Vogue World 2024: O co jde a co na event vynesli hosté?

Kromě Fashion Weeků, předávání cen nebo Met Gala na módní kalendář přibyla před pár lety další zásadní módní událost. Co je to Vogue World, proč se pořádá, kdo letos vystoupil a co vynesli hosté?

Co je to Vogue World?

Vogue magazín asi všichni známe. A právě pod jeho záštitou se pořádá Vogue World, speciální módní event, který je oslavou módy, kultury a umění. Zahrnuje módní přehlídky, vystoupení umělců a další kreativní prezentace.

První Vogue World se konal v roce 2022 v New Yorku jako součást oslav 130. výročí magazínu Vogue. Měl podobu pouličního trhu v centru New Yorku a zároveň byl velkou módní přehlídkou show, která měla inspirovat newyorskou módní komunitu. Vystoupil i například Lil Nas X, nechyběly ani Gigi a Bella Hadid nebo Serena Williams v custom róbě Balenciaga.

Vogue World v minulých letech

Druhý, loňský, ročník se konal v Londýně v historickém divadle Royal Drury Lane a vzal na sebe podobu divadelní premiéry ve West Endu. Vystoupila Annie Lennox se skladbou Sweet Dreams (Are Made of This), FKA Twigs, Stormzy, Sophie Okanedo a nechyběly ty nejznámější supermodelky: Naomi Campbell, Cindy Crawford, Linda Evangelista a Christy Turlington, které ke překvapení všech celou show ruku v ruce zakončily.

Jaký byl Vogue World 2024?

Přesto byl ten letošní Vogue World úplně na jiném levelu – možná i proto, že letos zavítal přímo do centra nejen módního, ale i sportovního dění, Paříže. Olympijské hry totiž ve městě lásky odstartují už 26. července. Vogue World tak letos oslavoval kulturu, umění, sport a provedl nás dekádu po dekádě pařížskou módou. Tvůrci a návštěvníci se sešli na slavném pařížském náměstí Place Vendôme.

Pokud by newyorský Vogue World byl pouličním veletrhem a londýnský Vogue World byl okouzlující večer v divadle, Paříž byla jakýmsi zahajovacím ceremoniálem; takovým, který oslavuje 100 let módy a sportu,“ uvedla akci ředitelka celosvětové redakce Vogue a ředitelka obsahu Condé Nast Anna Wintour.

A co řekla, splnila. Ponořili jsme se tak hluboko do průsečíku sportu a stylu, spojili cyklistiku, gymnastiku, tenis, či šerm s esencí jiného desetiletí francouzské módy a vrátili jsme se až do rozbouřených dvacátých let minulého století.

V rámci eventu vystoupil například stylový Bad Bunny či FKA Twigs. Po mole se kromě známých tváří jako je například Kendall Jenner či Gigi Hadid (které předvedly novou kolekci Hermès přímo z koňských hřbetů) prošla i například popová ikona Sabrina Carpenter, Maluma nebo Katy Perry.

Lístky na akci začínaly na 130 eurech, židlička v přední řadě by vás vyšla až na 3000 euro. Celý výtěžek z prodeje vstupenek byl ale věnován na charitativní program Paříž 2024 ve spolupráci s organizací Secours Populaire, jež usnadňuje přístup k základnímu vybavení mladým začínajícím sportovcům v celé Francii.

Co vynesli hosté?

Podobně jako na fashion weeku se však inspirace linula nejen z catwalku pod širým nebem, ale i z hlediště – stylové návštěvníky třetího ročníku Vogue World zachytila přímo v Paříži exkluzivně pro V Zákulisí fotografka Regina Voronina

Regině moc děkujeme za všechny fotografie! Více její tvorby najdete na jejím Instagramu

Josefína Joštová

Mám ráda lidi plný barevných myšlenek a černý kafe a humor. Učím se španělsky, protože plánuju důchod strávit na prosluněný španělský pláži se sangríou v ruce. Do tý doby toho ale chci ještě hodně stihnout a po cestě se toho ještě spoustu naučit. A alespoň část z toho tady s váma sdílet.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *