Zapomeňte na Londýn, vyrazte do Brightonu! Tipy, kam zajít a kde se najíst

Že se do Anglie v zimě nejezdí? Protože upršené počasí!? Ale kdeže, nedejte na řeči a nenechejte se odradit. Spojené království je fajn nápad bez ohledu na roční dobu a ba co víc, právě chladnější měsíce umí příjemně překvapit spoustou prosluněných dní. 

Příští zastávka: Brighton

Při cestě přes Kanál pro jednou zapomeňte na roztěkaný Londýn a cestou z letiště Gatwick se vydejte přesně opačným směrem. Na jih, k vodě, do Brightonu. Cesta místním vlakem rychle plyne zvlněnou bukolickou krajinou a za necelých čtyřicet minut už vás vítají ukřičení racci, mořský vzduch a pulsující úzké uličky, v kterých se rádi ztratíte. Příjemně zvládnutelná rozloha města přímo vybízí k delším procházkám, kdy si připadáte trochu jako místní a zároveň jako turista.

Nemusíte zrovna sedat na lep každé „tourist trap“, na druhou stranu by byla škoda si nedopřát tradiční výletní zážitky. Mezi ty určitě patří návštěva dřevěného mola (Brighton Pier), jež nabízí pouťové atrakce kolotočů, cukrové vaty, a dalších super barevných a přeslazených cukrovinek a samozřejmě fish & chips.

Kam na čaj nebo anglickou snídani?

Procházka po kamenité pláži, pro otužilé snad i koupání a hlavně v zimních měsících s dobrým větrem v zádech třeba kitesurfing dávají jasně vědět, že jste v přímořském a lázeňském letovisku. Pro zahřátí pomůže všudypřítomný čaj (anglické „když jste v nesnázích či na pochybách, zapněte konvici“) platí opravdu beze zbytku třeba v The Flour Pot Bakery nebo ochutnejte z mnoha značek ostřejší zlatavý mok v The Whisky Shop.

Zdejší gastro scéna nabízí hospodu a bar doslova na každém rohu. Pravá anglická snídaně (hello, vejce, klobásky, uzená šunka, fazole, hříbky!), zasytí a dodá energii, v průběhu dne pak klidně pokračujte poetickými pigs in blanket (klobása obalená slaninou) a pudding a pie (nenechme se jazykově zmást, jde o masové koláče a nejrůznější slané formace v listovém těstě).

Vzhůru na nákupy!

Pověstná anglická móda osciluje od punku po konzervativní modely a vším mezi. Své fashion stylistické radosti naplňte v Beyond Retro, Ju-ju, oba jsou sekáče a hrabárny v nejlepším smyslu a zcela jistě ulovíte originální vzory, kombinace a nejednu vpravdě britskou klasiku Vivienne Westwood. Z přemíry barev zamiřte do minimalistického COSu. Resident nabízí spojení hudebního merche a knih podepsaných přímo samotnými autory.

Pokud se vám ze všeho trochu zatočí hlava, nasedněte na Churchill Square do autobusu směr cesta z města (coaster line). Double decker vás za necelou hodinku dopraví do národního parku Seven Sisters, což je nádherná cesta podél bílých útesů a na členité kamenité pobřeží.

Než se vydáte na výlet, mrkněte na filmy My Policeman s Harry Stylesem nebo Hope Gap, které vás místními lokacemi nalákají na pohodový víkend.

Autorkou textu je Veronika Zavřelová.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *