Léto začíná, zahrádky podniků se otevírají a my začínáme popíjet náš oblíbený gin tonic – drink, který si podmanil celý svět. Také ho zbožňujete? A víte, z jakého ginu je nejlepší? Jak se vlastně vyrábí? A kde si dát ten prémiový?
Bylo nebylo a holandský doktor Franciscus Sylvius roku 1650 vymyslel lék na nemoc ledvin – gin. Nebo se o to alespoň pokoušel. Jak asi tušíte, nemoc jím nevyléčil, ale díky němu se zrodila legenda.
Můžete se ale také dočíst, že gin objevili v období války mezi Holandskem a Španělskem v 17. století. Na pomoc Holandsku tenkrát přišli Britové – jak jinak než s lahví ginu! Tenkrát ho však nazývali „holandskou kuráží“ protože vojáky povzbudil, nabudil, ale zároveň uklidnil. Jestli měli bojovníci přesnou mušku, už ale nezjistíme…
Z čeho se gin vyrábí?
Hořkou chuť ginu propůjčují bobule jalovce, jehličnatého keře z čeledi cypřišovitých. Ty výslednému nápoji dodají typickou vůni lesa perfektně hodící se k toniku. I když se ji snažili napodobit například Slováci se svou borovičkou, nic se nevyrovná této specifické a podmanivé chuti, kterou definuje taktéž koriandr a semínka anděliky.
Každý gin je ale jiný, například náš oblíbený ROKU Gin se skládá z šesti ingrediencí, komplikovanější receptura německého a oceňovaného Monkey ginu uvádí ingrediencí dokonce 47.
Novinka na trhu
Právě první zmíněný gin z Japonska – ROKU Gin, jsme měly několikrát tu možnost ochutnat na krásných eventech, které značka pořádá. Na nich jsme mimo jiné zjistily, že se gin dá míchat nejen s tonikem, ale také s yuzu pyré nebo s čajovým cordialem ze senchy a touarega. Doporučujeme! Zábavné na láhvi je už tvar, který svými šesti stěnami symbolizuje šest japonských ingrediencí, jež jsou využívány pro výrobu ROKU Ginu.
Složky prostupují celým rokem. Jaro symbolizují květy a lístky sakury, léto čajové lístky Sencha a Gyokuro, podzim pepř Sansho a zima citrusy Yuzu, jejichž kůra vnáší do ROKU Ginu svěží citrusový nádech.
Kde si vychutnat ten nejlepší
Minulý týden se v Praze otevřel nový podnik Monkey bar, pojmenován podle jednoho z nejznámějších a zároveň nejkvalitnějších ginů na světě – Monkey 47. Vychutnat si v něm můžete prémiové koktejly právě z něj, nebo se pokochat tamním designovým interiérem se skleničkou šampaňského.
Pro ty z vás, kteří rádi zůstávají i po zavíračce, doporučujeme vzít si láhev nahoru na pokoj. Bar je totiž spojený s hotelem Falkensteiner Hotel Prague, který je součástí Premium Falkensteiner Collection. A troufáme si tvrdit, že půjde o první hotel v Praze, který bude známý právě díky svému skvostnému baru.
Který vybrat?
Pro lepší přehlednost jsme pro vás vybrali naše nejoblíbenější značky ginů na trhu a vytvořili z nich „průvodce do kapsy“. Až se vás příště v baru zeptají, s čím chcete gin tonic namíchat, překvapíte nejen obsluhu, ale zazáříte i před vaším doprovodem!