Tip na víkend: Vyražte na zakončení tanečního festivalu Tancesraz

Druhý ročník festivalu Tancesraz probíhá už od pondělí 9. zaří v multifunkčních prostorách Archa+. Představil workshopy, přednášky, unikátní freestyle battly se zahraničními hosty, afterparty i několik divadelních představení. Nenechte si ujít jeho zakončení v neděli 15. září!  

Tancesraz si klade za cíl propojovat světy urban dance a contemporary a vzdělávat prostřednictvím vzájemného sdílení zkušeností a tvorby.

Nenechte si ujít

V pondělí měli návštěvníci možnost zúčastnit se tanečního workshopu s Dedsonem z legendární francouzské crew Wanted Posse, na základě kterého lektor vybral tanečníky, se kterými pak celý týden tvořil krátké taneční dílo. A právě to bude mít premiéru během finálního dne celého festivalu v neděli 15. září v prostorách Archa +.  Workshop proběhne od 19:00 do 21:00 v sále Dancers‘ Club Praha – Taneční škola Hes. Kapacita je omezená, proto je nutná registrace a vstupenky jsou stále k dipozici na GoOut. 

Celý poslední festivalový den je věnovaný komponovaným divadelním představením od šesti talentovaných choreografů z České republiky a Evropy. Program začne v 20:00 a postupně budete mít příležitost zhlédnout performance Choreographic Opus by Dedson Wanted  Posse + Czech Dancers, The Miners by Ester Trčková, Brothers by Justin de Jager & Sem Deliveyne, BRWNS Company (vedená Zizu a Wahem), Tangible Efforts by Jan Razima a v neposlední řadě  Underwaterfall by Simon Šinka & friends ze Slovenska. Někteří tvůrci představí úryvky z již existujících  představení, zatímco jiní odpremiérují autorská díla vytvořená přímo pro festival.

A co přinesl festival? 

V pátek 13. 9. proběhl education day: dvě interaktivní přednášky pro choreografy, tanečníky, performery a další. Od 16:00 do 17:30 proběhlo povídání od multižánrových choreografů a známého uměleckého dua Zuzany Zizoe Akopjan a Vaheho Akopjan na téma „Choreografie – tvorba a procesy pohybové alchymie“.  Po krátké třicetiminutové pauze na navázala dvojice specialistů Jaroslav Bláha a Viktorie Lörinczová,  kteří mají desítky let zkušeností v kultuře, filmu, reklamě, produkci eventů a během přednášky pod  názvem „Hodnota vašeho talentu: Byznys v umělecké sféře“ sdíleli pohled do zákulisí  showbyznysu.

Sobotní odpoledne 14. 9. 2024, se neslo v duchu taneční inspirace. Hlavní náplní dne byly freestyle battles 2vs2, po kterých následovala afterparty. Tříčlenná porota, do které patřili Dedson, Frandy Dee a Luke Brown BKP, hodnotila, jak spolu tanečníci dokážou fungovat, tvořit a doplňovat se. Svou taneční vizi představili v Praze nejen tanečníci z Čech a Slovenska, ale i z různých koutů světa. Ze zahraničních jmen reprezentovali mladou francouzskou krev dvojčata Les Gamal (FR), přijel i MrYoutube (USA), další  dvojicí byli Jimmy Yudat (FR) & Annabeat Yudat (IT) reprezentující taneční komunitu YUDAT.

Ukázali se ale i lokální tanečníci, jako je například Julien Ko (vítěz letošního národního finále Red  Bull Dance Your Style), který spolupracoval s EndrewStyle – tato dvojička zvítězila na minulém  ročníku battlu TrhejParket v rámci festivalu Tancesraz. Z České taneční scény se battlu zúčastnila také Máka, která tvořila dvojici se zahraničním hostem MrYoutube, dále se předvedlo experimentální duo Dee Červinková (zakladatelka Vivid Dance Company) & Anna Poupová, šestou dvojicí bylo sehrané bratrské duo Little T & Little H, kteří přijeli z Brna. Poslední pozvanou dvojicí je mladá krev ze Slovenska, sousední stát reprezentovali Adam Gibala & Wavee (finalista letošního Slovenského Red Bull Dance Your Style). Celým sobotním programem prováděli MCs Humman a Brian_dc a atmosféru hudbou dotvořil DJ Kubko_dc.

Josefína Joštová

Mám ráda lidi plný barevných myšlenek a černý kafe a humor. Učím se španělsky, protože plánuju důchod strávit na prosluněný španělský pláži se sangríou v ruce. Do tý doby toho ale chci ještě hodně stihnout a po cestě se toho ještě spoustu naučit. A alespoň část z toho tady s váma sdílet.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *