Vyšší hlas, větší kreativita, ale taky křeče a krvácení. 10 věcí, které jste nevěděli o ovulaci

Ovulace není jen biomedicínský termín z učebnic, ale pravidelná realita našich těl. Víte ale o ovulaci všechno, co byste měli?

Ovulace je proces, při kterém dochází k uvolnění zralého vajíčka z vaječníku. Tento proces se obvykle odehrává uprostřed menstruačního cyklu, což je přibližně 12. až 16. den před začátkem další menstruace. Například při typickém 28denním cyklu dochází k ovulaci kolem 14. dne.

Samotná ovulace trvá jen krátkou dobu, několik minut až hodin, ale uvolněné vajíčko je schopné oplodnění asi 12 až 24 hodin po ovulaci. Spermie mohou přežít v ženském těle až 5 dní, takže plodné okno je širší, a to přibližně 5 dní před ovulací a jeden den po ní. Celkově tedy ovulace nastává jednou během menstruačního cyklu a trvá jen krátkou dobu, ale plodné období trvá přibližně 6 dní.

Co dalšího byste měli vědět?

1. Větší chuť na sex

Možná si myslíte, že ovulace vás nenechá promluvit do toho, s kým se rozhodnete skočit do postele. Opak je pravdou! Když ovulujete, tělo vám prakticky křičí: „Chci miminko!“ Takže, když máte najednou pocit, že je váš přítel neodolatelně sexy (i když přišel zpocený z běhu), víte, čím to je. Hormony jsou mocné a mají na vás větší vliv, než si myslíte. Ale pozor, nezaměňujte hormonální chvilky za skutečnou lásku!

2. Změna vůně

Tohle vás možná překvapí: během ovulace měníme i svou vůni! Ženy během ovulace totiž vyzařují jemné signály, které podvědomě přitahují opačné pohlaví. Takže pokud váš partner během těchto dnů trochu víc zpozorní, aniž by věděl proč, nejspíš to nebude kvůli novému parfému. Je to spíš váš přirozený „ovulační“ parfém!

3. Mírné křeče jsou jen začátek

Když slyšíme o ovulaci, většina z nás si představí jen ty jemné křeče v břiše. Ale to není všechno! Některé ženy mohou během ovulace zažít i zvýšenou citlivost prsou, nafouklost nebo dokonce lehké krvácení. Takže pokud se cítíte trochu „jinak“ v polovině cyklu, možná za to může právě vaše tělo, které se připravuje na potenciální těhotenství.

4. Vaše pleť září 

Během ovulace dochází ke zvýšené produkci estrogenu, což může způsobit, že vaše pleť bude vypadat svěžeji a zdravěji než obvykle. To je důvod, proč se občas cítíte, jako byste zrovna vylezly z kosmetického salonu, i když jste tam nebyly měsíce. Takže pokud chcete naplánovat focení, počkejte si na tyto dny!

5. Zvýšená chuť k jídlu

Možná jste si všimly, že máte kolem ovulace větší chuť k jídlu. Tělo totiž pracuje na plné obrátky a potřebuje více energie. Je to jako kdyby se vaše tělo připravovalo na maraton (nebo možná na noční Netflix maraton), takže se nebojte si dopřát něco navíc.

6. Všechno vidíte růžověji

Během ovulace může dojít k tomu, že svět kolem vás vypadá růžověji. Estrogen vám může dodat nejen krásnější pleť, ale i lepší náladu. A pokud vám všechno najednou připadá o něco hezčí, radujte se – to je síla ovulace v akci!

7. Váš hlas se mění

Nejenže se mění vaše vůně, ale také váš hlas! Během ovulace může být váš hlas jemnější a o něco vyšší, což je další jemný signál pro potenciálního partnera. Tělo má vážně promyšlené způsoby, jak přitáhnout pozornost, co?

8. Spermie vítány

Když ovulujete, děložní čípek mění svou polohu a texturu, aby umožnil spermiím snadnější průchod. A nejen to, váš děložní hlen se mění na konzistenci podobnou vaječnému bílku, což spermiím usnadňuje cestu. Je to jako kdyby jim vaše tělo dalo mapu a kompas!

9. Jiný spánkový režim

Některé ženy si během ovulace všimnou, že mají problémy se spánkem. Zvýšené hladiny hormonů mohou ovlivnit vaše tělo tak, že se vám hůř usíná nebo máte živější sny. Ale na druhou stranu, pokud se vám zdá o princech a pohádkových světech, proč ne?

10. Kreativní exploze

Kreativita během ovulace může být na svém vrcholu. Některé studie naznačují, že ženy během ovulace mohou být nápaditější a více se jim daří v kreativních činnostech. Takže pokud máte nějaký kreativní projekt, můžete využít tuto biologickou výhodu a pustit se do toho!

Anna Basiková

Hodně čtu, nepiju kafe, miluju cestování, řezaný kytky, podzim a dlouhý procházky po lese. Učím se švédsky a taky znakovku. Napsala jsem knížku, píšu články a taky dělám v PR a trochu v marketingu. Nikdy mě nenapadlo založit vlastní časopis, ale díky bohu se to stalo. Přeju si, aby vás to tu bavilo.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *