Marta Kubišová v podání Bereniky Kohoutové je divadelní hit léta

Letní scéna Musea Kampa opět otevírá sezónu, tentokrát novinkou inspirovanou životním příběhem známé české ženy. Divadelní recitál Marta je uveden u příležitosti 80. narozenin Marty Kubišové – zpěvačky, chartistky a disidentky, jejíž odvaha a příběh nás nepřestává fascinovat. Zhlédnout proto nové představení o jejím životě byla povinnost.

Na venkovním jevišti Musea Kampa jste již mohli vidět představení o Medě Mládkové nebo Janu Werichovi. Tyto inscenace se již několik sezón těší velkému zájmu veřejnosti i odborníků a my se vůbec nedivíme. Prostředí pražské Kampy je kouzelné místo samo o sobě. Jako by byla tamní kulturní historie cítit ve vzduchu. Tvůrci divadelních představení o českých velikánech si podle nás nemohli vybrat lepší lokaci!

Ztvárnit divadelně i pěvecky Martu Kubišovou je velká a zodpovědná věc, které se zhostily herečky Berenika Kohoutová a Hana Holišová. Inscenace Marta je koncipována jako recitál, což znamená, že se jednotlivé obrazy ze života Marty Kubišové prolínají s živou hudbou. Další postavy ztvární například Václav Kopta, Jan Cina, Petr Stach nebo Denis Šafařík, kteří jsou nejen výbornými herci, ale společně na jevišti tvoří živé hudební těleso.

Jít, či nejít?

Na představení na letní scéně Musea Kampa jsme nebyly poprvé, ale rozhodně ani naposledy. Už loni jsme viděly představení Werich a myslely jsme, že jeho kvalita půjde jen těžko překonat. Když jsme ale zjistily, že se chystá recitál o Martě Kubišové, která je pro nás spolu s Miladou Horákovou jedna z nejvýraznějších a nejodvážnějších Češek, věděly jsme, že si na Kampu musíme udělat výlet znovu.

Před divadlem jsme sice měly trošku obavy, zda to není pro mladou herečku Bereniku Kohoutovou moc velké sousto, za náš úsudek jsme se však zastyděly hned po prvních tónech jejího hlasu.

Scéna, kostýmy, herecké i pěvecké výkony, scénář, režie, hudební aranžmá – nemáme absolutně co vytknout! Oceňujeme i naprosto bravurní hudební dovednosti herců, kteří se kromě hraní zhostili i hudebních nástrojů. Zamilovaly jsme se do retro paruk, dobových slunečních brýlí i nádherných šatů a ještě víc si začaly Marty Kubišové vážit.

Zmínit musíme také našeho oblíbence Jana Cinu, o kterém Klárka už dlouhodobě prohlašuje, že je aktuálně nejtalentovanějším mužem na české herecké scéně. Jeho výkon v představení Marta, kde hraje Václava Neckáře, to jen potvrzuje. Budete se smát, budete brečet a budete chtít, aby to neskončilo. Bez Marty si letošní léto prostě neužijete.

P.S. Jelikož jsme na představení byly už v úterý, kdy celý den pršelo, zajímalo nás, jak to mají pořadatelé vymyšlené v případě nepříznivého počasí. Za poplatek si můžete půjčit pláštěnku a deku a počítejte také s tím, že je možné, že divadlo začne o něco déle. Jak je napsáno na fasádě Musea Kampa: Přežije-li kultura, přežije národ. A zde kulturu nezastaví ani špatné počasí!

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *