Už žádný zbytečný stres. Jak se zabalit a co si nachystat do letadla?

Cestování je sice radost, ale často to bývá taky pořádná hoňka. Na nic nezapomenout, nebrat si toho příliš mnoho, ale samozřejmě taky ne moc málo, dorazit včas na letiště, projít kontrolou a tak dále. Poradíme vám, jak si zabalit kufr a co si s sebou na palubu vzít, abyste si cestu i dovolenou co nejvíc užili.

Kufr

  • Velikost: Pokud si myslíte, že na velikosti nezáleží, v tomto případě je to přesně naopak. Na velikosti sakra záleží a roli může hrát každý centimetr. Pokud totiž narazíte na protivnou kontrolu, může vás pěkne vyprudit a vy následně zaplatíte klidně i několik tisíc navíc. Takže se dopředu opravdu pečlivě podívejte, jakou velikost může váš kufr mít a kolik může vážit.

  • Kosmetika: I když některá letiště začínají být v objemu povolených tekutin benevolentní, většina z nich stále dovoluje na palubu letadla pouze lahvičky o maximálním objemu 50 ml. Takže ne, fakt si s sebou nemůžete brát půllitrový šampon ani láhev vodky pro vaše příbuzné.

  • Oblečení: V případě cestování opravdu platí, že méně je více. Nejenom že ušetříte místo v kufru, ale po návratu nemusíte vybalovat pět v podstatě čistých, ale úplně zmačkaných bílých triček. I když se vám to bude zdát možná otravné a zbytečné, naplánujte si dopředu outfity, které chcete nosit, a k nim si vezměte maximálně dvoje boty. Samozřejmě nezapomeňte na pohodlné legíny na hotelový pokoj.

Organizér

Aby se vám nic důležitého neztratilo, pořiďte si praktický organizér. Do něj dejte určitě doklady, letenky, víza, potvrzení o cestovním pojištění nebo potvrzení z hotelu. Budete mít všechno důležité po ruce a nebudete muset neustále stresovat, že nemáte pas nebo letenky.

Pouzdro General Purpose, prodává Kartotéka

Příprava do letadla

Asi neexistuje víc stresující situace, než chvíle u bezpečnostní kontroly. Musíte se svléknout z kabátů a mikin, sundat šperky, pásky, vybalit elektroniku, kosmetiku přendat do plastových pytlíků, před vámi se něco děje, na vás se tlačí fronta nervózních lidí… Stres!!!

Tomu se dá ale velice snadno předejít. Všechno, co u kontroly musíte z kufru vyndat, si můžete nachystat dopředu. Kufr pak nemusíte vůbec otevírat a ušetříte si tím spoustu času i nervů. Nachystejte si třeba plátěnou tašku a do ní dejte počítač, kosmetiku a svačinu, pokud si nějakou berete. Můžete to udělat už doma nebo hned po příjezdu na letiště, záleží na vás. Kosmetickou taštičku pak jen lehce vyměníte za plastové pytlíčky, které najdete v boxech před turnikety.

10 travel hacků, bez kterých se na cestách už neobejdete 

A co ta sváča? Nevím, jak pro vás, ale pro mě byl tohle absolutní life changer. Možnost vzít si do letadla oblíbené sušenky nebo krabičku s ovocem dodnes považuji za malý zázrak. Asi všichni víme, že na letišti si toho moc nekoupíte, a ty ceny ani nestojí za řeč. A navíc, Mekáč zrušili. Jo, my víme…

Survivor kit

Bohužel čas od času se někomu ztratí kufr a příště si černého Petra klidně můžete vytáhnout vy. Není proto od věci být na takovou situaci ready. Do malé taštičky si proto raději nachystejte i malý cestovní zubní kartáček a pastu, balzám na rty, osvěžovač dechu, vlhčené ubrousky a další základní hygienické potřeby. A náhradní kalhotky se možná budou taky hodit.

Anna Basiková

Hodně čtu, nepiju kafe, miluju cestování, řezaný kytky, podzim a dlouhý procházky po lese. Učím se švédsky a taky znakovku. Napsala jsem knížku, píšu články a taky dělám v PR a trochu v marketingu. Nikdy mě nenapadlo založit vlastní časopis, ale díky bohu se to stalo. Přeju si, aby vás to tu bavilo.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *