Jak koukat na módní přehlídky a skutečně si z toho něco odnést?

Exkluzivní, extravagantní, odtržené od reality. Módní přehlídky mohou působit jako velké sousto, člověk si připadá přehlcen, modely působí nenositelně, a je těžké určit, co si reálně ze zážitku odnést. Další sezóna Mercedes-Benz Prague Fashion Weeku klepe na dveře, je tedy víc než příhodné si říct, jak z takové akce vytěžit co nejvíc.

Umělecký zážitek

Není to jen o oblečení. Každá přehlídka je kombinací vjemů, které společně utváří komplexní umělecký prožitek. Catwalk, choreografie, styling, hudba, často i světelné efekty. Všechno je více či méně promyšleno. Posaďte se na tu nekomfortní přehlídkovou stoličku co možná nejpohodlnějším způsobem a koukejte na celou show jako na představení v divadle, vnímejte hudbu, zaměřte se na choreografii a přemýšlejte, jakou roli v tom všem hrají prezentované modely.

Rychlá příprava

Co si budeme povídat, příběhy, které stojí za kolekcemi designérů, jsou často sepsány dost abstraktně. Myšlenky, vzpomínky, skryté analogie. Nikdo nenapíše prosté: „Dělám hezké šaty.“ I tak ale pomáhá se před přehlídkou seznámit s umělcovou inspirací z tiskové zprávy – pokud ji poskytl. Stručné informace se dají dohledat i na webu.

Je to stejné jako u spletitých detektivních příběhů – jakmile vám detektiv prozradí vraha, je to celé nad slunce jasné. Když budete vědět, že kolekce reflektuje umělcův pohled na uspěchané velkoměsto, třeba to v tom taky uvidíte. Naprosto si uvědomuji, že ne všichni dokážeme přemýšlet jako designéři, sama nejsem žádný umělec. Pevně však věřím, že jsme všichni schopni umění pochopit a ocenit.

Látka v pohybu

Doba, kdy se týden módy přesunul do online prostředí, mi ukázala, jak obrovský rozdíl to udělá v celém dojmu z kolekce. Ne každý má možnost zúčastnit se módního eventu naživo, ale pokud se vám přece jen naskytne příležitost, využijte ji. Jsou věci, které videozáznam (jakkoliv kvalitní) zkrátka zprostředkovat nedokáže. Vnímejte, jak se chová látka při chůzi, jak celý model funguje v pohybu. Je to pevný neprodyšný materiál, který drží tvar, anebo étericky vlaje kolem těl modelů?

Všechno to je v detailech

Módní přehlídky jsou show, jejich účelem není celý model přenést na ulice a do našich šatníků. Módní designéři se prezentují jako umělecké duše, chtějí ukázat svoji kreativitu i zručnost. Takže ano, prezentované modely jsou zčásti či úplně nepřenositelné do běžného života. Nečerpejte tedy inspiraci pro běžné nošení z celku, ale všímejte si detailů, které vás baví a zaujmou.

Může to být třeba barevná kombinace, zajímavý střih, stylingový tip, kombinace materiálů nebo práce se siluetou. Mně osobně se osvědčilo si do poznámek během přehlídek zkratkovitě poznamenávat inspirativní postřehy, které bych doma mohla zkusit. Jasně, ne všechno nakonec funguje stejně jako u modelek, jelikož já na svět koukám ze své výšky sto šedesáti centimetrů. To k to tomu ale taky patří. Zkoušejme, experimentujme.

Nezapomínejme na styling

Na stylisty, make-up artisty a kadeřníky se v článcích s reporty z MBPFW dost zapomíná, pravdou ale je, že bez jejich práce by zážitek nebyl kompletní. Množství inspirace lze načerpat i ze stylingu a vizáže modelů.

fotky: archiv MBPFW

Maličkosti okolo

Film si můžeme pustit doma, přesto se čas od času rádi vypravíme do kina, abychom kinematografická díla prožili zase trochu jinak. Podobně tomu tak je i u týdnů módy. Nasajte kompletní atmosféru, dejte si po přehlídkovém bloku drink, vezměte si na sebe něco, co vám běžné pracovní dny nedovolí. A v neposlední řadě – dívejte se, v čem na událost přišli ostatní. Přísahám, že to je mnohdy daleko větší studnice inspirace než samotné přehlídky.

Přečtěte si, jaké byly minulé ročníky Mercedes-Benz Prague Fashion Weeku!

Daniela Wojnarová

Studuju Mediální studia na Univerzitě Karlově a pracuju v televizi. Ve volném času sleduju dění u nás i ve světě, cestuju, čtu detektivky, koukám na filmy ze 40. let, listuju starými módními časopisy a ilustruju knížky. Učím se italsky, abych se na stará kolena mohla přestěhovat se svým budoucím dědouškem na Sicílii.

Doporučené články

1 komentář

  1. […] Jak koukat na módní přehlídky a skutečně si z toho něco odnést? […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *