pomůžou udržet aspoň zdání pořádku.

4. Sluchátka s potlačením hluku

Pokud chcete mít klid, když se ostatní rozhodnou o půlnoci hrát kytaru nebo probírat životní otázky, kvalitní sluchátka jsou k nezaplacení.

5. Mini lékárnička

Paralen, náplast, prášky na bolest hlavy (ty budete potřebovat často) a něco na zažívání. Na koleji totiž nikdy nevíte, jak vaše tělo bude na tenhle lifestyle reagovat.

6. Zámek na skříň nebo krabici

Pro všechny případy je dobré mít místo, kam můžete uzamknout své cennosti (nebo sladkosti) před mlsnými spolubydlícími.

7. Tenká přikrývka nebo deka

Ať už je na koleji zima nebo horko, další vrstva na spaní nebo na gaučování se vždycky hodí. Navíc je to stylový doplněk.

8. Hrnky a rychlovarná konvice

Věčná pravda: na kolejích nikdy není dost čistých hrnků, a ranní káva je must-have. Takže mějte alespoň dva – jeden na čaj/kávu a druhý “na všechno ostatní”.

9. Odpadkový koš s víkem

Nikdo nechce, aby mu celý pokoj voněl po včerejší pizze. Větší koš s víkem je malá, ale zásadní vychytávka pro spokojený studentský život.

10. Malý větrák nebo stolní ventilátor

V létě vám zachrání život, v zimě slouží na rychlé vysoušení oblečení. Na koleji nikdy nevíte, co bude víc potřeba.

Anna Basiková

Hodně čtu, nepiju kafe, miluju cestování, řezaný kytky, podzim a dlouhý procházky po lese. Učím se švédsky a taky znakovku. Napsala jsem knížku, píšu články a taky dělám v PR a trochu v marketingu. Nikdy mě nenapadlo založit vlastní časopis, ale díky bohu se to stalo. Přeju si, aby vás to tu bavilo.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *