10 travel hacků, bez kterých se na cestách už neobejdete 

Instagram je plný prázdninových reels a vy stále nevíte, kam vyrazit? Ať už se chystáte k moři, do Alp, nebo plánujete měsíční cestování po Asii, ušetřete čas, nervy i peněženku tím, že budete na cestování vážně připraveni. Přinášíme hned několik tipů a rad, díky kterým bude vaše dovolenkové plánování i samotný pobyt o něco komfortnější!

1. Mimo sezónu

Stories a posty ze známých letovisek přímo vybízejí k tomu, abyste zaklapli počítač a okamžitě z Česka vypadli. Je však letní sezóna nejlepším časem, kdy na cesty vyrazit? Ani ne. Nenechte se zlákat silou sociálních sítí a plánujte s rozumem. Vyhněte se over-busy měsícům a namísto toho si naplánujte volno před hlavní sezónou nebo po ní.

Vyhnete se přeplněným plážím v Thajsku, frontám na krásnou fotku se západem slunce na Santorini nebo třeba nekonečnému čekání do Vatikánských muzeí. Nejen, že budete mít vysněná místa téměř pro sebe, ale značně ušetříte za ubytování nebo půjčení auta. Pokud se navíc vydáte na podzim, prodloužíte si léto, krásně se opálíte a užijete si perfektně vyhřáté moře. 

2. Lov na letenky

Vyhledávání levných letenek je někdy pořádný opruz. Zvlášť tehdy, hledáte-li konkrétní destinaci a jste časově omezeni. V tomto případě se vyplatí nastavit si upozornění na akční letenky, které najdete například na webech cestujlevne.com, Honzovy letenky nebo Skyscanner.cz (osvědčená klasika).

Jakmile se rozhodnete letenky vyhledávat, nezapomínejte na smazané cookies, anonymní okna nebo prohlížeče typu Epic Privacy Browser. Jejich výhodou je, že umožní změnit vaši IP polohu. Jednoduše si v prohlížeči změníte lokaci například na Budapešť, Vídeň nebo Londýn. Uvidíte, že co destinace, to rozdílené ceny letenek.

Při kupování se pak vyhněte zprostředkujícím společnostem, jako jsou například GoToGate nebo Kiwi. Případné komplikace s přebookováním letu nebo stornováním se tady značně ztíží a mnohdy ani nebudete mít nárok na vrácení peněz. Proto kupujte letenky vždy na oficiálních stránkách aerolinek. 

3. Z Prahy, Vídně nebo Berlína?

Není výjimkou, že levnější lety najdete z Německa, Rakouska nebo Maďarska. Ne vždy se ovšem cesta autobusem do Berlína nebo jízda vlakem do Vídně vyplatí. Je-li rozdíl v cenách menší než 3 tisíce korun, dobře si to promyslete.

Přestože můžete využít vcelku levné spoje, jako jsou RegioJet nebo oblíbený FlixBus, musíte počítat s tím, že vám cesta na letiště i zpět zabere téměř celý den

O tom, že se cesta z Vídně opravdu moc nevyplatí, si přečtěte tady.

4. Neznalost neomlouvá

Zkontrolujte si včas, že máte všechny dokumenty platné! Pro jistotu si je ještě okopírujte a naskenujte. Není nic horšího, než ve frontě na boarding zjistit, že platnost vašeho pasu vypršela nebo není dostatečně dlouhá.

Chystáte-li se do destinací, jako je Jižní Amerika, Afrika nebo Asie, nastudujte si dopředu, která očkování musíte mít. Kromě povinných je ale i řada doporučených. V tomto případě kontaktujte oddělení tropické a cestovní medicíny přímo ve vaší nejbližší nemocnici. Lékaři vám sami nejlépe poradí, zda je očkování pro vaši cestu opravdu nezbytné. 

5. Registrujte se do DROZDu

Ať už v zemi, kam se chystáte, probíhá politický konflikt nebo jen zpřísňují COVID opatření, vyplatí se být informován, a to nejlépe z ověřeného zdroje. Tím je například projekt dobrovolné registrace Ministerstva zahraničních věcí – DROZD.

Pomocí SMS a e-mailu budete pravidelně dostávat informace o tom, jak se situace v konkrétní destinaci vyvíjí i na co si dát pozor. Registrace je jednoduchá a zabere jen pár minut. 

6. Revolutka

Neřešte poplatky za výběr peněz nebo hledání toho nejlepšího kurzu. Banka Revolut nabízí účet přesně na míru pro všechny milovníky cestování. Účet si založíte online a peníze si na něj nahrajete během pár minut. Nabízí účty v několika světových měnách a je jen na vás, kterou si zvolíte.

Peníze si pak v aplikaci směníte podle aktuálního kurzu. Když to stihnete během pracovních dnů, vyhnete se zbytečným poplatkům. Výběr do 5 tisíc korun měsíčně máte z jakéhokoliv bankomatu na světě zdarma. 

7. Není pojistka jako pojistka

Hledání toho nejlepšího pojištění je jedna z nejotravnějších částí plánování. Nevyplatí se ji však podcenit. A to především, pokud se chystáte na náročnější dovolenou, jakou je třeba hike v Himalájích nebo výšlap na Kilimandžáro. Přečtěte si pozorně podmínky a ujistěte se, že vaše pojistka pokrývá náročnost vaší dovolené.

Zvlášť pak věnujte pozornost části, která uvádí, do jaké nadmořské výšky jste pojištěni. Není nic horšího, než zjistit, že si při zlomení nohy ve 3 tisících metrech musíte transport a náklady na léčbu kompletně hradit sami. A to jen kvůli tomu, že jste si nepřečetli, že se pojištění vztahuje jen do 2 500 metrů. Pokud cestujete častěji, vyplatí se celoroční cestovní pojištění. Výhodné nabízí například Kooperativa

8. Offline mapy a lokální SIM karty

Nespoléhejte se na data nebo místní Wi-Fi. Stáhněte si mapu vaší dovolenkové destinace offline a cestujte po příletu bez zbytečných komplikací. Stažení map umožňují aplikace Google Maps, Maps.me i Mapy.cz. Ty mají navíc skvěle vyznačené stezky pro všechny poutníky mířící třeba do Santiaga de Compostela. Pakliže budete hledat místní dopravu, skvěle poslouží aplikace Rome2rio nebo Moovit

Pokud se vydáte mimo hranice EU, vyplatí se zakoupit si místní SIM kartu. Za pár korun získáte data mnohonásobně levnější, než je váš měsíční tarif v Česku. Nebudete se tak muset omezovat na veřejné Wi-Fi nebo se bát účtu za datový roaming. 

9. Inspirace na Pinterestu, rady na Facebooku

Oprašte heslo na Pinterestu a hledejte cestovatelské nápady právě tam. Pinterest nabízí spoustu tipů na výlety, lokální gastronomii i skvělá hipster místa. Jednoduše si vytvoříte nástěnku, do které si můžete připínat vše, co chcete v dané zemi zažít, ochutnat nebo vidět.

Pinterest pomůže i při samotném balení. Čeká-li vás destinace, kde se nebudete válet jenom na pláži, pomůže vám najít ideální kombinaci toho, co byste si rozhodně neměli zapomenout vzít. 

Hledáte-li konkrétní zkušenost a rádi byste se o své cestě poradili, vyzkoušejte cestovatelské Facebookové skupiny. Najdete jich hned několik, například Cestování – tipy na levné letenky a zájezdy, fotky z cest, rady a diskuze, Cestuj levně bez cestovky nebo skupiny přímo určené k cestování po konkrétní destinaci – například Cestujeme po Peru a Jižní Americe. Nebojte se a připojte se k ostatním, kteří se se svými zkušenostmi určitě rádi podělí.

10. Šetřte místo v kufru i planetu

Využívejte k cestování malé, umělohmotné lahvičky. Snadno je naplníte a po vypotřebování šampónu nebo opalovacího krému zase jednoduše umyjete. Skvělou volbou je i cestovní lahvička na parfém. Nezapomínejte ani na láhev na pití, kterou můžete mít kdekoliv a kdykoliv s sebou. Vyhnete se tak kupování předražených minerálek na letišti nebo v turistických centrech. 

Doporučené články

1 komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *