Srpen patří kultuře. Na co zajít v Praze?

Léto není jen o povalování se na pláži, chytání bronzu a popíjení studeného drinku. Léto je pro nás také časem, kdy máme víc času na kulturu. Koncerty, venkovní scény divadel a novinky v kinech bereme útokem, a proto jsme si pro vás připravily tipy na to nejlepší, co v Praze nesmíte minout. Za kvalitu ručíme.

Výstava: Kód geometrie

Kdy: 4. 8. – 26. 9. 2021
Místo: Galerie Villa Pellé

Netradiční výstavu připravila ve spolupráci s Museem Kampa Galerie Villa Pellé. Jde o umělecké setkání dvou výtvarníků, kteří se sice nikdy nepotkali a dělí je několik generací i rozdílná tvůrčí východiska a zkušenosti, ale spojuje je fascinace geometrií, jejíž pravidla a řád platí nejen ve světě výtvarného či technického zobrazení. Řeč je o malíři Vladislavu Mirvaldovi a mistrovi graffiti a street-artu Janu Kalábovi. 

Divadlo: Levnej Život

Premiéra: 17.8.2021 od 20:00
Místo: Vnitroblok Kellyxíru
Cena: 150 Kč (studenti 100 Kč)

Hodinové monodrama herce Štěpána Tučka vypráví příběh pohledného mladíka Patrika, co se úplnou náhodou dostal k modelingu. Nablýskaný svět luxusního oblečení, drog a přetvářky ho postupně pohltí a diváci během čtyř dějství sledují proměnu naivního chlapce v soběstačného mladého muže, který svůj život nezvládne ukočírovat a stává se z něho citově vyprahlá troska. Je jen na něm, jak svůj život uchopí. Celý příběh stojí na hereckém výkonu představitele Patrika, moderní elektronické hudbě a extravagantních kostýmech, které evokují přehlídkové modely. Pro nás jak dělané!

Foto: Patrik Šimr

Muzikál: Zpívání v létě

Premiéra: 12.8.2021 od 19:00
Místo: Zahrada hotelu International
Cena: 300 Kč

Pár dobrých muzikantů, herců a kolegů se dalo dohromady, aby pro nás připravili příjemnou letní show, u které si zazpíváte, zatančíte a hlavně se dobře pobavíte. Na jevišti se vystřídají Roman Tomeš se svou ženou Míšou, Marie a Jan Křížovi a Charlotte Doubravová se svým partnerem Přemyslem Pálkem. Všechny doprovodí multiinstrumentalista a skvělý muzikant Václav Tobrman. Očekáváme příjemný večer plný dobré hudby, lásky a dobré nálady na zahradě Hotelu International, kde není o zážitky nouze. Část výtěžku ze vstupného, vybraného za celou dobu festivalu, navíc poputuje na podporu týmu paliativní péče dětských pacientů FN Motol.

Divadlo: Werich

Kdy: Do 22.9. od 20:30
Místo: Letní scéna Musea Kampa
Cena: od 590 Kč

Inscenace Werich divákům nabídne nekonvenční a v mnohém objevný pohled na život Jana Wericha. Zároveň přirozeně naváže na dosavadní divadelní aktivity na Letní scéně Musea Kampa. Meda Mládková, zakladatelka Musea Kampa, totiž byla přítelkyní Jiřího Voskovce a několik let bojovala o záchranu vily, v níž Jan Werich žil až do své smrti v roce 1980. V režii Adély Stodolové Laštovkové si Wericha v mladším věku zahraje Vojtěch Kotek, s postupujícími léty se v „moudrého klauna“ promění Václav Kopta. Obrazy z Werichova života na jevišti oživí také Jan Nedbal, Jan Vápeník, Berenika Kohoutová, Pavla Beretová, Matouš Ruml, Dan Šváb, Tereza Marečková, Vanda Chaloupková, Jiří Maryško a Jan Vlas.

Výstava: Blackout

Kdy: 6. 8. – 16. 9. 2021
Místo: Karpuchina Gallery, Rybná 694/22, Praha 1

Malířka Lucie Jindrák Skřivánková se v rámci své tvorby vydává nečekanou cestou. Své typické náladové abstrakce v pastelové barevnosti z omítkových past začala v poslední fázi nekompromisně přetírat černou. Ovšem nejde o recyklaci starších pláten, ale o zbrusu nové a pečlivě prokomponované práce. „Někdy jsem měla nutkání tam přece jen něco z barev nechat. Alespoň jeden barevný fragment, ale nešlo to, musela jsem být přísná, a tak vše zmizelo ve tmě. Ale ne ve tmě depresivní, ale ve tmě která je meditativní. Která je zbavena radostí a pozdvižení a těkání mysli z jedné věci na druhou,“ říká malířka Lucie Jindrák Skřivánková. Jak tento experiment dopadnul se dozvíte na výstavě Blackout v pražské Karpuchina Gallery.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *