Dnes začíná festival Den architektury. Zpřístupní unikátní stavby

Festival Den architektury nabízí přes 300 akcí v 80 městech a obcích po celé republice i na Slovensku. Hlavně tento víkend 2. a 3. října zve na bohatý a zdarma přístupný program. Čekají vás exkurze do běžně nepřístupných budov, procházky a výlety vlakem či lodí s poutavým výkladem.

Cílem festivalu je upozorňovat na kvalitní architekturu a představovat ji v širších souvislostech. Láká také na historické skvosty i současnou architekturu, zapomenutá místa, bývalé továrny i sakrální architekturu.

V rámci festivalu, který pokrývá všechny kraje republiky, můžete prozkoumat současnou architekturu a vydat se například do centra modulární architektury KOMA Modular ve Vizovicích, do obou budov ČSOB v pražských Radlicích, ale i do starších skvostů, jako je zámek Veleslavín na Praze 6, zahrada Vily Tugendhat, brněnský Velodrom nebo na procházky po ostravských nádražích, bývalé baťovské dělnické kolonii v Sezimově ústí či zaniklých tramvajových tratích v Liberci.

Praha, Fakulta humanitních studií

150 let od narození Jana Kotěry

Jedna z hlavních programových linií připomíná osobnost architekta Jana Kotěry, od jehož narození letos uplyne 150 let, a jeho vliv na rozvoj moderní architektury u nás. Představí jak Kotěrovy stavby, tak i realizace jeho žáků. V Praze se symbolicky zastaví u domu, který postavil pro svoji rodinu na rozhraní Vinohrad a Vršovic, dále zamíří do jeho dejvických i bubenečských vil, ale i k náhrobkům realizovaným podle jeho návrhů na pražském Novém židovském hřbitově. Veřejnosti se otevřou i budovy Právnické fakulty nebo Školy architektury AVU. 

Na programu nemohou chybět stavby v Hradci Králové, jako je Městské muzeum nebo hotel Okresní dům, kde program přestaví i Kotěrovy nerealizované projekty. Ve Zlíně se otevře Baťova vila, která jako první projekt firemní dělnické kolonie určila další směřování rozvoje celého Zlína. V Prostějově mohou zájemci se Dnem architektury zavítat do Národního domu nebo zamířit na exkurzi Starého a nového zámku v Ratiboři či do Fröhlichovy letní vily v Černošicích.

Industriální architektura

Podobu měst ovlivnil i rozvoj průmyslu a technických staveb. Festival se vrací například do sklářského centra v Kamenickém Šenově nebo bývalou prvorepublikovou vodní elektrárnu v Berouně či uměním oživlý areál bývalé níťárny v Kyjově u Krásné Lípy. V Kladně se podívá na konverzi Bessemerovy konvertorové ocelárny.

Sakrální stavby

Program Dne architektury pravidelně nabízí i exkurze po sakrálních budovách. Letos například k výročí 1100 umučení svaté Ludmily zařadil na program procházku na téma významu a interiéru neogotického kostela na pražském náměstí Míru věnovaném této světici. Dále se mohou zájemci v Praze vydat za sakrálními památkami Dejvic, do vršovického Husova sboru či Emauz. V Brně pak nabídne návštěvu nového římskokatolického kostela zasvěceného brněnské rodačce blahoslavené Marii Restitutě s jeho architektem Markem Štěpánem.

Praha, Kino Vzlet

Paralelně se Dnem architektury probíhá letos po desáté i jeho sesterský festival Film a architektura. Kompletní program najdete na  www.denarchitektury.cz.

Akce probíhá od pátku 1.10. do čtvrtka 7.10. 2021.

Anna Basiková

Hodně čtu, nepiju kafe, miluju cestování, řezaný kytky, podzim a dlouhý procházky po lese. Učím se švédsky a taky znakovku. Napsala jsem knížku, píšu články a taky dělám v PR a trochu v marketingu. Nikdy mě nenapadlo založit vlastní časopis, ale díky bohu se to stalo. Přeju si, aby vás to tu bavilo.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *