MBPFW 2/3: Co se móda může naučit od studentů?

Další den Mercedes-Benz Prague Fashion Weeku jako obvykle patří též tvorbě studentů módy a jejich prezentaci bakalářských a diplomových prací. Kdo si z mola odnese červený diplom a co se módní odvětví může naučit od právě od juniorů?

Netajíme se názorem, že přehlídky studentů nás baví na celém fashion weeku ze všech nejvíc. Často přinášejí čerstvý vítr do zaběhnuté tvorby a provokují tématy i provedením. Navíc je tak inspirující vidět práci mladých lidí, kteří si jdou za svým snem a nechtějí příležitost prezentovat své modely na tak velké akci, jako je Mercedes-Benz Prague Fashion Week, promarnit.

Naopak je to pro ně výzva. Díky které můžou upadnout v zapomnění, anebo se vyšvihnout do módních nebes, třeba jako Zoltán Tóth, Natálie Dufková nebo Aleš Hnátek, kteří už dnes prezentují svou tvorbu na vlastních show. A jak to s těmi studenty letos vidíme?

Klárka:

Ideál ženskosti, imitace versus inspirace nebo věčné téma udržitelnosti. To jsou témata, která rezonují ve společnosti, a ještě více v módě. Na studentské tvorbě se mi líbí právě ta odvaha jít s ven s modely, které s sebou nesou příběh, mají hlubší myšlenku a nejsou pouhými nosiči estetična, ale především nějaké intelektuální znalosti.

Dost také vnímám, že díky pokoře mladých lidí, kteří nechtějí promarnit svou šanci, jsou modely technicky velmi dobře provedené, ale zároveň dokážou oslovit i efektem a velkorysostí. Ta je podle mého názoru v dnešním světě sociálních sítí a video obsahu více než žádoucí.

Zoltán Tóth, Natálie Dufková, Tomáš Němec

Anička:

Přehlídka studentů Ateliéru designu oděvu a obuvi UMPRUM je každoročně bomba. A nebylo to jinak ani letos. Do kapsy všechny strčil Zoltán Tóth (překvapivě) a je mi jasné, že po těch hnědých šatech se zavazováním na zádech zatoužila nejedna dáma v hledišti. Absolutně jsem se zamilovala i do šatů (a černého kompletu) od Natálky Dufkové. A co bylo největším překvapením téhle show? Že ty úžasně barevné šaty nenavrhovala žena, nýbrž Tomáš Němec!

Na přehlídce Preciosa Master of Crystal jsem si vybrala svatební šaty a taky dvoje šaty jen tak, protože jsou prostě strašně nádherný!! Eduarde, tleskám!

Eduard Ganoczy

Josi:

Studentské přehlídky jsou mou oblíbenou součástí pražského týdne módy. A tentokrát se opravdu bylo na co dívat! Zoltán Tóth ani Natálie Dufková nezklamali a na úspěšnou přehlídku UMPRUM navázali i svými samostatnými večerními přehlídkami. Zoltánovy oversized svetry jsou v kombinaci s přicházejícím podzimem přímo ekvivalentem pohody. Největším překvapením pro mne však byla přehlídka Tomáše Němce, který představil potisky, které tvořil ve spolupráci s Matějem Vojtošem – pomocí umělé intelegence si nechali vygenerovat florální motivy.

Tóth/Němec/Dufková

Přehlídka loňského vítěze soutěže Van Graaf Junior Talent sice nebyla úplně mým šálkem kávy (já radši pořádnou opulenci, krajky, siluety!), jeho polobotky bych si však mileráda přidala do svého šatníku!

Technická univerzita v Liberci, všechny fotky: archiv MBPFW

Klárka:

Co pro mě naopak bylo trošku zklamáním, byla tvorba studentů ze Zlína a Liberce. Té jsme byly svědky třetí přehlídkový den a za mě šlo o nejméně kvalitní blok. Hodně modelů působilo nedodělaně, postrádaly rafinovanost a často i hlubší téma. Jako práce do školy asi dobrý, ale pražští konkurenti je s přehledem strčili do kapsy. Marně bych hledala něco, co bych od studentů z jiných měst ve svém šatníku potřebovala. I zde však ale platí, že snaha se více než cení a jít s kůží na trh před přísnými výrazy publika chce nutnou dávku odvahy. Někdy je ale té kreativity možná až zbytečně moc.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *