Fejeton: Proč jsou freelanceři nejlepší zaměstnanci?

Jak jako, že nemůžete sedět na dvou židlích? A co teprve na třech nebo na osmi?! Freelanceři tohle zvládají docela v pohodě a ještě navíc jsou skvěle zorganizovaní, efektivní a pracovití. Čím déle jsem na volný noze, tím víc jsem přesvědčená, že freelanceři jsou rozhodně ti nejlepší zaměstnanci. Proč?

Pracují.

Nejprve jsem chtěla vyjmenovat, jak dobře, spolehlivě a efektivně pracují, ale pak mi došlo, že vlastně jen slovo pracují v tomto případě úplně stačí. Bohužel mám totiž kolem sebe spoustu lidí, kteří jsou zaměstnaní na full time, a jejich náplň práce by se dala popsat mnoha různými výrazy, ale ono slovíčko pracují tam často zazní až jako několikáté v pořadí.

A tím se dostáváme k dalším slovům, která pracovní tempo, náplň a den freelancerů popisují a skvěle vystihují, co se zaměstnanců bohužel dost často netýká. Freelanceři totiž:

Pracují efektivně.

Na prokrastinaci jednoduše nemají čas. Proto mají perfektně zmáknutý time management, vyhýbají se zbytečným a zdlouhavým schůzkám a naopak si do kalendáře házejí jeden call za druhým – samozřejmě na přesně vymezený čas. Na každou schůzku jsou skvěle připraveni a po jejím skončení odesílají shrnující email. Nebo si to shrnutí napíšou alespoň sami pro sebe.

Pracují spolehlivě.

I když mají freelanceři v podstatě neomezenou dovolenou, rozhodně si je nepředstavujte tak, že celé dny jen leží v houpací síti na pláži na Bali a občas něco ťuknou do počítače. Naopak. Jejich dovolená je tvrdě vydřená. Není totiž nikdo, kdo by je po dobu jejich nepřítomnosti zastoupil.

Všechno proto musí odevzdat před odjezdem na dovolenou, během ní být v pohotovosti *kdyby náhodou* a po návratu odbavit plnou emailovou schránku a nahromaděné resty – samozřejmě vedle nově zadaných úkolů. Uf. Prostě žádná sranda.

Pracují rychle.

Týmové snídaně, pauzy na cigárko, pokec v kuchyňce a hodinová pauza na oběd. Nic z toho freelanceři neznají. A díky tomu, že mají plný diář a nikdy nekončící To do list jsou zvyklí pracovat rychle, bez zbytečných pauz nebo zdržování.

Pracují zodpovědně.

Nezajímá je, jaký je den v týdnu nebo denní hodina. Když mají úkol, prostě ho dokončí. Na to se můžete spolehnout.

A další benefity freenalcerů:

  • mají vlastní telefony a počítače
  • jsou mistři time managementu
  • nikdo za ně nemusí platit kancelář
  • nebojí se telefonovat
  • na emaily odpovídají téměř okamžitě
  • sociální a zdravotní si platí sami
  • mají rozsáhlou síť důležitých kontaktů

Anna Basiková

Hodně čtu, nepiju kafe, miluju cestování, řezaný kytky, podzim a dlouhý procházky po lese. Učím se švédsky a taky znakovku. Napsala jsem knížku, píšu články a taky dělám v PR a trochu v marketingu. Nikdy mě nenapadlo založit vlastní časopis, ale díky bohu se to stalo. Přeju si, aby vás to tu bavilo.

Doporučené články

1 komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *