Proč je Kunsthalle místem, které byste neměli přehlédnout?

Kulturní památka Zengerova trafostanice prošla nákladnou a zdařilou rekonstrukcí. Díky ní vzniklo z bývalé industriální budovy místo, jež by žádný milovník umění ani architektury neměl minout. Tohle jsou důvody, proč by i vaše příští kroky měly vést právě do Kunsthalle Praha!

Text: Kateřina Chalupová

Kunsthalle Praha, která se v nedávné době otevřela veřejnosti, se stala nový místem pro umění na kulturní mapě našeho hlavního města. Jako nestátní a neziskovou platformu k propojování české a mezinárodní umělecké scény ji založila nadace The Pudil Family Foundation.

Sídlí v robustní, ač možná na první pohled nenápadné budově bývalé Zengerovy trafostanice na Klárově. Přestože zůstala na první pohled nezměněna a původní klasicistní podoba se zachovala, interiér dostal nový nádech. Výzvy zachovat specifického „genia loci“ v kontextu moderní tvorby se zhostilo české architektonické studio Schindler Seko Architects.

Výstavy s díly světových umělců

Přestože nepatříte mezi fanoušky fyziky a naháněl vám tento předmět od základky hrůzu, nemusíte se ničeho bát. Výstava KINETISMUS: 100 let elektřiny v umění překračuje hranice mezi hmotou a ideou i vyzývá přemýšlení. K vidění jsou díla významných světových umělců, ke kterým patřili Mary Ellen Bute, László Moholy-Nagy, Marcel Duchamp nebo Zdeněk Pešánek. Ta jsou zapůjčená ze šedesátky soukromých i institucionálních sbírek včetně britské Tate nebo francouzského Centre Pompidou.

Součástí jsou také velkoplošné projekce vzdávající hold čtyřem plastikám Zdeňka Pešánka, které měly být umístěny právě na fasádu Zengerovy trafostanice. Kromě pozoruhodné výstavy o kinetismu v umění můžete navštívit i druhou neméně významnou výstavu pod názvem Zengerova transformační stanice: Elektřina ve městě, elektřina v architektuře. Věnuje se nejen této významné budově na Malé Straně, ale i roli elektřiny právě v kontextu historie Prahy.

Bez hranic

Název Kunsthalle odkazuje k Praze jako multikulturnímu prostoru. Nabízí rozsáhlé a architektonicky zajímavé galerijní prostory, design shop, bistro i kavárnu s terasou a také netradiční výhled na Petřín a Pražský hrad.

Do budoucna se tak můžeme těšit nejen na krátkodobé výstavy současného a moderního umění, ale i řadu vzdělávacích aktivit. Cílem zakladatelů je přispět k hlubšímu porozumění českého a mezinárodního umění 20. a 21. století i maximální provázaní české umělecké scény s tou mezinárodní.

Umění v nové skořápce

Zengerova trafostanice vznikla v roce 1929 a pochází z dílny architekta Viléma Kvasničky. Její exteriér dodnes odráží původní, klasicistní podobu, a to z toho důvodu, aby co nejcitlivěji zapadl do zdejšího okolí. Interiér naproti tomu už v tehdejší době vykazoval prvky moderního přístupu v architektuře i designu.

Na fasádě budovy měly být původně umístěny čtyři světelně-kinetické sochy se zabudovanými neonovými trubicemi a které speciálně pro trafostanici navrhl umělec Zdeněk Pešánek. Díky citlivé rekonstrukci, která se snažila zachovat nejen klasicistní ráz budovy, ale i zlomek původních industriálních a konstrukčních prvků, tak můžeme i dnes obdivovat krásy této zajímavé stavby, která navíc dostala nový život.

Komplexní proměna

Tristní stav budovy bohužel vyžadoval rozsáhlou rekonstrukci. Aby se památka zachovala, bylo nezbytné zabudovat opěrnou ocelovou konstrukci, kterou architekti vměstnali do původních obvodových zdí.

Nová monolitická konstrukce je tak s tou původní velice úzce propojena. Kunsthalle se také dočkala adekvátního vstupu – lávky, která decentně doplňuje historickou budovu stejně, jako to možná zamýšlel se svými díly i Zdeněk Pešánek.

Nejen bílé, chladné zdi

Interiér Kunsthalle pochází z dílny designéra Axela Kufuse z berlínského Werkstudia. Přestože kvůli špatnému stavu budovy zůstalo z interiéru jen obvodové zdivo nebo například rohová část budovy, autoři si dokázali s rekonstrukcí poradit natolik, aby se původní „duch místa“ rozhodně nevytratil.

Pozoruhodná kombinace různorodých prvků tak nabídne prostor k zamyšlení, emocím i třeba inspiraci a lehkým, nevtíravým dojmem otevře návštěvníkům možnost nahlédnout do její historie, se kterou je budova Kunsthalle dodnes neodmyslitelně spjatá.

Doporučené články

1 komentář

  1. […] Nechcete sedět u počítače, ale raději byste vyrazili za kulturou ven? Určitě běžte do nového otevřeného Kunsthalle v centru Prahy. Naše kolegyně Kateřina sepsala několik důvodů, proč byste tam určitě měli zavítat. […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *