Nový televizní pořad českého gastronoma Zdeňka Pohlreicha jsme si nemohly nechat ujít už v předpremiéře o týden dřív na Voyo, abychom ho pro vás zhodnotily. Jaký podle nás je a není souboj restaurací, který od 8. března uvede televize Nova pod názvem Pohlreichův souboj restaurací?
Gastronomie má v televizním prostoru své místo a pořady s kuchařskou tematikou patří dlouhodobě k těm nejsledovanějším. Nedivíme se, baví i ty, kteří nevaří, a těšíme se na dobu, kdy skrz televizi budeme moci i přivonět nebo ochutnat.
Zatím se musíme spokojit s panem Pohlreichem, který se po 13 letech na TV Prima přesouvá na Novu. Jako by snad nováčtí diváci už měli dost Forejta, Punčocháře a Kašpárka, tedy porotců známé soutěže amatérských kuchařů Masterchef. Změna je v tomto případě rozhodně ku prospěchu.
V Pohlreichově Souboji restaurací se utká celkem 12 českých podniků (vypsaly jsme je pro vás v článku níže). V prvním kole celého souboje proti sobě budou bojovat vždy dvě restaurace ze stejného oboru. Z nich vzejde jeden vítězný, který postupuje do finále, z něhož následně vybere Pohlreich celkového vítěze soutěže.
Koneckonců, on je zde jediným porotcem, který rozhoduje a komentuje výkony gastronomů. Zda je to dobře nebo špatně necháme na posouzení každého. My si myslíme, že je natolik výraznou osobou jak v diváckém, tak v gastronomickém světě, že v tomto ohledu nezklame a vystačí si sám.
První díl ve znamení tradiční české kuchyně
V první epizodě se proti sobě utkaly restaurace Na Pašince u Kutné Hory a zájezdní hostinec U Jiskrů nedaleko Strakonic. Na začátek nutno říct, že tyto podniky nominovali do výběru diváci, tvůrci pořadu následně restaurace oslovili a vybrali ty nejlepší.
Z našich blízkých gastro zdrojů však víme, že nemalé množství podniků účast v pořadu odmítlo, a to i přes to, že se televizní prostor může zdát jako obrovská reklama. Ale to i v tom druhém slova smyslu, že…
Oba zmíněné podniky patří ke gastronomické špičce České republiky a bylo milým zpestřením se po pořadech typu Ano, šéfe dívat místo na špinavé kuchyně a upatlané kuchaře na profesionální kuchařský koncert. Ten dokáže podtrhnout i vhodně zvolená hudba, krásné obrazové záběry a svižný střih celého pořadu.
Vlastně bychom Pohlreichův souboj restaurací označily za takovou dospělejší a vkusnější reality show. Výstřednosti a kontroverznosti typu nevyměněný olej několik týdnů a prošlé polotovary z mrazáků zde nečekejte. Stejně tak ani hádající se zaměstnance nebo divící se majitele. Vlas v jídle nebo nevybíravý způsob chování obsluhy ale ano, ups.
Svižná dramaturgie a tři kola v jednom díle
Na celém pořadu byl zajímavý především jeho rychlý spád a poutavá dramaturgie. V jedné epizodě totiž podniky podstoupí tři souboje a vzejde z nich jeden vítěz. V prvním kole musí odolat zátěžovému testu, kdy restauraci v jeden čas naplní celý autobus natěšených hostů.
Ve druhém testu je navštíví tzv. secret dinners, kteří skrz kamery na stole či v knoflících saka natočí své zkušenosti z tajné návštěvy. Tato část bude většinu diváků bavit asi nejvíc, protože odhaluje mnoho kontroverzních situací, které pak Pohlreich rozebírá přímo s majitely podniků.
Jednou z tajných návštěvnic je i redaktorka Apetitu Darina Sieglová, která si nebere servítky už při hodnocení jídel v zátěžovém testu. Již brzy se proto můžete těšit na rozhovor s ní u nás na webu. Ve třetím kole souboje si restaurace zavaří proti sobě v profesionální kuchyni Pohlreichově podniku Next door by Imperial. I přes to, že jídlo ochutnávají hosté, o vítězství souboje rozhoduje opět jen on.
Kdo dál bude soutěžit?
A jakým podnikům můžete fandit v dalších dílech? Italskou kuchyni budou reprezentovat restaurace Dejvická 34 a Di Nuovo, moderní českou kuchyni zase podniky Long Story Short a Sůl a řepa. Souboj americké kuchyně proti sobě svedou restaurace Obora a Dock House. Dian versus Nhà hai hanh se utkají o titul nejlepší asijské restaurace a v kategorii zážitková gastronomie si užijeme kouzla Salabky a Mace.
Těšíme se na další díly a to i díky tomu, že zvýšená pozornost na skvělé podniky pomůže zlepšovat úroveň nejen české gastronomie, ale i povědomí o kvalitním jídle a jeho úpravách celkově. Navíc je to skvělá inspirace na to, kam zajít, a to se počítá vždycky.