Jednu porci osvěžení. Co jíst během horkých dnů?

Teploty už zase skáčou ke třicítce, a tak je úplně jasné, že teď nejvíc toužíme po pořádně dávce osvěžení. Co byste měli během horka jíst, abyste se cítili sytí, ale zároveň se nechtěli svalit na gauč s plným břichem?

Během horkých dnů je důležité jíst potraviny, které vám dodají energii, hydrataci a zároveň nezatíží váš trávicí systém. Tohle je výběr potravin vhodných pro horké letní dny:

Ovoce a zelenina

Ovoce a zelenina jsou bohaté na vodu, vitamíny a minerály. Ideální jsou například vodní meloun, jahody, okurky, rajčata, brusinky, pomeranče, broskve a mango.

Saláty

Lehké a osvěžující saláty jsou ideální pro horké dny. Zkuste si připravit saláty s různými druhy listové zeleniny, zeleninou, ořechy, semínky a lehkými proteiny (například kuřecím masem, tuňákem nebo fazolemi). Skvělá kombinace je meloun + feta!

Čerstvé nápoje

Voda je samozřejmě nejlepší volbou pro hydrataci. Pokud jí úplně neholdujete, můžete si také připravit čerstvé ovocné šťávy, bylinkové nápoje, ledový čaj bez přidaného cukru nebo infuzovanou vodu s čerstvým ovocem a bylinkami.

Lehké bílkoviny

Vhodné jsou například kuřecí prsa, ryby, tofu, fazole, čočka a vejce. Bílkoviny vám dodají energii na dlouhou dobu, takže vás nebudou pořád honit chutě.

Chlazené polévky

Zkuste lehké a osvěžující chlazené polévky, jako je třeba španělská gazpacho nebo okurková polévka.

Těstoviny a rýže

Volte celozrnné varianty těstovin a rýže, které jsou snáze stravitelné a dodají vám energii na delší dobu než ty klasické. Těstoviny doplňte třeba o mořské plody.

Mléčné výrobky

Jogurty, tvarohy a mléčné smoothie jsou bohaté na bílkoviny a vápník. Zvolte varianty s nízkým obsahem cukru.

Snacky

Pokud máte chuť na snack, zvolte nesolené ořechy, sušené ovoce, celozrnné sušenky nebo hummus s čerstvou zeleninou.

Ledové dobroty

Pro osvěžení si dopřejte ledové tvarohové nebo ovocné zmrzliny, smoothie bowls nebo mražené ovoce.

Důležité je dbát na dostatečnou hydrataci, takže pijte dostatek vody a vyhýbejte se nadměrnému konzumu kofeinu a alkoholu, které mohou způsobovat dehydrataci. Vždy poslouchejte své tělo a volte potraviny, které vám dodají energii, ale nebudou vás zatěžovat v horkém počasí.

Anna Basiková

Hodně čtu, nepiju kafe, miluju cestování, řezaný kytky, podzim a dlouhý procházky po lese. Učím se švédsky a taky znakovku. Napsala jsem knížku, píšu články a taky dělám v PR a trochu v marketingu. Nikdy mě nenapadlo založit vlastní časopis, ale díky bohu se to stalo. Přeju si, aby vás to tu bavilo.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *