Ego a práce. Jak ho ovládnout a přestat štvát ostatní?

Ať už pracujete jako zaměstnanec nebo freelancer, umět pracovat se svým egem se vyplatí v každém případě. Jenže někdy se dostaneme do situace, kdy se nám opravdu nechce přistoupit na kompromis, natož zcela ustoupit ze svého stanoviska. Jak se se svým egem naučit žít a nenechat si jím zkazit pověst?

Práce s lidmi je náročná, kolikrát nám ale víc vrásek na čele přidělává vlastní já – naše lenost i přehnaná aktivita, nízké sebevědomí, nebo naopak vysoké ego. Pokud o sobě víte, že vám kritika nebo nesouhlas druhé strany dělá problémy, je nejvyšší čas s tím něco udělat.

Jedině tak se stanete oblíbenějším kolegou, lepším zaměstnance, vyhledávanějším freelancerem a celkově prostě lepším člověkem. Egoisty nemá nikdo rád, to si zapamatujte.

1. Seznamovačka se sebou samým

Nejprve si udělejte malou analýzu. Jak obvykle reagujete na kritiku? Jak prožíváte vlastní neúspěchy? Umíte se druhým omluvit? Dokážete přistoupit na kompromis? Musíte mít vždycky poslední slovo? Jste soutěživí? Umíte ocenit práci ostatních? Máte problémy s empatií?

2. Empatie na scénu!

Až si na všechny výše zmíněné otázky po pravdě (!) odpovíte, začněte pracovat na empatii – ta je totiž ve hře s egem zcela klíčovým hráčem. Ještě než vynesete soud, snažte se vžít do situace druhých a pochopit jejich perspektivu. Například: Kolega se vám zdá podrážděný, neusmívá se, je lehce protivný. Místo toho, abyste okamžitě reagovali a poslali ho do oněch míst, můžete se zeptat: „Je všecho v pohodě? Nejsi unavený? Potřebuješ o něčem mluvit?“

Uvidíte, že věci jsou občas trochu složitější, než se na první pohled může zdát. A umět situaci otočit a podívat se na ni jinýma očima, s nadhledem a odstupem je k nezaplacení.

3. Otevřená mysl

Přestaňte se pořád urážet a zkuste pro jednou otevřít hlavu a přijmout názor ostatních. Učte se přijímat kritiku, zpětnou vazbu a vyslechnout ostatní, i když s nimi úplně nesouhlasíte. Uvidíte, že to bude mnohem příjemnější pro obě strany.

Jak si v práci nastavit hranice?

Možná si myslíte, že jste nejlepší marketér široko daleko, ale možná měla vaše kolegyně lepší nápad. Nemusíte hned zaujímat postoj *ta blbka*, ale vyslechněte ji a podívejte se na její nápad s odstupem. Neberte ho jako útok na vaši osobu, ale jako inspiraci pro příště.

4. Zpětná vazba = klid v duši

Pokud se nedokážete smířit s tím, že je někdo lepší, rychlejší, úspěšnější nebo bohatší než vy, začněte pracovat na tom, abyste byli taky takoví. Ale samozřejmě ne tak, že začnete dotyčného pomlouvat a házet mu klacky pod nohy. Klíčem k poučení a zlepšení je kromě výše zmíněného taky zpětná vazba.

Nechápete, proč ten projekt, o který stojíte už několik měsíců, nakonec dostala kolegyně, která je ve firmě kratší dobu než vy? Domluvte si schůzku se šéfem a v klidu se ho zeptejte, proč to tak je. Čím byl její nápad lepší? Jak se můžete zlepšit? Co můžete dělat jinak?

Jak být v práci produktivnější díky AI?

Mít zdravé sebevědomí je super, ale velké ego s tím většinou nemá nic společného. Tak na to myslete, až se budete příště v práci zase s někým dohadovat, že máte pravdu.

Anna Basiková

Hodně čtu, nepiju kafe, miluju cestování, řezaný kytky, podzim a dlouhý procházky po lese. Učím se švédsky a taky znakovku. Napsala jsem knížku, píšu články a taky dělám v PR a trochu v marketingu. Nikdy mě nenapadlo založit vlastní časopis, ale díky bohu se to stalo. Přeju si, aby vás to tu bavilo.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *