Pauza na svačinu! Které jídlo vás v práci zasytí a dodá energii?

Vybrat správnou svačinu do školy nebo do práce je alchymie. Chcete něco, co vás udrží svěží a plné energie, ale zároveň vás to neuspí u pracovního stolu nebo na školní přednášce. Tyhle svačinky vás nakopnou a zároveň potěší vaše chuťové buňky!

Klíčem ke správné svačině je vyváženost. Kombinujte bílkoviny, vlákninu, zdravé tuky a ovoce nebo zeleninu, a uvidíte, že zvládnete celý den bez pocitu únavy nebo hladu. A hlavně, neváhejte experimentovat – svačina nemusí být nuda! 

1. Ovocné špízy s oříšky

Kombinace ovoce a ořechů je ideální. Ovoce vám dodá energii díky přírodním cukrům a oříšky zase zdravé tuky a bílkoviny, které udrží pocit sytosti déle. Bonus: Vypadá to krásně a snadno si tuhle sváču připravíte předem.

2. Zeleninové wrapy s hummusem

Zeleninový wrap je rychlý, svěží a zdravý. Stačí do tortilly zabalit oblíbenou zeleninu, přidat hummus a máte výživnou svačinu plnou vlákniny a bílkovin. Pro případy velkého hladu přidejte tuňáka z konzervy nebo kuřecí maso. Ideální řešení, když potřebujete něco, co můžete snadno vzít s sebou.

3. Jogurt s granolou a ovocem

Jogurt s granolou je klasika, která nikdy nezklame. Sáhněte po bílém jogurtu a doplňte ho domácí granolou a ovocem – tak máte kontrolu nad tím, kolik cukru přijímáte. Navíc si ho můžete přizpůsobit podle chuti.

4. Sendvič s avokádem a vejcem

Sendvič nemusí být nuda! Zkuste celozrnný chléb s avokádem a vajíčkem natvrdo. Avokádo je bohaté na zdravé tuky, vajíčko dodá bílkoviny a díky celozrnnému pečivu si udržíte energii delší dobu. Přidat můžete i špenát nebo rajče.

5. Cizrnový salát do krabičky

Chutná a jednoduchá svačina, která je rychlá na přípravu. Smíchejte konzervovanou cizrnu s nakrájenou zeleninou (třeba okurkou, rajčetem a paprikou), přidejte olivový olej a citronovou šťávu. Cizrna je skvělý zdroj bílkovin a vlákniny a navíc se dobře přenáší.

Tip pro případy nouze

Noste v kabelce, nebo si je schovejte do šuplíku v pracovním stole, proteinovou tyčinku, oříšky nebo ovoce – nejlíp třeba banán nebo jablko. Na zahnání akutního hladu jsou ideální.

Anna Basiková

Hodně čtu, nepiju kafe, miluju cestování, řezaný kytky, podzim a dlouhý procházky po lese. Učím se švédsky a taky znakovku. Napsala jsem knížku, píšu články a taky dělám v PR a trochu v marketingu. Nikdy mě nenapadlo založit vlastní časopis, ale díky bohu se to stalo. Přeju si, aby vás to tu bavilo.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *