V práci s návrhářkou Vendulou Šulanovou: „K tvorbě přistupuji eticky. Gró mé tvorby je v prolnutí ženskosti a neformality. “

Vendula Šulanová se řídí heslem Slow and steady. A dokazuje, že na něm něco je! Pomalu ale jistě si totiž přes práci v několika zemích a z pozice asistentky probojovala cestu až k vedoucím pozicícm ve světových metropolích a vlastní značce. Jaké byly její začátky, proč se rozhodla pro vlastní značku a čím zaujmou její kousky?

Jak ses dostala k práci módní návrhářky?

Mé začátky jsou v tomto oboru spjaty se společností Kenvelo. Ze začátku jsem na prodejně upravovala denim kolekci na míru zákazníkům a později jsem dostala možnost přesunout se do centrály společnosti. Tam jsem se přes asistentské pozice následně vypracovala na pozici Head of Denim. Realizovala jsem mnoho zahraničních pracovních cest a v této fázi jsem si uvědomila, že bych se chtěla na nějaký čas profesně dále rozvíjet právě v zahraničí. Spolupracovala jsem tak s nejrůznějšími módními značkami a design studii v Pekingu, Amsterdamu, Hamburgu a v Londýně.

A kdy přišel impuls založit něco vlastního?

Sen o založení značky ve mně rezonoval delší dobu. Když už jsem byla dostatečně profesně vyzrálá a měla finanční pilíř, o který jsem se mohla opřít, neváhala jsem a pustila se do navrhování první kolekce Noire by VS. Zajímavý začátek byl ten, že mě velice táhla moje kreativita a zvídavost bez nutnosti okamžitého výdělku. Užívala jsem si celý proces vytváření kolekce, objevování luxusních materiálů a nových siluet. Hlavní zaměření byl i fakt, že jsem chtěla vytvořit nadčasové modely, které jsem v té době nemohla najít na trhu. Dodnes je první kolekce prodejně stále úspěšná a to mě velmi těší.

V čem je tvorba Venduly Šulanové unikátní, odlišná?

Ráda pracuji s vysoce kvalitními materiály, strukturami a odlišnými siluetami, přecházející z ryze ženských linií až po oversized formy s důrazem na objem a sošnost. Prolínání ženskosti a neformality např. v kombinaci úzké (slim) sukně s oversized bomberem mě neskutečně baví. Přistupuji k tvorbě kolekcí velmi eticky. Vytvářím prototypy v určitých velikostech a poté vznikají další na objednávku. Nedochází tak ke složité objemové sériové výrobě, kdy se předem nedokáže odhadnout požadovaný počet modelů.

Kolik času ti tvorba jednoho kousku zabere?

Nejdéle se v mém studiu realizují svatební šaty nebo modely určené pro speciální události a eventy. V nejnovější kolekci je nově zařazen i trenchcoat, přičemž vývoj tohoto kabátu zabral také poměrně dost času. Při procesu výroby mi velice záleží na celkovém zpracování produktu.

Jak vypadá tvůj běžný pracovní den?

V umělecké, módní, profesi je úžasné, že každý den je zcela odlišný. Někdy je den nabitý kreativitou, kdy celý den kreslím a tvořím, jindy je třeba řešit praktičtější záležitosti – vyjednávání s dodavateli, schůzky a plánování s mými švadlenami a dalšími členy týmu, bez kterých by značka nemohla fungovat. Vše také musím časově skvěle sladit i s chodem domácnosti a malým prckem.

Děláš i spoustu barevných kousků, jakou barvu ale nejčastěji preferují klientky?

Každý rok se mi několik mých klientek připomene, že by uvítaly novou kolekci také v sezónních barvách. Když si pak sjednáme schůzku, většinou odchází s novým kouskem z kolekce, ale v černé barvě.

Stalo se ti někdy, že bys musela klientku odmítnout? Proč?

Jednou se mi přihodila zkušenost, kdy si klientka přála zhotovit šaty na zakázku za rozpočet, kdy cena odpovídala pouze ceně materiálu. V tomto případě jsem zakázku nemohla uskutečnit.

S jakými materiály pracuješ?

Zamilovala jsem se do luxusních, vysoce kvalitních materiálů, spíše přírodního charakteru, organického denimu i mohéru. Nově mám také v kolekci zařazen materiál z Japonska, který je rozložitelný, imitující vzhled kůže a ještě doplněn o plissé techniku.

Co je na tvé práci nejhorší a co naopak nejlepší?

Miluji kontakt s lidmi, baví mě moje live styling prezentace a energie, kterou si všichni při akci navzájem předáváme. Samotná příprava akce je ale náročnější po časové i psychické stránce. Taktéž jsou pro mě méně příjemné i přípravy na focení – balení a přenášení modelů do studia. Jakmile si vše urovnám na stojanu, začnu se uvolňovat a užívat si celý proces focení.

Jaký svůj kousek nejraději nosíš Ty?

Momentálně mám v oblibě černé šaty z francouzských krajek z kolekce AW 23/24. Šaty jsou vytvořeny s oddělitelnou flitrovou spodničkou vytvářející efekt tzv. glam wet look. Výhodou tedy je, že mohu šaty kombinovat i s jiným podkladem – vizuálně odlehčit a vytvořit denní look např. s použitím matné spodničky s kratší délkou.

Josefína Joštová

Mám ráda lidi plný barevných myšlenek a černý kafe a humor. Učím se španělsky, protože plánuju důchod strávit na prosluněný španělský pláži se sangríou v ruce. Do tý doby toho ale chci ještě hodně stihnout a po cestě se toho ještě spoustu naučit. A alespoň část z toho tady s váma sdílet.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *