Proč je Rumunsko jednou z top destinací pro rok 2022?

Dovolená v Rumunsku? Nebýt covidu, asi by mě to jen tak nenapadlo. Jenže v létě pro cestu sem nebylo potřeba ani očkování, ani test, takže bylo rozhodnuto. A bylo to jedno z nejlepších rozhodnutí loňského roku!

Když jsme si s chlapcem koupili letenky, všichni se nás ptali, jestli tam jedeme k moři. To tedy rozhodně ne! I když by to byl možná hezký zážitek (Rumunsko na východě omývá Černé moře), náš cíl byl jasný: Bukurešť na čtyři dny a potom pětidenní road trip po vnitrozemí, hlavně tedy do tajemných Karpat!

S 20 miliony obyvatel je Rumunsko 9. největším a 7. nejlidnatějším členským státem EU. Což je sice hodně, ale v Transylvánských lesích většinou nenarazíte na živou duši. A pokud se tahle oblast stane i vaší cílovou destinací, připravte si nabité foťáky, protože tuhle krásu rozhodně musíte zaznamenat.

Nahoru do Transylvánie

Jelikož je Rumunsko vážně obrovské, s těžkým srdcem jsme z trasy vyškrtli Banát a soustředili se jen na úplný střed země. Z Bukurešti jsme vyrazili nahoru do Brašova, roztomilého městečka, které je téměř k nerozeznání od těch jihočeských. Malé uličky, kavárničky, obchůdky… A obří kopec (hora Tampa), kam můžete vyrazit roztomilou starodávnou lanovkou a pokochat se úžasným výhledem na okolí.

Brašov je součástí regionu Transylvánie a obklopují ho krásné hory, konkrétně Jižní Karpaty – někdy se jim říká také Transylvánské Alpy. Takže o krásné přírodní scenérie tu není nouze.

Výhled z hory Tampy na náměstí v Brašově

Po stopách hraběte Drákuly

Ovšem cestou do Brašova jsme měli jednu důležitou, možná tu nejdůležitější, zastávku a to hrad Bran alias Drákulův hrad. I když Vlad Tepeš alias Napichovač tady nežil, tohle místo je s ním neodmyslitelně spojené. Proč? Může za to spisovatel Bram Stoker, který právě do těchto míst zasadil značnou část příběhu o Drákulovi.

Tu knížku jsem si vzala s sebou a celou ji v Rumunsku přečetla a říkám vám, mělo to úplně jinou atmosféru, než kdybych ji četla u nás doma uprostřed Prahy. PS: Nezapomeňte si koupit tričko s Drákulou!

Z hradu na hrad

Z Brašova jsme se vydali na severo-západ do městečka Sighisoara. V roce 1999 bylo totiž historické centrum města zapsáno do Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO, takže na našem whish listu nesmělo chybět. I když je maličkaté, je to tu kouzelné. Většinu času jsme ale strávili odpočinkem v kavárně Atelier Specialty Coffee.

Odtud jsme vyrazili na další populární hrad, tentokrát známý díky animáku Hotel Transylvánie. (Hádejte, na co jsme koukali večer na hotelu). Korvínův hrad najdete v městečku Hunedoara. Ve 14. století jej do skály vytesali turečtí zajatci a dodnes jde o největší gotickou stavbu v Rumunsku. Cestou k němu jsme jeli přes modernější město Alba Iulia.

To nejlepší nakonec

Poslední zážitek, který nás v Rumunsko čekal, byl asi nejsilnější. Z Hunedoary jsme vyrazili zpět směr Bukurešť, ale tentokrát ne po dálnici, nýbrž po nejkrásnější silnici světa – Transfăgărășan Highway. To o ní mimochodem prohlásil Jeremy Clarkson v pořadu Top Gear.

Žádnou samotu nečekejte, protože jeho prohlášení tuhle cestu poměrně dost proslavilo, ale na kráse jí to rozhodně neubralo. Cesta je dlouhá 92 kilometrů a vede přes horské průsmyky, kolem malých vodopádů, srázů a nádherných výhledů. Vyhraďte si na ni dostatek času, protože budete nejspíš mnohokrát zastavovat. Buď kvůli fotce, nebo kvůli stádu ovcí, které se rozhodlo přejít z jedné louky na druhou.

Silnice označovaná DN7C prochází nejvyšší částí Jižních Karpat a jde o druhou nejvyšší silnici v Rumunsku – v nejvyšším místě se pohybujete v nadmořské výšce 2034 metrů a v průsmyku Urdele dokonce ve výšce 2145 m.n.m.

Nahoru dojedete až k jezeru Balea a dolů po druhé straně hory budete projíždět hustými lesy a když budete mít štěstí, potkáte pár medvědů. My je viděli a byl to jeden z nejlepších zážitků mého života!

A jak se nám líbilo v Bukurešti? Čtěte tady.

Anna Basiková

Hodně čtu, nepiju kafe, miluju cestování, řezaný kytky, podzim a dlouhý procházky po lese. Učím se švédsky a taky znakovku. Napsala jsem knížku, píšu články a taky dělám v PR a trochu v marketingu. Nikdy mě nenapadlo založit vlastní časopis, ale díky bohu se to stalo. Přeju si, aby vás to tu bavilo.

Doporučené články

1 komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *