V práci se šperkařkou Lenkou Kerlickou: „Jsem potomkem pražského šperkařského rodu. Se stříbrem nepracuji.“

Lenka Kerlická, šperkařka která stojí za značkami 27JEWELRY, 27ASCENT a Lenka Kerlická, se do světa šperkařiny dostala zcela náhodou. Její vášeň pro tvorbu šperků je navíc spojena s rodinnou tradicí. Jaký je Lenčin příběh, čím je její tvorba unikátní a jaké šperky ona sama nosí každý den?

Jak jste se dostala ke šperkařině?

Vlastně úplně náhodou. Je ale pravda, že jsem od mala milovala tvorbu a objevování jakýchkoliv materiálů. Moje umělecká cesta se zlatem však začala až v dospělosti poté, co jsem se rozhodla dát volnost své vášni pro kreativní práci se sklem a kovem a následně z malých objektů vytvářet šperky.

Mezitím jsem vystudovala učitelství prvního stupně se specializací na výtvarnou výchovu na Karlově univerzitě. Práce pedagožky mi však nepřinášela dostatečný prostor pro kreativní seberealizaci, a tak jsem si postupně přicházela na to, že dráha šperkařky bude pro mě ta pravá.

Vše do sebe naprosto zaklaplo na jedné z rodinných oslav, kde jsem se o tom zmínila a setkala se s nečekaným nadšením. Aniž bych to tušila, svým rozhodnutím jsem navázala na rodinnou tradici sahající až do 18. století. Jak jsem se později od svého strýce dozvěděla, jsem potomkem jednoho z nejvýznamnějších pražských šperkařských rodů.

V čem je tvorba Lenky Kerlické unikátní, odlišná?

Už 12 let se pod značkou 27JEWELRY zaměřuji na šperk s organickým tvarem, který v sobě kombinuje přírodní kameny. Inspirativní je pro mě materiál sám a snažím se o zaznamenání určitého pohybu v pevné hmotě. Mám ráda, když má šperk svůj “život”. 

Nedávno jsem rozšířila svoje portfolio o značku Lenka Kerlická, kde se zaměřuji na high-endový, zlatý, autorský šperk. V této značce vznikají výraznější, odvážnější kousky a například i zlaté náramkové hodinky tvořené na míru. 

Další značkou je 27ASCENT, která se soustředí také na krásno, ale v oblasti well being. Hlavním produktem je ručně foukaná aromalampa, která tvarově opět souzní s organickým tvarem. Značka se také zaměřuje na čistě přírodní parfémy, svíčky a další produkty, kterými si můžete udělat život ještě milejší a pohodovější.

Jak vypadá váš běžný pracovní den?

Myslím, že se nedá úplně použít slovo “běžný” 🙂 Každý den je totiž úplně jiný. Snažím se balancovat mezi mnoha pozicemi ve firmě a na druhé straně být dobrá máma. Dny se řídí dle potřeb jednotlivých oddělení ve firmě a podle mého syna. Některé dny si přeji najít balanc jednou pro vždy a jiné dny mě toto “napětí” nepopsatelně naplňuje a baví.

Kolik zaměstnáváte lidí? 

Momentálně mám v týmu okolo třiceti lidí.

Kolik lidí už se vdávalo či ženilo právě s vašimi prsteny?

Přesné číslo bohužel nevím, ale je to už krásných několik set.

S jakými materiály pracujete?

Pracuji převážně se zlatem čtrnáctikarátovým a osmntnáctikarátovým a pak s platinou. Do těchto kovů pak zasazuji přírodně kameny od diamantů různých brusů a barev po měsíční kameny, turmalíny, smaragdy, rhodolity…

Jak se stavíte k energické síle krystalů?

Věřím, že přírodní materiály nesou své energie a ty na nás určitým způsobem působí. Pro mě je magické zlato samo. Zjistila jsem, že bych nemohla dlouhodobě pracovat například se stříbrem, že má pro mě úplně jinou energii a nenaplňuje mě tak, jako pocit ze zlata.

Jak dlouho výroba jednoho šperku trvá?

Toto je častá otázka, která nemá úplně jasnou odpověď. Pro výrobu šperku si říkám čas většinou čtyři až osm týdnů. Pokud se jedná o specifický design nebo například tvar brusu kamene, může se výroba protáhnout i na několik měsíců. Ale zároveň při závěrečných zkouškách na střední zlatnici škole jsme museli vyrobit prsten za sedm hodin. Vše se odvíjí od náročnosti zpracování a použitých metodách.

Odmítla jste někdy klienta? Proč?

Ano, bohužel ano. Několikrát jsem dostala poptávku na vytvoření kopie šperku z portfolia jiného tvůrce či značky nebo jsem se s požadavkem klienta esteticky neztotožnila. Stává se to ale díkybohu opravdu výjimečně.

Co je na vaší práci nejhorší a co naopak nejlepší?

Nejhorší je fakt, že se nemohu naklonovat a den má jen 24 hodin. Nejlepší je vnitřní pocit z dobře odvedené práce a radost klienta. Jsem opravdu vděčná, že pracuji v oblasti, která přináší lidem radost. Další skvělý pocit mi přináší, pokud dobře funguje náš tým a panuje v něm dobrá nálada a týmový duch.

Jaké šperky vy sama nosíte každý den?

Nosím šperky z mé dílny. Mám prsten, který jsem si darovala za narození syna, ten nosím doplněný o briliantový prsten z kolekce Drops of Sparkle. Nosím také synův otisk prstu ve zlatě a jeho hvězdné znamení z briliantů na náramku. Pak mám na ruce výraznější náramek z kolekce značky Lenka Kerlická a na druhé ruce prsten z kolekce Levitating. Na krku nosím nejčastěji náhrdelník, který jsem vyrobila v kooperaci se s svým synem, a medailon s fotkou. Ale náhrdelníky a náušnice střídám častěji. 

Josefína Joštová

Mám ráda lidi plný barevných myšlenek a černý kafe a humor. Učím se španělsky, protože plánuju důchod strávit na prosluněný španělský pláži se sangríou v ruce. Do tý doby toho ale chci ještě hodně stihnout a po cestě se toho ještě spoustu naučit. A alespoň část z toho tady s váma sdílet.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *