Kulturní tipy na listopad: Co vidět, slyšet a číst? Pokoje, Jatka 78 a nový Lars Kepler

Všechny halloweenské párty už jsou (naštěstí) za námi, tak budeme mít zase více času na nějakou tu kulturu. Tady je pár tipů, ve které galerii se zastavit, na co zajít do divadla, kterou kapelu si poslechnout a nebo s jakou knížkou zůstat doma v posteli. 

Kam zavítat během podzimní procházky?

V Galerii Rudolfinum právě probíhá výstava fragilités. Sedmnáct umělců z celého světa se zabývá křehkostí z pohledu soužití lidí se světem.

Nebo vás spíš zajímá vás, jak žili hippies v 70. letech? Fotograf John Wehrheim zachytil život jedné komunity, která osm let žila na ostrově Kauai na Havaji. Výstava jeho fotografií s názvem Paradise Lost je právě k vidění v Domě U Kamenného zvonu.

V letošním roce se opět koná „přehlídka mladého umění“ Pokoje. Letošního ročníku se zúčastní také zahraniční školy. Pokoje můžete navštívit od 11. do 20. listopadu v Paláci Hrzánů

Paradise Lost

Divadelní sezóna v plném proudu

Deset různých rozhovorů před sexem a po něm. To je ve zkratce nová inscenace Stavovského divadlaRej. Hru napsal Arthur Schnitzler na konci 19. století, a při prvním uvedení způsobila obrovský skandál. Tak co, zajímá vás, jaké rozhovory vedly v 19. století k sexu?

Yerma je „úspěšná novinářka, která miluje svou práci v redakci, píše blog pro mnoho followerů, nedávno jí bylo třiatřicet, prožívá pohodový vztah…“ Dílo Federica Garcíi Lorcy zasazené do dnešní doby mělo v červnu premiéru v divadle Rokoko. Tak proč teď nezajít zjistit, jak může celkem spokojený život nabourat rozhodnutí založit rodinu.

„Generace Z. Heads down generace. Young blood. Jaké mají hodnoty a sny? Žijí opravdu izolovaně s mobilními telefony v rukou a sluchátkami v uších?“ Odpovědi hledají umělci z Cirku La Putyka a Kyjevské akademie divadelního a cirkusového umění v novém představení Boom vol. 2. v Jatkách 78

Boom Vol. 2

Koncerty, koncerty, koncerty

Album Fragments britského hudebníka Bonoba, vydané letos v lednu, je prý nejemociálnější, které tento producent na elektronické scéně složil. A právě s ním přijíždí 26. listopadu do pražského Fóra Karlín.

Stále pokračuje hudební festival Prague Sounds (dříve Struny podzimu), v rámci kterého vystoupí například bubeník Makaya McCraven, soulová zpěvačka Laura Mvula nebo skladatel Nils Frahm.

Po sedmi letech vydala novou desku belgická zpěvačka Selah Sue a 21. listopadu ho představí během koncertu v klubu Roxy

Selah Sue

Nebo zůstaňte doma – s knihou

K podzimnímu depka počasí se perfektně hodí čaj, deka a nějaká ta detektivka, se kterou strávíme celý víkend. Tak co třeba Pavouk od manželské dvojice píšící pod pseudonymem Lars Kepler, která před pár dny vyšla?

Nakladatelství Absynt vydává v listopadu novu knihu. Polská reportérka a spisovatelka Magdalena Grzebałkowska se rozhodla podívat na téma druhé světové války z pohledu dětí a v knize Vojenka zaznamenala dětské vzpomínky pamětníků.

Nebo můžete otestovat novinky z poslední doby od českých autorek. Právě vyšla Zahrada od Petry Dvořákové nebo nový román Vypravěč od Anny Bolavé.

Pavouk

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *