Filmový tip z KVIFFu: Hodně štěstí, pane Veliký

Během naší několikahodinové návštěvy karlovarského festivalu jsme stihly i film (světe, div se!). A na rozdíl od minulého roku byl tak skvělý, že vás na něj chceme pozvat taky!

O čem to je?

Děj filmu Good luck to you, Leo Grande režisérky Sophie Hyde je zasazen do hotelového pokoje, kde 55letá Nancy (Emma Thompson) čeká na příchod objednaného gigola. Po smrti manžela (a také jejího jediného sexuálního partnera) se totiž rozhodla dosáhnout nečeho, čeho i přesto, že vede úspěšný život, ještě nikdy nedosáhla: orgasmu. A kdo by jí s tím mohl pomoct lépe než zkušený profesionál?

Návštěva Lea Grande (Daryl McCormack) ale neprobíhá úplně podle očekávání a tak místo divokých radovánek zobrazuje film syrovou realitu: trapnost, nezkušenost, nenaplněná očekávání, křehkost lidské duše i vzájemných vztahů.

Dlouhé rozhovory, které spolu (občas nazí, občas oblečení) Leo a Nancy vedou, jsou protkané typickým britským humorem a zároveň dialogy, které vás donutí zamyslet se nad svým vlastním přístupem k sexu, vašim blízkým i sobě samému.

Proč se nám film tak líbil?

Ehm, haló, Daryl McCormack bez trička?! Ale vážně, i přesto, že na oba herce je pěkný pohled, učaroval nám film právě zdánlivě jednoduchými a povrchními rozhovory, které však o jedincích často prozradí víc, než by si možná sami přáli.

Líbilo se nám realistické zobrazení přístupu k lidskému tělu, nahotě a sexu. A taky to, jak snímek krásně zobrazuje fakt, že je lidská interakce občas šíleně prchavá a přesto tím netratí na hodnotě.

všechny fotky: Lionsgate

Film doprovázela i skvělá hudba Stephena Rennickse, která už obohacuje naši hudební knihovnu. Trendu poslední doby, kdy filmy zřídkakdy trvají méně než 120 minut nefandíme, proto jsme ocenily i hodinu a půl dlouhou stopáž, která byla pro sdělení poselství přesně tak akorát.

Jak to celé dopadlo a jestli se Nancy podařilo naplnit svůj cíl, vám samozřejmě neprozradíme, nicméně trailer k filmu najdete zde, premiéra je už 14.7.2022!

Josefína Joštová

Mám ráda lidi plný barevných myšlenek a černý kafe a humor. Učím se španělsky, protože plánuju důchod strávit na prosluněný španělský pláži se sangríou v ruce. Do tý doby toho ale chci ještě hodně stihnout a po cestě se toho ještě spoustu naučit. A alespoň část z toho tady s váma sdílet.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *