Jak jsem vyrazila sama na Mallorku aneb 5 zásad sólo cestování

Jak vyřešit všechny svoje problémy, výpověď z práce, všeobecnou frustraci životem ve společnosti a psychické i fyzické vyčerpání? Koupí letenek, jak jinak!

A je jedno, že zrovna nikdo nemá čas (protože plánování taky není vaše silná stránka) – co je lepšího než si jet odpočinout sám? Všechno se řídí podle vás, vstávat můžete v kolik chcete, nikdo neremcá, máte klid…

Abych nepila víno – na to bude dost času na Baleárech – a nekázala vodu, sama jsem se touhle radou řídila a vyrazila na konci roku na Mallorku. Přináším tak ultimátní travel guide pro každého sólo cestovatele.

1. Zjistěte si informace dopředu

Zvláště v době covidové by určitě bodem číslo jedna mělo být zjištění všech opatření ve státech kam/skrze které cestujete. Skrze které je důležitá poznámka a rozhodně by mi ušetřilo nejednu vrásku na čele, kdyby mi došlo, že i navzdory Schengenskému prostoru Česko a Rakousko opravdu nejsou jedna země a podmínky pro cestování se tam liší. A protože letím z Vídně, bylo by dost fajn si vše o rakouských opatřeních nastudovat.

Zároveň by bylo dobré si nastudovat, jak se vůbec v 4 ráno na letiště dostanu a nespoléhat na to, že určitě něco pojede. Nejelo. Teda jelo – taxík v cca dvojnásobné hodnotě letenek. Au.

2. Zjištěné věci aplikujte do praxe

O opatřeních ve Španělsku jsem už ale věděla! Stačí jen vyplnit příletový formulář. Možná by mi ale dost pomohlo ho doopravdy vyplnit, na to jsem však ve víru balení a těšení zapomněla. Amigos z armády na letišti ale nevypadali překvapeně, takže asi nejsem první blbeček, co si formulář vyplňoval na koleni po výstupu z letadla.

3. Nespoléhejte na MHD

Pokud mě cestování něco naučilo tak to, že Česku máme fakt vymazlenou veřejnou dopravu. Málokde totiž jezdí autobusy na čas. Nebo vůbec jezdí.

Třeba na Mallorce jezdí jen 9 měsíců z roku. Já jsem se zrovna trefila do těch zbylých třech, takže z mojí 25 minutové cesty na hotel se stala dvouhodinová odysea. Ale no pasa nada, alespoň bylo dost času na poslech Opravdových zločinů.

(Rada 3.2: neposlouchat při sólo cestování Opravdové zločiny).

4. Nechoďte nebezpečí naproti

To je rada tak obecně do života, v případě, že ale cestujete sami je opravdu dobré si ji vzít k srdci. Například nedoporučuji lézt v šatech a airforcech na nějakou kamennou horu hodinu od vašeho ubytování.

Za a) stmívá se fakt brzo a opravdu nechcete po tmě sami bloudit lesem. Nebo sami asi klidně, problém je, že právě nemusíte být v tom lese sami...

Za b) mohlo by se vám stát, že v těch debilních botách uklouznete, sešupnete po kamenech přímo do moře, umřete a nikdo to nezjistí. Doporučuje 0 z 10 Josefín.

5. Užijte si to

Jediná rada, kterou není třeba bagatelizovat. Rozhodnete-li se někam vypravit sami, užijte si to. Vezměte si s sebou tu rozečtenou knížku, která vám na nočním stolku leží už půl roku, vypravte se do muzeí, galerií a na výlety (na ty bezpečné), bavte se s lidmi (to zrovna ve Španělsku opravdu není problém), objevujte nové kavárny a bary, snídejte mimózu, odpočívejte na pláži…

A užívejte si ticho a klid. Věřte mi, že vám po návratu do reality budou chybět. ❤️

Josefína Joštová

Mám ráda lidi plný barevných myšlenek a černý kafe a humor. Učím se španělsky, protože plánuju důchod strávit na prosluněný španělský pláži se sangríou v ruce. Do tý doby toho ale chci ještě hodně stihnout a po cestě se toho ještě spoustu naučit. A alespoň část z toho tady s váma sdílet.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *