Pražská náplavka mezi nejlepšími stavbami Evropy

Farmářské trhy, koncerty, výstavy i místo k setkávání po práci nad skleničkou prosecca – náplavky jsou místem, které za poslední dobu prošlo obrovskou změnou. A že se revitalizace nadmíru vydařila nedokazují jen dlouhé zástupy lidí v kobkách na břehu Vltavy. Citlivou revitalizaci pražské náplavky pod vedením architekta Petra Jandy a jeho studia Brainwork ocenil i letošní ročník prestižní architektonické ceny Mies Award, který ji nominoval do úzkého výběru 40 nejlepších staveb.

Text: Kateřina Chalupová

Úspěšná revitalizace vytvořila z pražských náplavek místo, které s trochou nadsázky můžeme označit za symbiózu mezi pražským životem a jednou z hlavních dominant města – řekou Vltavou. Z historických kobek se stala místa nejen pro kavárny, galerie a bary, ale vytvářejí i unikátní výhled a nebývalé propojení historických prostor s Vltavou. Okna jsou největšího svého druhu na světě a do Prahy doputovala z Thajska.

K čemu byly náplavky dřív?

Pražské náplavky byly dříve využívané jako místa pro překladiště materiálu a také jako přístaviště. Po ničivých povodních v roce 2002 byly opuštěné a chátraly. Nyní dostaly historické kobky nový život a svou podobou i ztvárněním okouzlily porotu nejprestižnější ceny Evropské unie za současnou architekturu, Mies van der Rohe Award 2022, kterou navíc můžeme pro letošní ročník považovat za ještě cennější než předtím. Na rozdíl od přechozích ročníků se nejedná o výběr za poslední dva roky. Kvůli pandemii porota letos vybírá počiny za poslední tři roky.

,,Oscaři“ architektury

Cena Miese van der Rohe je prestižní ocenění v oblasti architektury, které uděluje Evropská komise společně se španělskou Nadací Miese van der Rohe. Porota vybírala z 532 nominovaných realizací z 41 evropských zemí v uplynulých třech letech. Užší výběr pěti finalistů bude oznámen v polovině února, vítěznou stavbu pak zveřejní v dubnu v Bruselu.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *