Kulturní tipy na říjen: Designblok, Galerie ve SmetanaQ a Signal Festival

Dny se krátí, vzduch ochlazuje a člověk má tendenci se hned po práci zavřít doma a pomalu se ukládat ke spánku. Přitom je tolik akcí, výstav a koncertů, které by vám neměly uniknout! Takže vstávat, jde se za kulturou! Tohle je náš top výběr.

SmetanaQ Gallery

Multikulturní prostor SmetanaQ rozšiřuje koncept zasvěcený umění a designu. V nejvyšším patře domu na Smetanově nábřeží otevírá novou prodejní galerii SmetanaQ Gallery. Pečlivý kurátorský výběr nabídne k prodeji díla etablovaných i debutujících umělců. Jako první zde svá monumentální plátna a audiovizuální projekty od 30. září představí Miloš Šejn na výstavě Í H M N Í. Na jeho prezentaci naváže Veronika Šrek Bromová.

Tvorba obou umělců se zároveň potkává na společné výstavě SPOLU–PRÁCE v outdoorové galerii Fasáda, která je také součásti domu SmetanaQ. Promyšlená koncepce propojující „vnější“ a „vnitřní“ prezentaci umění se bude pravidelně obměňovat.

Výstava Skleník v Karpuchina Gallery

Abstraktní malířka Sofie Švejdová představuje velkoformátové, organické olejomalby roztírané prsty:
„U tvorby děl pro výstavu Skleník jsem vůbec nepoužila štětec. Zhruba 80 m2 plátna je pomalováno mým ukazovákem. Zároveň se návštěvníci mohou těšit i na instalace, které vzniknou přímo pro prostor galerie,“ doplňuje malířka. Výstavu můžete navštívit do 21. 11. 2021.

Designblok 2021

Třiadvacátý ročník Designbloku, největší přehlídky designu ve střední Evropě, proběhne od 6. do 10. října v Gabriel Loci na Smíchově a nově obsadí i dvě patra Uměleckoprůmyslového musea v Praze. Vizuál festivalu, který je každoročně dílem fotografa Salima Issy a grafické designérky Martiny Černé, zachycuje okamžik simulující moment štěstí a odkazuje tak k tématu letošního ročníku. Návrh Designérie, centrálního prostoru v Gabriel Loci, je letos v rukou oceňovaného dua Herrmann&Coufal. Letošní Designblok má přes 200 českých a zahraničních účastníků a po loňském omezení zahraničních hostů se chystá představit bohatý mezinárodní program po celé Praze.

Signal Festival

Signal Festival je po dvou letech zpět. Nabídne 4 festivalové trasy, 15 instalací ve veřejném prostoru, 6 instalací v rozšířené realitě a bohatý doprovodný program. Naprostou novinkou je mobilní aplikace pracující s rozšířenou neboli augmentovanou realitou. Prostřednictvím svých chytrých telefonů si tak lidé budou moci v ulicích Karlína zobrazit digitální umělecká díla. Patří jim jedna celá trasa nazvaná Signal AR. Ta doplní oblíbené trasy Karlín a Staré Město a novinku Holešovice. Festival digitální a kreativní kultury se uskuteční od čtvrtka 14. do neděle 17. října 2021.

Výstava reklamních plakátů à la první republika od básníka a textaře Petra Soukupa a grafičky Magdaleny Beranové

Básník a reklamní textař Petr Soukup a grafička Magdalena Beranová společně vytvořili přes dvě desítky reklamních plakátů, pojatých v duchu první republiky. Jejich reklamy na sádlo, cigarety, prezervativ, toaletní papír, korzety a mnoho dalších jsou k vidění od 9. září do 17. listopadu ve smíchovské Kavárně co hledá jméno. Soukup dodává výstavě svůj specifický humor a Beranová vizuální šarm, který vykouzlí na tvářích návštěvníků nejeden úsměv.

Antonie Stanová v Kvalitáři

Výstava I Tried to Tell Ya Something Through the Phone představí tvorbu malířky Antonie Stanové, kterou doplňuje auditivní dílo Bohumily Grögerové, spisovatelky, překladatelky a tvůrčí osobnosti spojované s pojmy vizuální či konkrétní poezie. Ačkoli se obě autorky nikdy nepotkaly a jejich životy od sebe dělí několik generací, mají společné paralely ve formě práce s jazykem a písmem, v pokušení je přeskupovat. Výstava trvá až do 12. listopadu.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *