Kulturní tipy na květen: 7krát3, David Černý, cirkus a architektura za komunismu

Je tady květen a po dlouhé zimě se opět můžeme těšit na venkovní akce. Open air koncerty, divadelní letní scény a čtení v parku – kdo by to nemiloval. Hned první květnový víkend můžete zajít na festival United Island of Prague a nasát atmosféru letních fesťáků. A také se nezapomeňte inspirovat našimi knižními tipy. Na lavičce, balkoně nebo na dece to čtení dostává úplně jiný rozměr. 

Ach ta architektura

Chodíte každý den kolem nějaké budovy a zajímá vás, jak vypadá uvnitř? V květnu máte možnost to zjistit. Koná se totiž další ročník festivalu městské architektury Open House. V Praze proběhne 20. a 21. května. Během víkendu můžete navštívit více než 100 budov. Na seznamu jsou jak historické budovy, tak kulturní centra nebo novostavby. V Brně se festival koná už 13. a 14. května. 

Jakou podobu měla architektura od konce padesátých let do pádu komunismu? To se dozvíte v nové stálé expozici Národní galerie ve Veletržním paláci. Výstava 1956⁠–⁠1989: Architektura všem je zaměřena nejen na architekturu, ale také životní styl obyvatel v tomto časovém období. 

V dubnu otevřel David Černý na pražském Smíchově galerii s názvem Musoleum, která je součástí vznikající rezidenční čtvrti Lihovar. Kromě stálé expozice jeho děl je v budově i prostor pro výstavy jiných umělců. První z vystavujících je fotograf Dan Materna. Ten procházel a fotografoval prostory bývalého Lihovaru, které byly dvacet let opuštěné. Výstava potrvá do 1. července, tak se na ni při návštěvě Musolea nezapomeňte zajít podívat.

Raději do cirkusu nebo na myslivecký bál?

Soubor Cirk La Putyka hraje téměř celý květen představení Cesty. Inscenace je rozdělena do čtyř kapitol a účinkuje v ní více než 50 akrobatů, herců, tanečníků a hudebníků. Představení opět probíhá v šapitó Azyl78 v pražské Stromovce, kde si kromě kulturního zážitku můžete dopřát také drink v příjemném venkovním baru. 

Divadelní soubor Maso krůtí uvádí novou inscenaci. Tohle seskupení už má na kontě hry jako Čekání na kokota nebo Oidipussy. Premiéra hry Myslivecký balls proběhne 16. května v Kampusu Hybernská. Zelená prý poteče proudem… 

Open-air sezóna zahájena!

O víkendu 5. a 6. května probíhá festival United Islands of Prague. Na pražských ostrovech a v několika klubech vystoupí téměř sedmdesát českých a světových umělců. Těšit se můžete například na švédský projekt The Magnettes, německou artpopovou kapelu Sparkling nebo irský postpunk Enola Gay

Začíná období pivních zahrádek. Oblíbené místo večer po práci nebo o víkendu, když se fakt nic nemusí. Co takhle spojit zahájení sezony s koncertem PSH? Ve čtvrtek 11. května v Riegráčích. Tahle parta neomrzí. 

Štěpán Hebík se svým R&B projektem 7krát3 vyrazil na turné a ve čtvrtek 4. května vystoupí v Kasárna Karlín. Představí živou kapelu, ale hlavně tracky z nového alba. 

Nová Mornštajnová, Magnesia Litera a Pořádek v hlavě

Spisovatelku Alenu Mornštajnovou není třeba představovat. A jistě vám ani neuniklo, že autorka knih jako Hana nebo Listopád, vydala nový román s názvem Les v domě. Kniha tentokrát nezpracovává téma z českých dějin, ale vypráví příběh jedné malé dívky a její rodiny. A pozitivní čtení to určitě nebude.

Máte občas pocit, že si potřebujete udělat Pořádek v hlavě? Možná vám s tím pomůže novinka, kterou vydal minulý měsíc Deník N. Kniha s podtitulem Kritické myšlení pro každý den od autorů Martina Poliačika a Lindy Lančové poradí, jak třídit informace a následně s nimi pracovat. V knize najdete jak praktické příklady ze života, tak odbornější texty o kritickém myšlení.  

Minulý měsíc se vyhlašovaly ceny Magnesia Litera. Vítězným titulem se stala básnická sbírka, ve které se autor Miloš Doležal vyrovnává se smrtí své ženy. Jana bude brzy sbírat lipový květ určite stojí za přečtení. Pokud dáváte přednost spíše próze, cenu v této kategorii obdržel básník Viktor Špaček za povídkovou knihu Čistý, skromný život. Tématem sbírky jsou obyčejní lidé a jejich každodenní životy. 

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *