Chvátám, chvátám, nemám na kámoše čas. Jak udržovat přátelství v hektickém životě?

V dnešním rychlém světě, kde se každý snaží zvládat studium, práci, koníčky, jednou týdně zavolat mamce, babičce, zajít do posilovny a ještě přečíst alespoň jednu knížku měsíčně – zatím co mu samozřejmě nesmí uniknout poslední série Emily in Paris, může být obtížné najít si čas na budování zdravých přátelství. (A ne, nemyslíme to jedno 20minutové kafe, kde si tak akorát řeknete, co vás zrovna štve v práci). Přesto jsou právě přátelé ti, kteří nám pomáhají udržet si duševní rovnováhu a cítit se dobře i v tak náročných obdobích. Proč se izolujeme a jak udržet přátelství naživu i s plným diářem?

Označení na Instáči nepomůže

I když nás technologie na první pohled spojují, mnozí z nás mohou zažívat paradoxní pocit izolace. Rychlá komunikace přes zprávy nebo sociální sítě nám sice umožňuje zůstat v kontaktu, ale tyto formy interakce často postrádají hloubku a osobnost. Ve víru každodenních povinností se pak může snadno stát, že osobní setkání odkládáme, protože máme pocit, že ve spojení přece jsme, až se z přátelství stane spíše povrchní záležitost.

Emocionální zátěž a izolace

Hektický životní styl neustále motivovaný výkonem a úspěchy s sebou přináší i emocionální zátěž. Únava, stres a vyčerpání často vedou k tomu, že se stáhneme do sebe a omezíme sociální kontakty – zkrátka na ně už nemáme prostor, jsme příliš vyčerpaní na to, abychom se věnovali druhým. Přitom by nám to kafe s kamarádkou mohlo bodnout víc, než si myslíme, ukázat nám, že tíhu světa neneseme na svých bedrech a že máme hodnotu, i když zrovna nepřebíráme Oscara nebo nevyděláváme půl míče měsíčně.

Jak najít rovnováhu?

I přes všechny výzvy moderního světa (dřív zase museli robotovat na poli nebo odjet do války, takže člověk si stejně nevybere…) je možné udržet si zdravá a pevná přátelství. Klíčem je vědomé úsilí a snaha o udržení rovnováhy mezi osobním životem a kvalitním časem věnovaným přátelům.

Základní ingredience

Začněme u plánování. V hektickém světě může být spontánnost luxusem, který si ne vždy můžeme dovolit. Proto je důležité si přátelská setkání plánovat a najít si v diáři čas, který věnujete pouze svým přátelům. A kdy máte prostor se jim věnovat opravdu plně. Ať už se jedná o pravidelné setkání jednou týdně nebo měsíčně, důležité je, aby se stala součástí vaší rutiny.

Další zásadní věcí je komunikace. Nejde jen o to, kdy se vidíte, ale také jak mezitím komunikujete. Pravidelná a otevřená komunikace, ať už přes zprávy nebo telefonáty, může pomoci udržet přátelství i ve chvílích, kdy není možné se osobně setkat. Kromě toho je upřímnost v přátelství neocenitelná. Pokud procházíte náročným obdobím, nebojte se to svým přátelům říct. Upřímnost může pomoci předejít nedorozuměním.

Podpora je dalším klíčovým aspektem zdravého přátelství. V těžkých časech je důležité vědět, že se máte na koho obrátit, a zároveň být oporou pro své přátele. To znamená být ochoten naslouchat, poradit, nebo jen být přítomen, když to potřebuje ten druhý.

A v neposlední řadě je třeba si uvědomit, že přátelství, stejně jako my sami, se s časem vyvíjí. Život přináší změny, které mohou ovlivnit i naše vztahy. Klíčem je proto být flexibilní a ochotný přizpůsobit se těmto změnám. Skutečné přátelství by mělo být schopné tyto změny ustát a růst s námi. A nejde nezmínit i důležitost toho, vědět, kdy vztah už smysl nedává a bude lepší – třeba jen na čas – jít svou vlastní cestou.

Josefína Joštová

Mám ráda lidi plný barevných myšlenek a černý kafe a humor. Učím se španělsky, protože plánuju důchod strávit na prosluněný španělský pláži se sangríou v ruce. Do tý doby toho ale chci ještě hodně stihnout a po cestě se toho ještě spoustu naučit. A alespoň část z toho tady s váma sdílet.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *