Kulturní tipy na prosinec: Lunchmeat, Marie Tomanová nebo Husa na provázku

Rok se s rokem sešel a na každém rohu už zase voní svařák. Máte rádi předvánoční atmosféru? Věřte, že toto období skvěle doplní třeba návštěva výstavy nebo divadla. Nesnášíte Vánoce? Tak se před koledami schovejte do klubu nebo doma s knížkou. Umění prostě zachrání každou situaci! Běžte si zatančit na elektronickou hudbu, ponořte se do euforie, přečtete si něco o historii prodejného sexu nebo navštivte svět jednorožců. 

U elektronické hudby ještě zůstaneme, ovšem tentokrát si můžete užít experimentálněji laděnou hudbu v doprovodu hypnotizujících světelných projekcí, a to v podobě projektu Lunchmeat v kombinaci NGP. V prostorách Anežského kláštera si můžete 8. prosince poslechnout živé koncerty. Ve druhé části večera se těšte na taneční DJ sety. 

Duo post-hudba pořádá v Malostranské besedě svou tradiční předvánoční akustickou besídku. K tomu si přizvali speciálního hosta – hudebnici Annu Vaverkovou. Na vánoční pohodu se tak můžete naladit 12. prosince v doprovodu české hudební scény. 

Do 16. prosince máte šanci vidět novou výstavu fotografky Marie Tomanové v prostorách Fotograf Gallery. Výstava 5 East Broadway je pojmenovaná podle adresy, na které si Tomanová pronajala malý ateliér, ve kterém fotila a natáčela desítky lidí. Fotografka tentokrát kombinuje barevné a černobílé fotografie a video. 

Od listopadu ovládá pražské Kunsthalle umělecké duo Elmgreen & Dragset. Ti uspořádali skupinovou výstavu s názvem READ, který napovídá, že tématem jsou knihy, knihovny a především otázka: Co s nimi bude v době digitálních médií? Výstava bude k vidění až do 22. dubna, ovšem v tomto čase by vás její návštěva mohla inspirovat při bádání, jakými dárky obdarovat své blízké.

Galerie Dudes&Barbies Gallery má nový výstavní prostor. Kromě Vnitroblocku a Kavárny co hledá jméno, můžete vyrazit na výstavu do nově otevřeného podniku GRAM. Prague. Do 20. prosince zde svou barevnou výstavu s názvem Unicorns představuje Tina Palu.  

Novou divadelní hru na téma Johanky z Arku představilo pražské divadlo Komedie. Představení Já, Johan*a vzniklo ve spolupráci s queer platformou PiNKBUS a zajít na něj můžete 19. prosince. Panna Orleánská je zde představena jako ta, která „bojuje za svobodu, jinakost a právo být sám*a sebou. Je hlasem LGBTQI+ lidí. Je hlasem dneška.“ 

Divadlo Husa na provázku představilo minulý měsíc novou inscenaci Nevyletět z Brna, je ze mě zkyslá srna. Inscenace vychází z textů Dory Kaprálové, která od roku 2008 žije v Berlíně. „Vzniká tak scénická úvaha nad možností návratu do rodného města i nad nutností ho alespoň dočasně opustit.“ Na novinku můžete vyrazit 16. prosince.

Novou inscenaci představí Cirk La Putika v prostorách Jatkek78. R.I.E. Rest in Euphoria. Odpočívej v euforii se inspiruje v historii české kabaretní scény. Představení slibuje „místo, na kterém můžete zapomenout na denní starosti a na existenci času a prostoru, kde budete moci svobodně prožít všechno, co přijde.“ Představení můžete vidět téměř každý prosincový den. 

Nový román z nakladatelství Paseka popisuje tři generace a jejich rozdílné životní postoje. V díle Fosilie od autora Michala Kašpárka, vystupuje děda, otec a dcera. Každý z nich se aktuálně dívá na svět trochu jinýma očima. Vtipně napsaný román je jednoduše popisován jako „katalog mezigeneračních nedorozumění.“

Stejné nakladatelství, ale z trochu jiného soudku. Dějiny prodejného sexu aneb Děvky, šlapky, hampejznice představuje kniha Kate Listerové. Ta nejen, že popisuje historii nejstaršího řemesla ze všech koutů světa, ale nabízí kontext i pro současnou problematiku postavení žen ve společnosti. 

Knižní novinku představila také spisovatelka Bianca Bellová. Název Transfer odkazuje na velké evropské letiště, tranzitní zónu ve které se náhodně setkávají lidé s vlastními životními příběhy, které se zde na okamžik protnou. Transfer vydalo nakladatelství Host.  

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *