Od vychlazených míchaných drinků, které jsme popíjeli na prosluněných zahrádkách, se začínáme přesouvat do útulných vináren a barů, kde si nejraději objednáváme právě oranžové víno. O co jde? Jak se odlišuje od růžového? Proč patří v posledních letech mezi nejvíc trendy vína a jaké lahve by doporučil Marko Jelič z Winegeek?
Na začátek se sluší říct, že výroba vína je velmi složitý a úctyhodný proces, ke kterému chováme nesmírný respekt a nerady bychom tímto článkem suplovaly odborný výklad profesionálních sommelierů a vinařů. Nicméně i my se rády vzděláváme a chceme alespoň obecně vědět, co si v restauraci objednáváme a následně chutnáme. Pohodlně se proto usaďte, ideálně si nalijte deci vína a třeba příště oslníte své přátele novými informacemi.
Výroba pod zemí
Jak asi správně tušíte, oranžové víno má oranžovou barvu a vyrábí se z odrůd vína bílého a růžového. Jeho okouzlující barva je způsobená dlouhodobým kontaktem moštu se slupkami, pecičkami a ostatními kaly ve speciálních kameninových nádobách zakopaných v zemi zvaných kvevri. V nich po dobu až několika měsíců probíhá macerace hroznů a alkoholové kvašení. Teprve poté se surovina lisuje a s přidáním minimálního podílu síry, ideálně žádného, se bez filtrace stáčí přímo do lahví.

Jak se liší od bílého a růžového?
Hlavní rozdíl mezi bílým a oranžovým vínem je v délce kontaktu moštu s hroznovými slupkami. U bílého je to 6 až 48 hodin, u oranžového až několik měsíců. Při výrobě klasických bílých vín dochází ke kvašení pouze vylisovaného moštu,ostatní části jsou považované za odpadní materiál a bezprostředně se od moštu oddělují. U oranžového jsou naopak žádoucí.
Do výroby oranžového vína také méně zasahuje samotný vinař a lahvování se provádí bez předchozího zrání či filtrace. Většina oranžových vín se vyrábí z přírodních (divokých) kvasinek, což přispívá k jejich celkovému stylu a chuti.
Na výrobu růžového vína se používají hrozny modrých odrůd a díky krátké době macerace je víno zbarveno do růžova, nikoliv plně do červena. Oranžová vína, jak už víme, se vyrábějí přesně naopak – z odrůd bílých a macerace je velmi dlouhá.

Gruzínské dědictví
Oranžové víno však není žádná novinka, vlastně se jedná o jedno z nejstarších vín vůbec. Tzv. jantarové víno pochází z Gruzie, která je spolu s Arménií označována za kolébku světového vinařství. Právě odtamtud se dochovala i metoda výroby vína v kvevri nádobách, označovaná za kachetinský způsob. Ten je dokonce od roku 2013 zapsaný na seznam UNESCO. Novodobá oranžová vína ale pocházejí převážně ze Slovinska, Itálie, Rakouska, ale i Česka a dalších zemí.
Hlavně naturálně
Jak už jste si mohli z popsaného procesu výroby oranžového vína všimnout, nejsou během něj používány žádné chemické přísady a další zbytečnosti. I proto se řadí do vín biodynamických, naturálních, někdy též označovaných jako autentických.
V Praze si ho nejraději vychutnáváme například v Bokovce, Autentistovi, Veltlině nebo objednáváme skvosty od Winegeek. Právě od jejich zakladatele a milovníka naturálních vín Marka Jeliče vám přinášíme výběr těch nejlepších oranžových vín, které mají v nabídce a které rozhodně musíte ochutnat.

Oranžády podle Marka z Winegeeku
Čím vás oranžová vína baví a proč jsou tak trendy? „Neskutečně mě baví pestrá škála chutí, kterou oranžová vína nabízejí. Jako by se v nich snoubila svěžest bílých vín a tříslovinná textura červených. Chutnají mi spíše oranžová vína ve své lehčí poloze s nižším alkoholem, třeba i z aromatičtějších odrůd, kde ale zároveň nechybí vibrantní kyselina. Myslím, že jsou tato vína tolik oblíbená zejména pro svou originalitu a intenzitu – všechny chutě jsou přiznané a i přes jinakost velmi zábavné.“
„Výborně se taky párují k jídlu, hodí se totiž skoro ke všemu. Proto nechybí na vinných kartách nejlepších restaurací světa. Těší mě i to, že oranžová vína většinou vyrábí naturální vinaři s ohledupným přístupem k přírodě, kteří do vína také nepřidávají žádná zbytečná aditiva,“ uzavírá Marko Jelič.

Tomáš Trejbal – Cuvée CoCo 2021
Svěží, lehké oranžové cuvée z Mělníka.

Matassa – Cuvée Marguerite 2021
Výrazné a aromatické víno ze starých vinic od legendy z jihu Francie.

Johannes Zillinger – Fumé blanc Numen 2020
Precizní oranžový Sauvignon, elegantní a výrazný zároveň.
A pokud jsme ve vás právě vzbudily touhu dozvědět se o víně obecně ještě víc, přečtěte si článek o tom, jak se vyznat ve víně nebo rozhovor se sommelierem Martinem z Bokovky.
[…] když my holdujeme oranžádám, naturální víno si můžete vychutnat i bílé, růžové nebo červené. Kam pro něj v Praze […]