Praha žije uměním. Začíná první ročník festivalu Prague Art Week

Od 9. do 15. září se v Praze poprvé koná mezinárodní festival umění Prague Art Week 22, jenž chce po vzoru světových metropolí propojit pražskou uměleckou scénu. Festival vizuálního umění zve návštěvníky do více než pěti desítek galerií, muzeí, ale i sbírek umění a dalších uměleckých institucí po celé Praze. 

Vizí festivalu je nechat Prahu vyniknout na umělecké mapě světa, přispět tak k internacionalizaci české umělecké scény a stát se významnou platformou pro navigaci ve spletitých sítích pražské umělecké scény. Činnost Prague Art Week je celoroční, velkou součástí je web pragueartweek.cz, kde během roku propaguje události partnerských institucí umění.

Zahájení festivalu proběhne v pátek 9. září v 17 hodin na piazzettě Nové scény ND, kde bude během celého týdne festivalové centrum, tzv. Superstudio. Následovat bude festivalový víkend, během kterého si velké instituce umění připravily pro návštěvníky festivalu buď vstupné zdarma, nebo vstupné zvýhodněné.

Lukáš Rais

Od pondělí 12. září do čtvrtka 15. září organizátoři nabádají k návštěvě menších privátních galerií, které jsou hustě zastoupeny v rámci vybraných městských částí, během jednotlivých festivalových dní.

V podvečer lze pak trasu zakončit v centru města v Superstudiu, kde bude probíhat doprovodný program v podobě přednášek a debat s tuzemskými, ale i zahraničními hosty ze světa umění. Pozvání přijali například fotografka Marie Tomanová, ukrajinská galeristka Maryna Shcherbenko či významný český umělec Kryštof Kintera.

„V Praze sídlí velké množství skvělých umělců, po celé metropoli najdete ateliéry výtvarníků, město je protkáno sítí malých galerií a off-space prostorů a v samém centru funguje několik velkých institucí reprezentujících to nejlepší z historie i současnosti českého i světového umění. V Praze můžete navštívit i vynikající různě kurátorsky zaměřené festivaly výtvarného umění, ale jedna společná událost, která bude rezonovat v mezinárodním měřítku, tu doposud chyběla,“ popisuje ředitelka festivalu Lenka Bakešová, proč se organizátoři rozhodli naplno využít potenciál světově hojně využívaného formátu „art week”.

Museum Kampa

Podtrhněte si v programu

Mezi highlighty festivalu patří například možnost zcela poprvé nahlédnout do české soukromé sbírky Havrlant Art Collection – skrze skupinovou výstavu s názvem HAC #1, která se stejně jako sbírka Kateřiny a Jakuba Havrlantových zaměřuje na mladé autory a současné progresivní umění střední a východní Evropy.

Video art Ztracený případ od laureáta Ceny Jindřicha Chalupeckého Romana Štětiny, které je také součástí sbírky Havrlant Art Collection se bude promítat v sobotu v kině Ponrepo za přítomnosti autora. V Praze můžete také zanechat vzkaz skrze experimentální instalaci Federica Díaze „Na Horu” nebo se setkat s jednou z nejslavnějších českých fotografek současnosti Marií Tomanovou, která bude mít přednášku v úterý 13. září odpoledne společně s dalšími mezinárodními hosty v Superstudiu na Nové scéně Národního divadla.

Během festivalového víkendu se vyplatí návštěva velkých institucí

Velkým lákadlem festivalového víkendu je možnost navštívit nejnovější pražskou instituci vyhrazenou výtvarnému umění Kunsthalle Praha. Ta návštěvníkům PAW poskytne vstup zdarma o víkendu 10. – 11. září na výstavu Půlnoc umění, jež prezentuje soukromou sbírku i rozsáhlé kulturní aktivity Karla Babíčka. Během týdne 9. – 15. září také zve na doprovodné programy a 14. září na Online talk s Nancy Davidson a Marisou Ravalli-Příhodovou.

Stejně tak Muzeum města Prahy, které aktuálně rekonstruuje hlavní budovu, zdarma nabídne program na Norbertově a zve návštěvníky na procházku za pražskou architekturou. Na Nové scéně se také v sobotu od 15 hodin koná bezplatný workshop s fotografem Davidem Gaberlem, který se skládá z hodinové přednášky a následného focení s aparáty Fujifilm v ulicích Prahy.

Ve všech objektech Galerie hlavního města Prahy bude v sobotu 10. září vstup za symbolickou korunu. Po dobu celého festivalu probíhají zdarma výstavy a programy Bienále ve Věci umění, které GHMP pořádá spolu se společností Tranzit.cz a které se až terapeuticky věnují vztahům mezi genderem, rasou, třídou, sexualitou a geopolitikou.

The Chemistry Gallery

Národní galerie Praha poskytuje slevu 50 % na vstupné ve všech objektech v neděli 11. září a zve na několik doprovodných programů k výstavám MOVE: Intimita jako vzdor, Již brzy nebo Zenga. Galerie Rudolfinum pořádá 11. září bezplatný workshop pro děti k výstavě Fragelite, Centrum současného umění DOX 10. září rodinnou dílnu a 11. září komentovanou prohlídku výstavy (Ne)moc, obojí s volným vstupem pro návštěvníky PAW 22.

Uměleckoprůmyslové museum v Praze zdarma zpřístupní doprovodné programy, včetně vstupenky na výstavy, kde se doprovodné programy konají a zve zájemce na procházku Prahou Josefa Sudka. Od pátku do neděle je také poslední možnost navštívit výstavu v MeetFactory Ať zaslechnu tvé stopy a inspirovat se zážitkovým sympoziem Objevování jiného vnímání, obojí věnované novým tendencím v umění a ve společnosti.

Většina výstav festivalu je přístupná zdarma, někde je potřeba se prokázat festivalovým passem nebo si udělat rezervaci. Organizátoři doporučují orientovat se podle webu pragueartweek.cz, tištěného katalogu PAW (k dostání v partnerských galeriích a v Superstudiu) nebo podle zářijové přílohy časopisu Art Antiques.

Anna Basiková

Hodně čtu, nepiju kafe, miluju cestování, řezaný kytky, podzim a dlouhý procházky po lese. Učím se švédsky a taky znakovku. Napsala jsem knížku, píšu články a taky dělám v PR a trochu v marketingu. Nikdy mě nenapadlo založit vlastní časopis, ale díky bohu se to stalo. Přeju si, aby vás to tu bavilo.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *