V práci s popelářem Romanem: Lidi na nás koukají skrz prsty. V popelnici jsem našel sbírku živých pavouků

Neříkejte, že jste se někdy nechtěli projet vzadu na popelářském autě. Jaká ale práce popeláře ve skutečnosti je, co všechno obnáší a co je na ní nejlepší? Odpovídá popelář Roman Hájek z Pražských služeb.

Jak jste se k práci popeláře dostal?

Jako malý kluk jsem popelářem být nechtěl, ale moc jsem toužil řídit kamion. A nakonec to dopadlo tak, že na doporučení kamaráda jsem u Pražských služeb už 29 let.

Které služby jako popeláři nabízíte?

Nabízíme vynášky a zanášky sběrných nádob z domu, ze dvorů, ze sklepu a pak také mimořádné odvozy odpadu.

Jak vypadá váš běžný pracovní den?

V půl třetí ráno vstanu a odjedu autem do Prahy do Košíř. Tam se vydám MHD nebo pěšky na místo určené k vynášce. S kapsami plnými klíčů pomalu připravuji popelnice k odvozu. Jezdíme Prahu 5 a 6, ale naše posádka se nejvíce pohybuje na Smíchově, v Košířích a v Hlubočepích. Denně odvezeme několik stovek popelnic a kontejnerů.

Co je největším benefitem vaší práce?

Asi největším benefitem na pozici popeláře je volnost a samostatnost. Je na každém z nás, jak si venku zorganizuje práci. Pakliže je vše odvezeno a všude čisto.

Jaká je vaše pracovní doba?

Pracovní doba popeláře je různá podle toho, zda je to v týdnu nebo o víkendu nebo zda se jedná o vynáškový program. Ale většinou je pracovní doba od 5:30 do 13:30 hodin. O svátcích a víkendech se jezdí od 7 hodin.

Taková práce je i dost fyzicky náročná, jak se udržujete v kondici?

Skutečně je to fyzicky náročná práce. Popelnice někdy váží opravdu několik desítek kilo a kontejner i přes 100 kilo, ale postupem času si každý z nás vytvoří nějakou fyzičku, aniž by potřeboval chodit do posilovny. Plus na vynášce a zanášce nachodíme několik kilometrů denně.

Co je na vaší práci nejhorší a co naopak nejlepší?

Tak určitě je to rozmanitost počasí. V zimě bývá někdy dost velká zima a hodně sněhu tak, že je člověk po chvíli mokrý, i když má dobré oblečení a kvalitní boty. A v létě je to hlavně teplo a až nepříjemné sluníčko. Ale nejhorší je asi vítr a déšť.

Jaká je vaše nejvtipnější pracovní příhoda?

Těch příhod bylo několik. Tak namátkově sdílím alespoň tři: 

 – Jednou na Smíchově v Lidické ulici jsme přijeli na tramvajovou zastávku a nakládali kontejner. Za námi stála tramvaj a v momentě nakládky jela okolo starší paní na kole. Po chvilce z toho kontejneru začali skákat krysy a potkani a paní zahodila kolo a vyskočila na oj té tramvaje a řvala jak o život.

– Jednou jsme dostali brigádníka. Hrdina hned od začátku a že prý bude rovnou nakládat. Popelnice byla těžká a on to neodhadl a jak jí na sebe naklonil, tak spadl a popelnice na něj. Pak jsme jen slyšeli: „Pomoc, pomoc, zachraňte mě!“

– A jednou když jsem nakládal papírové kontejnery a venku byla ještě tma, otevřel jsem jeden pro kontrolu a z něj vyskočil nějaký bezdomovec a začal nadávat: „Sakra, kluci, co mě budíte, takhle po ránu?!

Jakou nejpodivnější věc kdy kdo vyhodil?

Často najdeme věci, které se ještě dají využít. Někdy jsou dokonce úplně nové a ještě nepoužité. Ať už jde o oblečení nebo elektroniku. Ale nejpodivnější byla rozhodně velká sbírka živých pavouků, kterou někdo k popelnicím vyhodil.

Jak se vypořádáváte se stresovými situacemi?

Za ty roky u podniku člověk trochu otupí během stresových situací. Vadí mi ale, že jsou stále lidé, kteří na nás koukají skrz prsty (samozřejmě jsou i tací, kteří si nás váží). V očích mnoha lidí je popelařina podřadná práce, a podle toho nás taky tak berou. Volají na nás, že se jim pleteme do cesty a nebo že je ráno budíme, ale přitom chtějí mít popelnice vysypané a prázdné a čisté ulice. My to však prostě musíme dát, od toho jsme tady.

Jak to vypadá v práci profesionálního vyjednavače?

Josefína Joštová

Mám ráda lidi plný barevných myšlenek a černý kafe a humor. Učím se španělsky, protože plánuju důchod strávit na prosluněný španělský pláži se sangríou v ruce. Do tý doby toho ale chci ještě hodně stihnout a po cestě se toho ještě spoustu naučit. A alespoň část z toho tady s váma sdílet.

Doporučené články

1 komentář

  1. […] Jaké to je být popelářem? […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *