V práci s Kateřinou Jakusovou alias Slice slice baby: „Netušila jsem, že bude pizza lidem tak chutnat.”

Kuchařka Kateřina Jakusová pracovala jako zástupkyně šéfkuchaře v karlínské Esce, vařila v populární kodaňské Nomě, pomáhala rozjet vinohradský Další kus a taky založila oblíbený pizzový pop-up Slice slice baby, který už brzy otevře vlastní prostory.

Jak jste se dostala k vaření?

Hledala jsem práci, která mě bude vyloženě bavit. Měla jsem za sebou řadu zaměstnání, které byly zkrátka jen pro peníze.

V Esce jste se vypracovala na zástupkyni šéfkuchaře, pak jste ale odešla. Věděla jste už tehdy, že chcete být vlastním pánem?

O tom to nebylo. Hledala jsem jen něco nového, co se můžu naučit. Nemám tendence plánovat takto dopředu. Nikdy nevíte, co se může přihodit.

Máte zkušenosti z českých i zahraničních kuchyní. Která zkušenost vám dala nejvíc, co byla ta nejlepší škola?

Nejvíce mě určitě vychovala Eska.

Co je pro vás při vaření nejdůležitější? 

Aby jídlo lidem dělalo radost a chutnalo.

Dnes jste jen kousek od otevření vlastního prostoru, kde se bude podávat pizza. Čím si vás získala zrovna pizza a kudy vedla cesta k vlastní značce?

Pizzu jsem začala dělat náhodou díky tomu, že jsme v Dalším Kusu měli pizza pec. Líbí se mi její formát, existuje ve spoustě verzích, zemích. Téměř každý ji má rád. Pop-up vznikl jako projekt trochu z nudy z všednosti. Netušila jsem, že bude pizza lidem tolik chutnat.

Když jste značku zakládala, počítat jste s tím, že jednou otevřete i vlastní prostory, nebo to byl jen koníček, se kterým jste chtěla pořádat pop-upy a další podobné akce. 

Nápad na kamennou prodejnu vznikl po tom, co mě oslovil můj obchodní partner Ondřej Hollas. Slovo dalo slovo a my budeme za pár týdnů otevírat.

Na kdy plánujete otevíračku a na co se u vás můžeme těšit?

Chtěli bychom otevřít nejpozději v druhé půlce listopadu. Menu zatím není kompletní, ale určitě bude pizza. 🙂 Plánujeme uvolněný servis. Aby se hosté cítili jako u mě doma.

Jak v této době vypadá váš běžný pracovní den?

Momentálně je to hodně o zařizování, nakupování, shánění personálu…

Co je na vaší práci nejlepší a co naopak nejhorší?

To, jakou radost lidem udělá dobré jídlo a příjemný zážitek v restauraci. Práce v kuchyni/pekárně je dost fyzicky náročná. Také často nebývá dostatečně ohodnocena.

Kam chodíte ráda na jídlo? 

Mr. Hotdog, Nha Hai Hanh, Goodlok, Hua Long Zhai.

A co si uvaříte, když máte hlad, ale nemáte nápad?

Misku rýže, vajíčko, kimchi, sojovku a sezamový olej. To bych mohla jíst každý den.

Anna Basiková

Hodně čtu, nepiju kafe, miluju cestování, řezaný kytky, podzim a dlouhý procházky po lese. Učím se švédsky a taky znakovku. Napsala jsem knížku, píšu články a taky dělám v PR a trochu v marketingu. Nikdy mě nenapadlo založit vlastní časopis, ale díky bohu se to stalo. Přeju si, aby vás to tu bavilo.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *