Přečteno za září a říjen: Cyklistka a jiná rodinná dramata

Kultura je konečně v plném proudu a času na čtení moc nezbývá. To je ale velká škoda, protože Svět knihy nás přesvědčil, že (nejen) česká literární scéna toho má hodně co nabídnout! Co nás zaujalo v září a říjnu?

Vojtěch Rauer, Na seně

Parta kluků, soukromá klubovna, průsery, pomsta a smutná nehoda. Výborná knížka o tom, jak vás špatná parta může strhnout ke špatným věcem. Rozhodně ale nejde o žádnou pubertální červenou knihovnu. Novela Na seně je Vojtěchovou prvotinou a my hodně nahlas tleskáme!

Kiley Reid, Takový prima věk

Ideální čtení na podzimní večery nebo upršené dny. Hodně zábavná a chytře vtipná knížka popisuje příběh několika lidí, kteří v dobré víře udělali spoustu blbostí a nesmyslů. Černošská chůva Emira hlídá děti v rodině zbohatlíků z Manhattanu. A pak ji jednou večer pošlou s její svěřenkyní do supermarketu a ochranka ji obviní z únosu. Jak tohle dopadne? Čtěte!

Mario Vargas Llosa, Chvála macechy

Pokud čekáte erotický román o tom, jak se macecha zamilovala do svého nevlastního syna, budete možná trochu zklamaní. Ano, tahle rovina tady je hodně názorně popsaná, prolínají ji ale různé alegorické texty, které už tak zábavné nejsou… Autor je ovšem nositelem Nobelovy ceny, takže za přečtení to určitě stojí.

Jana Poncarová, Cyklistka

Že máme Janu Poncarovou poslední dobou docela v oblibě, už jste si možná všimli. A ani tentokrát se autorka nevyhnula tématu silné ženy. Blanka ze šlechtického rodu Battaglia se měla stát vzornou manželkou.

Díky své dobrodružné povaze ale raději procestovala sama na kole kus světa a když nevyšla její osudová láska, zaměřila všechnu svou sílu na rodný zámeček v jihočeských Bratronicích. Hezký příběh, ale knížka byla trochu nuda. Prolínání minulosti se současností tady úplně nezafungovalo a příběh tím zbytečně ztrácel na dynamice.

Anna Basiková

Hodně čtu, nepiju kafe, miluju cestování, řezaný kytky, podzim a dlouhý procházky po lese. Učím se švédsky a taky znakovku. Napsala jsem knížku, píšu články a taky dělám v PR a trochu v marketingu. Nikdy mě nenapadlo založit vlastní časopis, ale díky bohu se to stalo. Přeju si, aby vás to tu bavilo.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *