Tip na výlet: Maďarský Györ nadchne milovníky lázní i procházek

Maďarsko je jednou z oblíbených turistických destinací – především kvůli četným termálním lázním. V tomto maďarském městě se toho dá ale dělat mnohem víc. Vítejte v Györu.

Asi 160 kilometrů za Břeclaví na soutoku řek Dunaj a Rába se nachází město Györ. Je to osmé největší maďarské město se sto třiceti tisíci obyvateli. Je jedno z nejnavštěvovanějších v Maďarsku – nejen díky svým lázním, ale také díky památkám a historickému centru. Takže kam přesně v Györu vyrazit?

Lázně

Termální prameny zde byly objeveny v roce 1931, lázně postaveny roku 2014. Navíc minulý rok prošly rekonstrukcí – těšit se tak můžete na první sedmihvězdičkový vodní park na světě. V areálu o rozloze 4,5 hektaru s nejmodernějším maďarským skluzavkovým parkem, největším tematickým sprejovým parkem, 21 zážitkovými a terapeutickými bazény, exkluzivním japonským saunovým světem a 11 gastronomickými stravovacími jednotkami si najde své vyžití každý. Pokud by se stalo, že vás park omrzí, není problém. V regionu je pět dalších lázeňských míst.

Jídlo

Vyjma skvělých vodních aktivit najdete v Györu také skvělé kavárny a restaurace. Nejvíc se jich bez pochyby nachází v historickém centru. Ku příkladu na náměstí Széchenyi tér, kde najdete nejen restaurace a kavárny, ale i bary. Můžeme doporučit Pálffy Ettérem na již zmíněném náměstí v centru města. 

Památky

Ne nadarmo padlo v tomto článku tolikrát spojení „historické centrum“, je to část města, která rozhodně stojí za návštěvu. Díky bohaté historii města zde nalezneme kostely, synagogu i mešitu. A pokud nejsou náboženské stavby váš šálek kávy, nevadí – za vidění rozhodně stojí Györská radnice či mnohá muzea.

Městem navíc jezdí turistický vláček – pokud si tedy nejste jisti, kterou pamětihodnost vidět, můžete většinu z nich zběžně okouknout z vláčku a následně se rozhodnout, zda chcete vidět i její interiér. 

Zoo

Pokud už jste unaveni z vodních aktivit, doporučuji navštívit zoologickou zahradu. Jednou z jejích zvláštností je, že můžete krmit žirafy, dále zde najdeme i dětskou zoo s kozami a ovcemi, výběhy lesní zvěře nebo zvířata africké savany. Ideální jako aktivita pro děti či jako místo pro (nejen) partnerskou procházku. 

Objevujte

Györ je jedno z míst, jehož atmosféra nejlépe dýchá skrze úzké uličky (nejen) v historickém centru města. A tak se nebojte v něm na chvíli ztratit. Objevujte roztomilé městské domy a tajemná zákoutí. Když byste se ovšem ztratili doopravdy, nebojte, místní jsou milí a rádi vám poradí. Většina lidí ovládá angličtinu, a pokud neumí anglicky, promluví si s vámi alespoň německy. 

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *