Tip na výlet: Za avantgardou na zámek Bechyně

Nevíte kam o víkendu na výlet? Máme pro vás tip: renesanční zámek v Bechyni zpřístupní veřejnosti během letošní sezony dvě výstavy, které různými způsoby zkoumají téma svobody.

Od června do září

První výstava s názvem Avantgarda z rodinné sbírky Stava přiblíží ve 133 dílech od 41 umělců avantgardní umění. Druhá výstava s názvem Současné umění a Sochařský park, prezentovaná ve spolupráci s renomovanou italskou Galerií Continua, se zaměří na tvorbu současných umělců. Výstavy návštěvníky provedou zámeckou sýpkou, Sochařským parkem i samotným zámkem a budou otevřené od 7. června do konce září 2024.

Výstavní koncept umělecké sezony 2024 zkoumá svobodu mnoha způsoby: svobodu umělců tehdy a dnes, stejně jako svobodu sběratele dát jejich umění jiný kontext. Oslavuje rozmanitost a osobní vizi,“ vysvětluje jedna z kurátorek a majitelek zámku Nicole Stava.

foto: Ondřej Slambora

Avantgarda z rodinné sbírky Stava

Výstava Avantgarda z rodinné sbírky Stava se dotkne avantgardních směrů v abstraktním umění v Evropě, zvláštní pozornost je věnována různým osobnostem tohoto období, jako jsou například Ernst Ludwig Kirchner či Pablo Picasso. Poválečný obrat k abstrakci dokládají díla Maxe Ackermanna či Julese Bissiera. Významné místo zaujímá tvorba Joana Miròa i Sergeho Poliakoffa. Výstava přibližuje také abstrakci v Itálii a švýcarské Asconě v polovině dvacátého století a pohled se přesune dále do Francie k Alexandru Calderovi a Fernandu Légerovi. Od nuly a zbaveni balastu dějin chtěli tvořit tzv. noví realisté jako César, Jean Tinguely a Arman, jehož tvorba taktéž zaujímá významné místo ve sbírce. Výstava končí úvahami o umění, které se stalo více či méně otevřeně výmluvným, mimo jiné v sérii Chocolate Buddha Keitha Haringa.

Současné umění a Sochařský park

Druhá výstava Současné umění a Sochařský park pak vzniká ve spolupráci kurátorky Nicole Stava s italskou Galerií Continua. Prezentuje pět umělců, čtyři umělecké instalace a dvě sochy, zabývající se tématy jako absurdita lidské existence, realita versus koncept, rozmazání hranic mezi uměním a životem nebo sociopolitické a kulturní otázky. 

Jedním z centrálních děl Sochařského parku se stala instalace nazvaná Pétalos de Piedra. Barevné kameny obklopující fontánu jako okvětní lístky v trávě vytvořil Pascale Marthine Tayou z Kamerunu. Původní připomínka postkoloniálního dědictví působí v jiném prostředí jako symbol míru. „Zámek Bechyně je místem svobody, místem radosti z umění, výměny myšlenek a sdílení poznatků, což rezonuje s Tayouovým pozitivním pohledem na budoucnost,“ upozornila Nicole Stava.

Přímo v nejstarších zámeckých prostorách návštěvníci narazí například na labyrint z vlnitého kartonu a zrcadla symbolizující studni od italského mistra Michelangela Pistoletta. Procházení bludištěm přináší nový zážitek a má vést k zamyšlení nad labyrintem života. Svobodu projevu v dnešním umění dokládá tvorba také dalších umělců z Galerie Continua: belgického multidisciplinárního umělce Hanse Opa de Beecka a dvou tvůrců instalací, Američana Nariho Warda a česko-amerického umělce Jiřího Příhody, který se specializuje na architektonické zásahy. 

Zámek Bechyně

Umělecká sezona na zámku Bechyně se stala novodobou tradicí, která od roku 2021 poskytuje na významné kulturní památce v jižních Čechách příležitost pro profesionální, kritický a tvůrčí dialog. Zámek Bechyně postavený v 16. století v krásné krajině nad soutokem řek Lužnice a Smutná je ideálním místem pro setkání a debaty o kulturním dědictví, jeho významu a moderním vývoji. Spolukurátorka umělecké sezony 2024 Nicole Stava vede rodinnou firmu Panství Bechyně společně se svou sestrou Silvií a se zkušenostmi ze slavného aukčního domu Christie’s spravuje rodinné sbírky starých mistrů, klasického moderního i současného umění a nábytku umístěné v Bechyni a Curychu.

Výstavy můžete navštívit v červnu a září od čtvrtka do neděle, od 10 do 16 hodin. Během července a srpna je návštěvní doba od úterý do neděle, od 9 do 16:30 hodin.

Josefína Joštová

Mám ráda lidi plný barevných myšlenek a černý kafe a humor. Učím se španělsky, protože plánuju důchod strávit na prosluněný španělský pláži se sangríou v ruce. Do tý doby toho ale chci ještě hodně stihnout a po cestě se toho ještě spoustu naučit. A alespoň část z toho tady s váma sdílet.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *