Na zdraví! Seznamte se s kombuchou: detoxikuje a pomáhá i s lepší náladou

Na světě existují jen dva nápoje, které vám změní život – šampaňské a kombucha. O tom, proč byste měli pravidelně pít to druhé zmíněné, si víc řekneme právě v dnešním článku. Jedná se totiž o hotový zázrak.

Kombucha [čti kombůča či kambůča] je fermentovaný, zpravidla čajový, nápoj obohacený o probiotické kultury. A ty jak známo prospívají našemu střevnímu mikrobiomu. Pokud tedy chcete své tělo očistit po náročném létě plném alkoholu, nebo mu jen toužíte zajistit lepší trávení, ochutnejte tuto alternativu ke klasickým limonádám, sodám a jiným slazeným nápojům. Již po první lahvičce se totiž budete cítit skvěle. Skoro jako po tom šampaňském.

Zásadité vs. kyselé prostředí

Nebojte, nevracíme se zpátky do hodin chemie, jen je potřeba si ujasnit, co se to v našem těle vlastně děje. Veškeré metabolické procesy vytváří kyselé prostředí. Tedy perfektní podhoubí pro to, aby v našem těle vznikaly nemoci, záněty nebo jiné oslabení.

Pokud však prostředí zneutralizujeme a dodáme mu trošku zásaditosti, kyselost se vyrovná a my se budeme cítit lépe. Nastartuje se totiž přirozená detoxikace.

Míra zásaditosti a kyselosti se označuje jako pH, změřit si ji můžete například pomocí testovacích proužků, které koupíte v lékárně. Ideální hodnota je 7.

Střeva jako druhý mozek

Fermentované věci obecně jsou ideálním prostředkem k tomu, jak dostat zásaditost do našeho mikrobiomu. Kromě toho, že obsahují probiotika, vytvářejí na střevní stěně výstelku, která nás chrání před patogenními vlivy (třeba salmonelou).

Věděli jste, že zdravá střeva mají vliv i na naši psychiku? Dokonce se jim říká druhý mozek. Až 90 % serotoninu, známého hormonu štěstí, vyrábí právě buňky ve střevech. Zajímavé také je, že 90 % informací vede ze střev do mozku, avšak jen 10 % vede z mozku do střev. A pak kdo ovlivňuje koho, že…

Kde se ty bakterie berou?

Abychom měli tzv. v bříšku jako v pokojíčku, je dobré mu kromě vyvážené a pestré stravy dodávat probiotické kultury. Tak souhrnně označujeme bakterie, které přirozeně obývají lidský trávicí trakt. Nenachází se jich však v našem těle dostatek, a proto je dobré doplnit je například doplňky stravy, mléčnými výrobky nebo kombuchou.

Asi jste si všimli té houby, která plave v každé velké sklenici s kombuchou. Nevypadá to hezky, ale nebojte, v malých lahvičkách ji nenajdete. Ve skutečnosti však nejde o houbu, ale o kolonie octových bakterií a kvasinek, které se vylučují do nápoje. Pohromadě to celé drží celuóza, proto ta gumová konzistence. Tu nevzhlednou houbu nazýváme jako Scoby, jedná se o označení mateční kombuchové kultury.

Po vypití kombuchy dál Scoby v těle neroste. Tyhle fámy však kolovaly už za první republiky.

Best of

I přes to, že si kombuchu můžete vyrobit sami v pohodlí domova, do těchto pokusů se raději nepouštíme, a proto přinášíme recenze na tři nejznámější značky, od nichž si kombuchu můžete koupit.

A jak už to tak u recenzí bývá, jsou velmi subjektivní. Zvláště pak u jídla a pití platí to, že ochutnat musíte hlavně vy. Znáte to přísloví, sto lidí, sto chutí.

Zdroj: MAGU®, 460ml koupíte za 140 Kč

Magu

Nejznámější značku kombuchy u nás nemůžeme minout i z toho důvodu, že se velkou měrou podílela na celkové popularizaci tohoto perlivého nápoje. Ať už zadáte do Googlu cokoliv s kombuchou spojeného, vyjede vám Magu vždy jako první. Ochutnala jsem příchuť Original a GingeraVe a bohužel musím říct, že ani jedna mi moc nechutnala. Velmi kyselou chuť nevylepšil ani zázvor, ani limetka. Láhev jsem pila na čtyřikrát a musela se přemáhat, aby mi v ledničce nezabírala místo a konečně jsem ji dopila.

Nepříliš dobrá chuť však nebyla to jediné, co mi u zmíněné značky vadí. Agresivní marketing s hesly jako „Na tenhle nápoj jsou čekací listiny“ nebo „Inspired by Red Bull, Nike, Apple and of course Elon Musk“ mi na sympatiích ke značce moc nepřidal. Nehledě na to, když se pak začtete do internetových diskuzí, kam tým Magu velmi často a rád přispívá. Zvláště pak pod příspěvky svých konkurentů, to se přece nedělá.

Třešničkou na dortu byl ale moment, když jsem se chtěla zapsat do té lákavé čekací listiny, abych tento nápoj, který bývá tak rychle vyprodán, vůbec ochutnala. Jelikož mě čekat ale nikdy nebavilo, otevřela jsem si na nové kartě internetový obchod Košík, kde to šlo hned. Zvláštní.

Zdroj: Vojtěch Veškrna pro Ffaasshhiioonn.com, 320ml koupíte za 105 Kč

JZT Ferments

První věcí, která mě zaujala u produktů JZT Ferments byl hezký design a etiketa lahviček. Ano, bohužel soudím knihu i podle obalu, ale co už. Písmena JZT označují začáteční písmena jmen třech zakladatelů, mladých kluků, kteří produkt osobně nejen vyrábějí, ale také prodávají či distribuují. O jejich kombuche si s nimi můžete pokecat například na trzích, nebo na nejrůznějších akcích. Právě tam můžete ochutnat i míchané drinky, které z kombuchy připravují, doporučuju GinBuchu.

Pokud se ale mám zaměřit na jejich stálou nabídku, ochutnala jsem pro jistotu všechny druhy včetně limitované edice, kterou brzy nahradí jiný podzimní speciál. Ta chuť je skvělá. Každý si díky pestré nabídce vybere příchuť, kterou si zamiluje.

Pokud máte radši sladší nápoje, ochutnejte marakuju nebo borůvku, pokud vám nevadí silnější kyselost, doporučuji bergamot a OG. Jsem nadšená, že JZT Ferments jsou v nabídce mnoha pražských kaváren, kde jsou tím nejlepším doplňkem k výběrové kávě.

Zdroj: Goodlok, 250ml koupíte za 70 Kč

Goodlok

Značku proslulou svými ovocnými a zeleninovými coldpress fresh džusy asi netřeba zdlouhavě představovat. Goodlok má super pobočku na Jungmannově náměstí a ještě lepší rozvoz přes jejich aplikaci. Ve své nabídce mají ale i fermentované nápoje, jako první samozřejmě kombuchu. „Čeká nás pak kombuchový tonic, energeťák, ocet, míchačka, bombóny, cokoli,“ slibují na svém webu. Tak snad se brzy dočkáme.

Ochutnala jsem příchuť Jun a originál, který prodávají i v litrovém balení. Jun má základ v zeleném čaji a oslazena je medem. Zvolila bych ji vítězem tohoto klání, protože byla tak osvěžující, lahodná a výborná, že si dokážu představit, že do konce života nebudu pít nic jiného. Pro odvážnější z vás mají v nabídce i šťávu z kvašeného zelí, která stejně jako kombucha, obsahuje miliardy probiotik.

Připíjení na zdraví zde nabírá úplně nový rozměr.

Klára Dedková

Od malička jsem si přála pracovat v módním časopise, ale když se můj sen splnil, zjistila jsem, že chci ještě něco víc – sedět v kavárně a pracovat na něčem vlastním. Miluju všechny ty holčičí věci, jako jsou kabelky, rtěnky nebo podpatky, ale dokážu ocenit také klasickou hudbu, kvalitní filmy, víno, architekturu nebo svíčkovou od babičky. Jsem posedlá parfémy, svíčkami a vším, co voní. Mužů nevyjímaje.

Doporučené články

1 komentář

  1. […] značka Goodlok. Coldpress zeleninové a ovocné freshe, kombuchy (o těch si přečtěte něco tady), shoty a další zdravé pití si lze přes jejich aplikaci objednat přímo do kanceláře a […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *