Filmové a seriálové tipy od Honzy: Nový Avatar a nestárnoucí Ratatouille

Co jsem stihnul zkouknout v prosinci? Ne, nebojte se, nemám v seznamu jenom Vánoční pohádky. Jdeme na to!

Glass Onion: A Knives Out Mystery (2022) – film, Netflix

Dlouho očekávaný návrat výstředního detektiva Benoita Blanca v podání Daniela Craiga nezklamal. Režisér Rian Johnson se přesunul z kin do Netflixu a z Ameriky na řecké ostrovy, stále ale zachoval vše, co fungovalo v prvním filmu Knives Out. Plejádu humorných a bizarních postav, několik nečekaných zvratů a over the top situace i humor. Právě v tom pokračování vyniká oproti jedničce a obecně má o dost jiný vibe. Ale netřeba srovnávat, užijete si určitě oba díly!

Hodnocení: 7/10

Barbarian (2022) – film, Disney+

Jeden z nejoriginálnějších hororů, jaké jsem viděl se snadnou prvotní zápletku: žena přijede do Airbnb a zjišťuje, že na něm kvůli chybě v bookingu není sama. Prvotně creepy příběh je však pouze jedním ze tří, ze kterých se tento film skládá a zdatně je splétá dohromady. Opírá se převážně o lidské zlo v rámci hororu a vše na něm opravdu skvěle funguje, od hlavní hrdinky, přes dynamický scénář, až po herecký návrat komediální hvězdy začátku 21. století, Justina Longa.

Hodnocení: 8/10

Trying 2. série (2021) – TV seriál, Apple TV+

Druhá řada milého britského seriálu vyprávějící příběh páru, který nemůže otěhotnět, se ve druhé řadě ubírá k nové tematice. Tou je snaha o adopci. Seriál je stále extrémně autentický a věnuje se do hloubky tématu, o kterém se běžně nebavíme. Kromě proslulého britského humoru na něm funguje hlavně herecké duo Esther Smith a Rafea Spalla, které doplňuje excentrická Imelda Staunton a krásně nasnímaný podzimní Londýn.

Hodnocení: 7/10

Ratatouille (2007) – film, Disney+

Ano, tenhle nejznámější a nejuznávanější snímek od Pixaru jsem viděl až teď! Konečně jsem dohnal resty a konečně vím, jak unikátní kousek to je. Příběh o myši a kuchařovi zasazený do pařížských ulic plných života má opravdu vše – životní lekce, humor, lásku a dojemnost. Ke konci jsem měl i slzy v očích.

Hodnocení 10/10

The White Lotus 1. a 2. série (2021-2022) – TV seriál, HBO Max

HBO Max má na svém kontě další fenomén, kterým je antologie z dílny Mikea Whitea zasazená do luxusních hotelů The White Lotus pojednávajících o jejich hostech i zaměstnancích se spletitým vztahy. Seriál, který je vlastně tak dovolenkově o ničem a zároveň o všem, skvěle paroduje a karikuje různé typy postav, se kterými se setkáte na každé dovolené. Jeho pravou hvězdou je znovuobjevená komediální legenda Jennifer Coolidge a přesun z první havajské řady na Sicílii je rozhodně posun k lepšímu. Těším se na další řadu a její příběhy!

Hodnocení 1. série 8/10 & 2. série 9/10

AVATAR: The Way Of Water (2022) – film, kino

James Cameron a jeho 13 let tvořený sequel průlomového filmu Avatar dorazil konečně do kin. A je vlastně stejný jako díl první, což je dobře i špatně zároveň. Děj je recyklovaný první film, jen je více roztahaný, produkce je větší a velkolepější. A přestože Cameronův epos děj příliš neprohlubuje a spíše představuje další reálie planety a lidí Navi, je to obrovská jízda, které se vizuální nádhera a akce nedá upřít.

Hodnocení 8/10

Mimořádná událost (2022) – film, Netflix

Fenoménem roku 2019 mezi českými komediemi byli Vlastníci od režiséra Jiřího Havelka, který se se svým novým filmem snaží znovu zachytit recept na úspěch z předchozího filmu. Místo zavřené místnosti je tu ale nesourodá skupina postav uvězněna v jedoucím vlaku bez strojvedoucího (podle skutečných událostí). Opět si dělá srandu z typické českosti, bizarně děj graduje, ale možná zbytečně ujíždí od uvěřitelnosti, ve které se diváci mohou vidět v některých z postav. Pořád to ale je dosti zábavná podívaná.

Hodnocení 6/10

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *