Kulturní tipy na listopad: Prague Sounds, Matuška, Mark Lanegan

I když to tak dlouho nevypadalo, podzim už je opravdu v plném proudu a přináší spoustu kulturních akcí. Divadla představují své nové inscenace. Pokud chcete být v obraze a vědět, co se právě děje v divadelním světě, neváhejte zajít třeba na Jatka78 nebo do A studia Rubín. První polovina listopadu se také nese ve znamení hudebního festivalu Prague Sounds, který probíhá na několika místech v Praze. A když už jsme u hudby, právě vyšla v češtině kniha nedávno zesnulého hudebníka Marka Lanegana, který vás provede hudebním světem 90. let. 

Do 11. listopadu můžete stihnout výstavu Elektrosalon s podtitulem From the Rave to the Gallery. Jak název napovídá, v rámci výstavy se sešla skupina lidí, kteří se pohybují na rave a klubové scéně, kde experimentovali jako osvětlovači a visual makers. Aktuálně se umělci setkávají v galerijním prostoru H40 na pražské Bubenském nábřeží a představují svá nová díla i dávno realizované projekty.  

Díla od více než dvaceti autorů můžete vidět v rámci výstavy Mnoho podob citlivosti. Tu dalo dohromady kurátorské duo Kazda, Štochl a jejím cílem je prozkoumat různé druhy citlivosti za pomoci různých prostředků. Každý člověk vnímá citlivost jinak, ať už pozitivně nebo negativně. Jak s citlivostí pracují umělci a co ve vás jejich díla vyvolávají, můžete zjistit ještě do 11. listopadu v HYB4 Galerii.

Villa Pellé v říjnu představila novou výstavu malíře Jakuba Matušky aka Maskera. Ve své výstavě Koule anebo cestou k propasti mineš deset kamenů autor vychází z pocitů člověka ve středním věku, kdy „nekonečný večírek mládí skončil a čas se rozkrájel na sled pracovních termínů a rodinných povinností“. 

První polovina listopadu patří Prague Sounds festivalu. Tento hudební projekt opět představí ikonické hudební osobnosti i mladé umělce propojující klasickou hudbu, jazz, hip-hop, elektroniku a další. Ať už si půjdete do Fóra Karlín poslechnout zpěvačku Angelique Kidjo nebo do Rudolfina Bert & Friends, určitě nešlápnete vedle. 

K listopadu patří každoroční koncert J.A.R. v Lucerně. Kapela opět zahraje ve Velkém sále, kde můžete 17. listopadu zakončit celodenní oslavy Dne boje za svobodu a demokracii. Kapela ten den zároveň slaví 34 let od svého založení a koncert se ponese, tak jako celé tour, v duchu nového alba.  

Ke konci měsíce si na své přijdou také fanoušci českého rapera Yzomandiase. Ten 24. listopadu pokřtí album YZOMANDIAS II: ZPÁTKY NA SVOJÍ PLANETU. K této události si vybral Křižíkovy pavilony na pražském Výstavišti v Holešovicích. A jak už to tak u křtů bývá, těšit se můžete na spoustu hostů.  

Začátek měsíce můžete odstartovat divadlem. Depresivní děti toužící po penězích přicházejí s novou inscenací Modrovous revival. Hudební horor inspirovaný francouzským lidovým příběhem o sériovém vrahovi. Venuše ve Švehlovce hru uvádí již 2. listopadu. Hlavní role sehrají divačky a diváci a je otázkou, kolik z nich se dožije konce představení. 

Soubor divadla A studio Rubín uvedl novou hru To ticho, když přijdeš domů. Společným tématem tří hlavních postav je samota. „Samota, která je pro některé nutností, pro jiné luxusem, pro další možností kumulovat energii, odloupat ze sebe všechny vrstvy cizích požadavků.“ Inscenace částečně vychází z knihy Můj odpočinkový rok a do Rubínu na ni můžete zajít 22. listopadu. 

Soubor Cirk La Putyka připravil nové představení s názvem K a s podtitulem Všichni jsme někdy outsideři. Představení vzniklo ve spolupráci s francouzským režisérem Danielem Gulkem a divadlem Cahin-Caha a provádí světem spisovatele Franze Kafky. Jak už je u souboru zvykem, představení je plné prvotřídní akrobacie, původní hudby a masek. Během listopadu si můžete v prostorách Jatka78 vybrat ze sedmi termínů.  

Příznivcům rockové hudby a hudebního prostředí by neměl uniknout český překlad knihy Zpívej pozpátku a plač. Tu napsal americký muzikant a zpěvák Mark Lanegan v roce 2020, necelé dva roky před jeho smrtí. Kniha je osobní zpovědí o zpěvákově boji se závislostí a depresemi a zároveň příběhem rockové hudby v Seattlu v devadesátých letech. V české jazyce právě vyšla v nakladatelství Host.   

Nejznámější lotyšská spisovatelka Nora Ikstena napsala příběh tří žen, který se odehrává za sovětského období v lotyšsku. Komplikované osudy matky, dcery a babičky popisuje autorka v románu Mateřské mléko, který nyní získal také filmovou podobu. Příběh nadané lékařky, která je i se svou dcerou nucena žít v exilu na venkově vydalo v českém překladu nakladatelství Paseka.  

Nakladatelství Odeon vydalo román francouzské autorky Brigitte Giraud Žít rychle. Ta se v něm vyrovnává s tragédií, která ji zasáhla v době, kdy se se svou rodinou stěhovala do vysněného domu. Dalších dvacet let se snažila s tímto osude vyrovnat a tak vznikla její intimní zpověď v podobě knihy. Ta získala francouzskou nejprestižnější cenu Goncourt. 

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *