Jako na vavřínech. Jak vyzrát na kvalitní spánek i během horkých letních nocí?

V létě si všichni užíváme teplé večery, dlouhé dny a dovolené. Na co se však možná těšíme o trochu méně je spánek – protože spánek v teple umí být občas opravdu dřina! Jak na něj vyzrát?

Vysoké noční teploty a delší světlé období mohou náš spánek negativně ovlivnit. Kvalitní spánek je přitom pro naše fyzické i duševní zdraví klíčový, a proto je důležité věnovat mu pozornost i – či dokonce zejména – během letních měsíců. Zvláště když máte dny nabité výlety, setkávání s přáteli a rodinou či dovolenými. Takže jak tedy zlepšit svůj spánek v horkých letních nocích?

Udržujte ložnici chladnou

Jedním z nejdůležitějších faktorů pro kvalitní spánek je teplota v ložnici. Ideální teplota pro spánek se pohybuje mezi 16 a 18 °C. Kdo ale v česku disponuje kvalitní klimatizací, žejo? (Nebo finančními prostředky na to, nechat ji celou noc běžet…) Nebojte, postačí i klasický větrák, který však namiřte směrem od sebe či zkuste alespoň otevřít okna a vytvořit průvan.

Důležitost povlečení

Vyměňte těžké zimní peřiny a povlečení za lehčí varianty – ideální jsou materiály jako bavlna, hedvábí nebo len, které jsou prodyšné a navíc dobře odvádějí pot. Zvážit můžete i spaní pouze pod lehkým prostěradlem, (podle nás ale není nad pořádnou peřinu, a to i v létě).

Sprcha před spaním

Tohle sice není žádná věda, zato lety ověřená klasika – osvěžující sprcha před spaním vám pomůže snížit tělesnou teplotu a připravit vás na klidný spánek. Nemusíte se hned ale nutit do ledové sprchy, mnohem vhodnjěší je vlažná voda, která je navíc účinnější než studená, protože tělo se po teplé sprše začne ochlazovat přirozeným způsobem.

Hydratace – ale tady bacha!

Samozřejmě, že je v letních měsících důležité udržovat tělo hydratované, konzumaci velkého množství tekutin těsně před spaním se ale vyhněte. Předejdete tak častému či časnému probouzení kvůli nutnosti návštěvy toalety. Ideální je pít během dne dostatek vody a před spaním si dát jen takového malého panáčka (vody!!!).

TT = temno a ticho

Dlouhé letní dny znamenají, že je světlo až do pozdních hodin a první sluneční paprsky se do oken vtírají už po páté hodině ranní. To však není nic s čím by si neporadily zatemňovací závěsy nebo rolety, které udrží ložnici tmavou a podpoří tak produkci melatoninu, hormonu spánku. Na tichu zase pomůžou staré dobré špunty do uší (hodit se budou zvlášť když bydlíte v Praze a máte ta otevřená okna).

Extra tip: mrazák!

Už jste zkusili si před spaním zmrazit pyžamo? No myslíme to vážně! I když to možná zní trochu šíleně, vychlazené (takže ho prosím v mrazáku nechte opravdu jen pár minut) pyžamo vás příjemně ochladí a může pomoci usnout rychleji. Jen si dejte pozor, aby pyžamo nebylo mokré – zmrzlé kapky vody by asi nebyly úplně příjemné.

Josefína Joštová

Mám ráda lidi plný barevných myšlenek a černý kafe a humor. Učím se španělsky, protože plánuju důchod strávit na prosluněný španělský pláži se sangríou v ruce. Do tý doby toho ale chci ještě hodně stihnout a po cestě se toho ještě spoustu naučit. A alespoň část z toho tady s váma sdílet.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *