Temné knihy pro temné dny. Tyto české i světové příběhy zaručují husí kůži

Nejedná se prvoplánově o hororová díla, ale i přesto vám z nich bude běhat mráz po zádech, sevře se žaludek nebo vytrysknou slzy. Příběhy, které se ke stále chmurnějším dnům hodí jako ulité! Přináším vám pět knižních tipů na letošní podzim.

Znamenitá mrtvola 

Autorka: Agustina Bazterrica

Svět, ve kterém kvůli smrtícímu viru přenášeným zvířaty už nejde dál konzumovat maso. Nebo jde? Vláda rozhodla. Zákon, který povoluje chov, porážku a konzumaci lidí rozdělí společnost na ty, kteří konzumují a na ty, kteří jsou konzumováni. Mrazivý thriller z roku 2022 vás vtáhne do svého originálního děje a jen tak nepustí. 

První láska, poslední pomazání 

Autor: Ian McEwan

Autor známé Betonové zahrady svou kariéru zahájil souborem povídek První láska, poslední pomazání v roce 2004. Příběhy o lidech, kteří stojí na samém okraji lidské společnosti. Tabuizovaná témata, jako je například incest nebo sexuální obtěžování, ve vás zanechají hořkou pachuť a neodbytnou myšlenku: „Co jsem si to právě proboha přečetl?“.

Malý život

Autorka: Hanya Yanagihara

Čtyři spolužáci, nejlepší přátelé, a jejich cesta životem poté, co ukončili vysokou školu a přestěhovali se do New Yorku.  Příběh, který se točí primárně okolo jednoho z nich, byl nominovaný na prestižní Man Bookerovu cenu. Kniha z roku 2017 je jednou z nejkrásnějších a zároveň nejsmutnějších a nejděsivějších děl, které jsme kdy četli. Na pochmurný podzim jako dělaná! 

Augustin Zimmermann 

Autorka: Zuzana Kultánová

Česká autorka Zuzana Kultánová přišla v roce 2016 s příběhem inspirovaným skutečnou postavou – Augustinem Zimmermanem. Děj z šedesátých let devatenáctého století vypráví o archetypu zoufalého člověka propadajícího alkoholu, který nedokáže uspět v novém revolučním světě. Temný příběh vyvrcholí v pražském Josefově, jenž byl po staletí uzavřeným židovským ghettem.

foto: Knihobot

Kladivo na čarodějnice 

Autor: Václav Kaplický

Stejnojmenný film Otakara Vávry pravděpodobně dobře znáte. Tento historický hororový román Václava Kaplického však stojí i za přečtení. Děsivý příběh o čarodějnických procesech, které vyústily v mučivou smrt stovky lidí, je zajímavým a hrůzyplným pohledem do historie a bude ve vás rezonovat ještě dlouho po přečtení. Kaplický spojil vypravěčské umění s faktografickou přesností a vytvořil nadčasové dílo.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *