Jak na životopis s kariérovou poradkyní

Zatoužili jste po lepší verzi vašeho CV? A víte jak na to? Vyzpovídaly jsme Lucii Václavkovou, renomovanou kariérovou poradkyni, která vám poradí. 

Možná si myslíte, že něco jako životopis je v dnešní online době absolutním přežitkem. Tak trochu máte pravdu. “Dnes má rozhodně menší roli než dříve, máme totiž k dispozici řadu jiných nástrojů pro sebeprezentaci. Ale určitě bychom ho neměli podceňovat,” konstatuje Lucie Václavková, kariérová poradkyně a lektorka. 

Hlavním úkolem životopisu je podle odbornice ukázat, že vaše znalosti, zkušenosti a dovednosti jsou pro pozici, na níž se hlásíte, relevantní a vy jste tím vhodným uchazečem ze všech. “Dobře zpracované CV nám umožňuje lépe zacílit a vytvořit pomyslný most mezi námi a konkrétní pracovní nabídkou. To je jeho hlavní výhoda oproti online nástrojům, jako je například profil na LinkedInu nebo na některém z pracovních portálů,” vysvětluje.

Naproti tomu LinkedIn nám dává mnohem více prostoru pro prezentaci zkušeností a výsledků práce. “Náš profil je dostupný 24/7, a máme tak šanci být nalezeni a osloveni recruitery nebo dalšími partnery. LinkedIn navíc nabízí nástroje pro networking, sdílení obsahu a budování osobní značky, takže ve srovnání s klasickým CV dokážeme přitáhnout či vytvořit více profesních příležitostí.”

Co si ale musíte pohlídat? Aby z vašeho LinkedInu bylo jasné, kdo jste a o jaký typ spolupráce máte zájem. V každém případě se vyplatí zapracovat nejen na něm, ale i na klasickém životopise. A my víme, jak na to. 

Čím zaujmout?

Ukažte, co umíte

Určitě personalistu zaujmete víc, když mu pošlete své portfolio, webové stránky, video nebo jiné kreativní vyjádření. Tomu se pár slov ve Wordu nemůže vyrovnat. “LinkedIn nám sice nabízí možnost přikládat odkazy a různé mediální soubory, ale nemusí stačit. Když máte vlastní web, jste aktivní na sociálních sítích, kde sdílíte výsledky své práce, nebo využíváte další platformy, neváhejte je použít,” radí Lucie. 

Prodejte se 

“Potkávám spoustu šikovných lidí a tvůrců, kteří si nechávají svoji práci pro sebe a výsledky schovávají ,v šuplíku’. Když se o nich nikdo nedozví, těžko pak získají příležitosti a zakázky po jakých touží,” konstatuje kariérová poradkyně.

Dejte pozor, co jste kde sdíleli

Jak velká je vaše stopa na sítích a vůbec v celém kyber prostoru? “Dnes je v celku běžné, že si vás v rámci výběrka personalisté nebo potenciální klienti proklepnou, takže pozor na to, jaký obrázek si o vás na základě sdílených obrázků a příspěvků mohou udělat.”

Informujte se

Abyste se neztrapnili hned na začátku, určitě si o dané společnosti (i pozici) nastudujte co nejvíce informací. Jedině díky tomu budete schopni vytvořit CV na míru. V žádném případě neposílejte ten stejný dokument (o motivačním dopise ani nemluvě) na více inzerátů najednou. “Zároveň dokážete lépe napsat text e-mailu a na pohovoru se neznemožníte. Třeba až se vás zeptají, proč tu práci vlastně chcete,” doplňuje Lucie Václavková.

Kariérová poradkyně Lucie Václavková

Co zmínit?

Buďte struční a konkrétní

Personalistům rozhodně usnadníte práci (a nasbíráte tolik potřebné plusové body), když při názvu pozic a popisu vašich aktivit používáte klíčová slova specifická pro váš obor či konkrétní pracovní nabídku. “Při popisu vycházejte z vaší reálné pracovní náplně spíš než z toho, co jste měli napsané v pracovní smlouvě. Vyhněte se nicneříkajícím frázím a klišé, raději buďte konkrétní, uvádějte výsledky a dopady vaší práce, použijte čísla a příklady,” radí kariérová poradkyně.

Jak by mělo CV vypadat vizuálně?

Snadná orientace

“Abyste personalistu neodradili, ještě než vás pozve na pohovor, usnadněte mu orientaci v textu. Vizuální stránka CV (včetně fotografie) by měla respektovat a odrážet naši osobnost, ale také obor či práci, o kterou se ucházíme.”

Úpravy záleží na pozici 

“Zatímco v konzervativnějších sektorech stačí jednoduché strukturované CV, v kreativních oborech máme šanci i vizuálním zpracováním ukázat naše dovednosti. Někomu bude bohatě stačit Word se svými šablonami, jiný raději sáhne po Canvě, speciálních online aplikacích pro tvorbu CV (resume.io, flowcv.io, enhancv.com) nebo grafickém programu,” nabízí řešení Lucie Václavková.

Jasná struktura

V každém případě myslete na to, že personalista má na CV jen pár desítek vteřin, takže používejte odrážky, zvýraznění v textu, členění do jednotlivých sekcí nebo barvy. Ale všeho s mírou a vkusně. “Určitě uveďte minimálně základní údaje (jméno a kontakt), profil, pracovní zkušenosti, vzdělání (školy i kurzy) a dovednosti či kompetence. Nebojte se zmínit ani zájmy či zajímavé životní zkušenosti, díky tomu si vás personalista dokáže lépe představit,” doplňuje odbornice.

A jak vše uspořádat? “To nejdůležitější patří na začátek, praxi (pracovní zkušenosti) uvádíme dříve než vzdělání (pokud nejsme na samém začátku kariéry), zkušenosti řadíme od nejnovějších k nejstarším, rozsah ideálně jedna až dvě A4.”

Na co určitě nezapomenout?

Kontakt

V životopise by se určitě mělo objevit vaše telefonní číslo a e-mail, případně odkaz na LinkedIn, webovky či jiná místa, kde prezentujete svou práci.

Fotografie

Tady je to trochu sporné a bude asi záležet na vás. “Někteří personalisté říkají, že jim pomáhá si uchazeče zapamatovat a že je to součást osobní značky, navíc na LinkedIn a dalších sociálních sítích máme fotografii zcela běžně.  Jiní upozorňují na možné předsusky a diskriminaci, v některých zemích se z těchto důvodů vůbec nepoužívá. Pokud fotku do CV dáte, tak kvalitní, aktuální, přiměřeně lichotivou a autentickou,” upozorňuje Lucie.

Osobní informace

Na začátek CV doporučuji doplnit zvláštní sekci Profil/Souhrn/O mně, kde v pár větách či bodech jasně ukážete, proč se hodíte na danou pozici. Je to vlastně takový váš elevator pitch, skvělý prostor ukázat vaši motivaci, zvlášť když máte pocit, že vám něco chybí v oblasti požadovaných zkušeností,” radí odbornice. 

S informacemi to nepřehánějte

Nemusíte psát do životopisu úplně všechno. “Když vynecháte (nebo zestručníte) informace o zkušenostech či dovednostech, které už nejsou relevantní pro váš nový profesní směr, dáte šanci vyniknout tomu, co je opravdu důležité.”

Název souboru

“Na životopis nemusíte psát slovo CV/Životopis/Resume. Stačí vhodně pojmenovat soubor (třeba CV_Lucie_Vaclavkova_koordinator) a posílat ho ve formátu .pdf.”

Poslední kontrola

A to nejdůležitější na závěr: “Než životopis pošlete, zkuste si zkontrolovat, zda v něm snadno najdete zkušenosti a dovednosti, které jsou v pracovní nabídce vyžadovány,” radí Lucie Václavková. Ideálně jej dejte přečíst ještě někomu, kdo jej zkoukne kritickým okem. A pozor na překlepy či hrubky!

Anna Basiková

Hodně čtu, nepiju kafe, miluju cestování, řezaný kytky, podzim a dlouhý procházky po lese. Učím se švédsky a taky znakovku. Napsala jsem knížku, píšu články a taky dělám v PR a trochu v marketingu. Nikdy mě nenapadlo založit vlastní časopis, ale díky bohu se to stalo. Přeju si, aby vás to tu bavilo.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *