Staycation aneb Jak si užít léto, i když letos nejedete na dovolenou?

Neletíte letos na Bali, chodit po horách, objevovat evropské metropole ani do Krknoš do luxusního wellnessu? Nebojte, určitě nejste sami (i když to tak podle Instagramu nevypadá)! Jak si užít léto na 100 %, i když ho strávíte ve vašem městě?

Není třeba chodit daleko

To, že nejedete na dovolenou, neznamená, že musíte sedět doma! Zkuste se projít po vašem sousedství a zjistit, zda se neotevřela nová kavárna, zajděte na tu hezkou zahrádku, kolem které už roky chodíte, nebo do té galerie, na kterou dohlédnete z balkonu!

Věnujte energii zpátky

Zkuste volné léto využít k tomu, abyste zkusili něco nového: ideálním příkladem může být určitá forma dobrovolničení. Zkuste třeba zajít do místního útulku a místo obyčejné procházky ji tentokrát spojte s vyvenčením některého z tamějších obyvatel. Uvidíte, jak to zlepší den nejen jemu, ale i vám!

Užijte si sami sebe

Dost možná bude spousta vašich známých rozesetých všude možně po světě. Kdy jindy je taky lepší čas na to, soustředit se sám na sebe a užít si zasloužený relax – ať už si zarezervujete den ve wellnessu, zajdete na koupaliště či vyrazíte do parku meditovat, dovolte sami sobě se na chvíli zastavit a soustředit se jen na svoje potřeby.

Čas na hobbies

A kromě odpočinku se zkuste zaměřit i na vaše koníčky – jak dlouho už vám na nočním stolku leží rozečtená kniha? Kdy naposledy jste si zašli na jógu? Kdy konečně začnete s háčkováním nebo vyrazíte do keramické dílny?

Výlet na den

Spousta výletů nevyžaduje žádné delší časové ani finanční oběti. Zkuste si najít, co je v dojízdné vzdálenosti od vás, a poznejte krásy vašeho kraje. Výlet na hrad, zámek nebo do národních parků nemusí být nutně jen táborovou aktivitou!

Čas se zastavit

Možná vám právě volné léto dopřeje dostatek času na reflexi toho, co jste za uplynulý půlrok dokázali a na utřídění plánů na půlrok následující. Stanovení cílů a odměna za ten kus cesty, který jste už ušli, je nezanedbatelná součást seberozvoje, i když na to tak rádi zapomínáme!

A naše konkrétní tipy?

Za dobrodružstvím s Mapamátkami

Spolek Mapamátky ve svých dvou nových procházkových trasách mapuje architekturu kubistického a rondokubistického stylu. Můžete tak navštívit přes 20 staveb a ke každé si přečíst krátký historický výklad. Ale nebojte se, díky hravému pojetí a kurátorskému výběru jednotlivých zastávek to nuda určitě nebude, a vy tak máte jedinečnou možnost poznat Prahu jinak!

Popuste uzdu kreativitě s Kreativní zebrou

Keramika rozhodně není jen pro děti. V Kreativní zebře můžete navštívit hned několik kurzů pro dospělé, dát si skleničku dobrého vína a vytvořit si jedinečný doplněk do kuchyně.

Vyvenčete vořecha z Voříškova

Provětrejte si hlavu na procházce s jedním o zbyvatel pražského útulku Voříškov a ukažte jim, že lidé vůči nim umí být i laskaví. Procházku si stačí rezervovat u nich na webu, na jedno venčení jsou vyhrazeny dvě hodinky, přičemž minimální doba je 30 min, aby měl pejsek šanci se provětrat.

Zaznamenejte svůj progres s Bobo

Chcete-li začít s journalingem, doporučujeme si pořídit hezký notes, který vám bude dělat radost pokaždé, když jej otevřete. Zkuste si jeden takový najít na našem oblíbeném Bobo, kde vám na něj dokonce dokáží vygravírovat i vaše jméno nebo jiný vzkaz!

Josefína Joštová

Mám ráda lidi plný barevných myšlenek a černý kafe a humor. Učím se španělsky, protože plánuju důchod strávit na prosluněný španělský pláži se sangríou v ruce. Do tý doby toho ale chci ještě hodně stihnout a po cestě se toho ještě spoustu naučit. A alespoň část z toho tady s váma sdílet.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *