Španělsko není jen Barcelona a Madrid. Vyražte na sever do Asturie!

Když se řekne Španělsko, pravděpodobně si vybavíte barcelonskou Sagradu, madridský královský palác a tradiční tapas. Tohle království má ale mnohem víc co nabídnout. Takže příští zastávka: Sever!

Pokud více než vyprahlé krajině dáváte přednost zeleni, oceánskému pobřeží a nevadí vám déšť ani to, že vám dost možná silnici zablokuje stádo krav a ovcí, je španělské Asturské knížectví u Biskajského zálivu místem pro vás. A kam konkrétně se podívat?

Oviedo

Metropole Asturie Oviedo je hlavním městem knížectví, kde žije circa 200 tisíc obyvatel. Určitě navštivte gotickou katedrálu, náměstí Plaza de la Escandalera s budovou parlamentu a místní Mercado de Fontan, kde ochutnejte místní sýry, jamón a fazole. V celé Asturii skoro všude seženete čerstvou Sidru – nápoj připomínající cider, který je místní specialitou. A taky si dejte zastávku v tamním řetězci se zmrzlinami Regma!

Gijón

Jen 25 kilometrů od Ovieda se nachází přístav a se svými téměř 300 tisíci obyvateli zároveň nejlidnatější město Asturie, Gijón. Zamiřte do botanických zahrad, akvária, na horu Santa Catalina Hill, kde se nachází obrovská cementová socha Eulogy to the Horizon a samozřejmě do samotného přístavu a na pláž Playa de San Lorenzo.

Covadonga

Místo, které ani nepůsobí reálně – farnost schovaná v pohoří Picos De Europa Covadonga. Jejím symbolem je neorenesanční Bazilika Santa Maria la Real de Covadonga z růžového vápence. Před ní se táhne promenáda Esplanade, která vás kolem místního muzea zavede až do svatyně Santa Cueva de Nuestra Señora de Covadonga přímo v srdci jeskyně tyčící se nad jezírkem.

Picos de Europa

Z Covadongy se také nejsnadněji dostane do národního parku Picos de Europa a k jezerům Covadonga, které rozhodně stojí za to navštívit. Cesta autobusem trvá přibližně půl hodinky a z okna můžete obdivovat zelenou přírodu a nespočet stád krav a ovcí. Samotná procházka kolem dvou jezer zabere přibližně dvě hodiny a po cestě jsou také muzea vysvětlující vznik pohoří a popisující tamější flóru a faunu.

Comillas

Městečko Comillas je na hranici Asturie a Kantábrie, rozhodně ale stojí za návštěvu. Kromě jedinéčného Genia Loci můžete obdivovat i přilehlou katolickou univerzitu, která podle nás zaručeně inspirovala tvůrce Bradavic. Kromě toho je v městečku i letní vila Casa El Capricho, kterou navrhl a postavil architekt Antoni Gaudí v letech 1883 – 1885. A je tam menší fronta než v Barceloně!

Bufones de Pría

Úplně na pobřeží Atlantiku se nachází útesy Bufones de Pría, které lákají na přírodní jev vytvořený erozí moře a deštěm. To totiž vytvořilo trhliny spojující moře s pevninou, takže pokud zavítáte na útesy během podzimu, kdy je oceánský vítr a vlny největší, můžete se těšit na jedinečnou podívanou, na kterou by byli pyšní i na Islandu!

Playa Cuevas del Mar

Jen o pár kilometrů dál se nachází skalnatá pláž, která zase vypadá jako vystřižená z Cameronova Avatara. Pyšní se bílým pískem a jedinečným trojúhelníkovitým tvarem a pokud vám nevadí studená voda, rozhodně ji přidejte na seznam!

Josefína Joštová

Mám ráda lidi plný barevných myšlenek a černý kafe a humor. Učím se španělsky, protože plánuju důchod strávit na prosluněný španělský pláži se sangríou v ruce. Do tý doby toho ale chci ještě hodně stihnout a po cestě se toho ještě spoustu naučit. A alespoň část z toho tady s váma sdílet.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *