Muž měsíce: Zdeněk Svěrák

Jeden z našich nejpopulárnějších herců, scenáristů, dramatiků a autorů dětských písniček oslavil koncem března své 85. narozeniny. My Zdeňka Svěráka zbožňujeme snad rok od roku více, a tak není divu, že ho vyhlašujeme mužem měsíce.

„Všechno, co jsem kdy psal, jsem psal za jediným účelem. Aby bylo veseleji,“ říká jeden z největších českých herců Zdeněk Svěrák, který mimo jiné stál i u zrodu legendárního Járy Cimrmana. Na jeho poličce slávy najdete nejen prestižní ocenění, jako jsou Magnesia Litera, Český lev nebo Cena prezidenta filmového festivalu za přínos české kinematografii, ale především Oscarovou sošku. Tu získal film Kolja, ke kterému napsal scénář a v němž si zároveň i zahrál. Ale my jsme přesvědčené o tom, že by byl Zdeněk Svěrák natolik oblíbený i bez zmíněných cen. Protože je to prostě Zdeněk Svěrák.

Není nutno, není nutno

Byly jsme věrné fanynky jeho Hodin zpěvu, diktátů na procvičení gramatiky i pohádek Ať žijí duchové, Tři veteráni nebo Lotrando a Zubejda. Mé dětství by bez Zdeňka Svěráka zkrátka nebylo kompletní. Právě raná léta svého života známý herec a dramatik reflektuje ve své tvorbě také, a to ve filmech Obecná škola nebo Po strništi bos. Nás nikdy neomrzí ani v komedii Na samotě u lesa.

Nerozlučná dvojka

V divadle byl Svěrák nerozlučnou autorskou dvojicí s již zesnulým Ladislavem Smoljakem. Spolu napsali i filmy, jež patří k tomu nejlepšímu ve dvacetiletí 1969 až 1989: Vrchní, prchni! a Kulový blesk. Další Svěrákovy scénáře realizoval Oldřich Lipský – Jáchyme, hoď ho do stroje (1974), Marečku, podejte mi pero (1976) či Tři veteráni (1983). A Jiří Menzel zase vystihl poetickou linii jeho scénářů ve snímku Vesničko má středisková (1985).

Instagram ČTK, foto: Pavel Němeček

S laskavostí nejdál dojdeš

Pokud bychom měly jmenovat jen jednu pro něj zcela typickou vlastnost, byla by to laskavost. S nadpozemskou lehkostí a inteligencí dokáže vykouzlit úsměv na rtech skoro každému. Vzpomeňme na dokonalé dialogy ve Vratných lahvích.

Málokdo však ví, že se primárně netoužil stát hercem. „Chtěl jsem být spisovatelem, tak jsem si řekl, když budeš učitelem češtiny, naučíš se za prvé pravopis a za druhé zjistíš, co už bylo napsáno, abys nenosil dříví do lesa,“ popisuje s úsměvem. Jak jinak než laskavým.

Snímek obrazovky z filmu Tři bratři.

Dělání všechny smutky zahání

O tom, že je Zdeněk Svěrák pracovitý a zcela vitální i v 85 letech, svědčí i skutečnost, jak své kulaté narozeniny oslavil. „Asi si jenom připijeme s manželkou a 29. března už půjdu do práce, tak musím být svěží,“ řekl v rozhovoru s ČTK. Ano, čtete správně, Zdeňka v práci nezastaví ani koronakrize.

Právě se svým synem Janem připravuje jejich osmý společný film s názvem Betlémské světlo. „Scénář napsal náš syn Jan podle mých tří povídek. Bude to taková komorní komedie, ve které hraju spisovatele Karla Šejnohu. Vlastně hraju sám sebe,“ uvedl a my se neskutečně těšíme!

Koho jsme zvolily za muže měsíců minulých? Čtěte ZDE.

Klára Dedková

Od malička jsem si přála pracovat v módním časopise, ale když se můj sen splnil, zjistila jsem, že chci ještě něco víc – sedět v kavárně a pracovat na něčem vlastním. Miluju všechny ty holčičí věci, jako jsou kabelky, rtěnky nebo podpatky, ale dokážu ocenit také klasickou hudbu, kvalitní filmy, víno, architekturu nebo svíčkovou od babičky. Jsem posedlá parfémy, svíčkami a vším, co voní. Mužů nevyjímaje.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *