Filmové a seriálové tipy od Honzy: Megahit Saltburn a propadák jménem Wonka

V novém roce otevírám své filmové a seriálové tipy velkými jmény: fenoménem Saltburn, prequelem Wonka či seriálem Ozark. Stojí za to se na ně taky podívat?

Saltburn (2023) – film, Prime Video

Na svůj druhý kousek po rape-revenge debutu Promising Young Woman si režisérka Emerald Fennell ukousla docela velké sousto s černou komedií komentující britskou společnost na počátku 21. století. Soustředí se zároveň na obsesivní vztah dvou kamarádů, který otáčí vzhůru nohama, když do stereotypní postavy “crazy ex” dává muže, Barryho Keoghana.

Hodnocení: 8/10

Wonka (2023) – film, kino

Největší filmové zklamání tohoto roku, prequel Wonka, odkazuje spíše na staršího Wonku, než toho od Tima Burtona. Ale bohužel tak ztrácí veškeré aspekty šílenosti a ujetosti, která se postavou Willyho pojí a díky obsazení Timothéeho Chalameta dělá hlavní postavu spíše crushem pro teenagerky.

Hodnocení: 5/10

Lítá v tom (2023) – film, kino

Na české komedie do kina prakticky nechodím, ale tahle mě příjemně překvapila. Pořád spadá spíše do průměru, ale to je na české komedie úspěch. Kryštof Hádek tu hraje muže, který si neudrží žádný vztah a když je jeho matka málem na smrtelné posteli, rozhodne se, že bude předstírat vztah s těhotnou sousedku. Fajn v první polovině, ale romantická část skřípe.

Hodnocení: 5/10

The Sex Lives of College Girls (2021 – ?) – seriál, HBO Max

Příjemný sitcom, který jsem objevil na HBO Max mapuje život čtyř spolubydlících na vysoké, které klasicky hledají svou cestu jak ve škole, tak ve vztazích a hlavně sexu. Sexuálně pozitivní seriál s fenomenální Renée Rapp v hlavní roli.

Hodnocení: 7/10

Aquaman and the Lost Kingdom (2023) – film, kino

Kdysi očekávání filmové pokračování se stalo s úpadkem DCEU něčím, o kterém skoro nikdy nemluvil. Možná také kvůli Amber Heard, která se stala jedním z nejvíce nesnášených herců, ale s tou si film poradil dobře a minimalizoval její roli Mery v pokračování. A ač pokračování je fajn, hlavně díky Jasonu Momoovi, který je dedikovaný hlavní hrdina, drží se až moc šablony z jedničky a nepřidává příliš nového.

Hodnocení: 6/10

Bad Surgeon: Love Under the Knife (2023) – seriál, Netflix

Kdyby byl Tinder Swindler doktor, tak byste dostali přesně tenhle dokument. Dostatečně šokující a zamotané, aby vás to během tří dílů nepřestalo bavit. Moc doporučuji.

Hodnocení: 8/10

Family Switch (2023) – film, Netflix

Netflix nám letos (asi kvůli stávce herců a scenáristů) nenadělil žádné vánoční filmy. Nejblíže tomu má vánoční rodinná komedie Family Switch, který je levnou vykrádačkou filmů 13 Going on 30 a Freaky Friday. Celá rodina si zkrátka prohodí těla (matka s dcerou, otec se synem a miminko s buldočkem). Tak průměrně nevtipné a nezapamatovatelné.

Hodnocení: 4/10

Ozark (2017 – 2022) – seriál, Netflix

Také jsem konečně dokoukal kriminální seriál Ozark, který je takovou verzí Breaking Bad pro vyšší třídu a moje obsession posledního půlroku. Průměrná rodina z Chicaga se zaplete s kartelem, pro který musí nyní prát peníze a stakes, o které jde se stále stupňují. V hlavních rolích excelují chladná Laura Linney, Jason Bateman a Julia Garner. 

Hodnocení: 8/10

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *