Zodpovědnost je sexy! Co potřebujete vědět o sexuálně přenosných chorobách?

Sexuálně přenosné choroby. Slovní spojení, které všichni známe, ale většina z nás se tomuto tématu vyhýbá jak čert kříži. Přitom zodpovědnost je sexy! Co byste tedy o STI (sexually transmitted infections) měli vědět, jaké jsou ty nejběžnější a jak se testovat? 

Sexuálně přenosné infekce jsou přenášeny sexuálním kontaktem: včetně vaginálního, análního i orálního (!) sexu a na svědomí je mají bakterie, viry nebo paraziti. A ne, opravdu si STI nevybírají oběti na základě věku, orientace ani množství sexuálních partnerů. Proto by jim měl každý, kdo sex má nebo měl (a to v jakékoliv podobě i frekvenci), porozumět, seznámit se s riziky, která představují, i s možnostmi prevence. 

Jak se chránit? 

  • Pravidelným a správným používáním kondomů. Ty jsou efektivní ochranou nejen proti těhotenství, ale zejména proti STI. 
  • Očkováním. Očkovat se můžete například proti HPV, hepatitidě nebo pneumokokové infekci.
  • Pravidelným testováním. Bez debat!

Kde se testovat?

O tom se poraďte se svým lékařem nebo gynekologem, kteří vám poskytnou relevantní informace a doporučení ve vaší oblasti. Zpravidla to ale bude v nemocnici, poliklinice nebo zařízení specializujícím se na reprodukci. Každý rok se také na určité druhy STI můžete zdarma a anonymně testovat v rámci festivalu Prague Pride.

Kolik to stojí?

Náklady na testování na STI se mohou lišit v závislosti na místě, kde žijete, a na tom, jaký typ testů je potřeba provést. V některých případech mohou být testy zdarma nebo hrazené zdravotním pojištěním. Přibližná cena nejběžnějšího testování se však pohybuje v rozmezí 1 000 až 3 000 korun, o konkrétních možnostech se ale poraďte přímo s klinikou, kde vás budou testovat.

Jak často se testovat?

To závisí na vašem sexuálním životě, aktivitách a rizikových faktorech. Všeobecně se doporučuje pravidelné testování při změně sexuálního partnera, v případě, že máte nechráněný sex s novým partnerem nebo máte-li příznaky či podezření na STI. Mějte na paměti, že pravidelné testování neslouží jen pro vaši ochranu, ale také pro ochranu vašeho aktuálního sexuálního partnera nebo partnerky!

Mám se jít testovat hned po styku?

Čas, který je potřeba k odhalení STI, se liší v závislosti na konkrétní infekci. Každá STI má svou vlastní inkubační dobu, tedy dobu od okamžiku, kdy dojde k infekci, až po vznik příznaků nebo možnost jejich detekce testováním. Jak je to u nejběžnějších infekcí?

  • Chlamydie: Inkubační doba chlamydií se pohybuje obvykle mezi 1 až 3 týdny.
  • Kapavka: Příznaky se mohou objevit v rozmezí 1 až 14 dní od infekce.
  • Syfilis: Inkubační doba syfilisu se pohybuje mezi 10 až 90 dny, obvykle kolem 21 dnů.
  • Herpes: První výsev herpesu se obvykle objevuje během 2 až 10 dní od infekce.
  • HIV: Testování na HIV se provádí obvykle alespoň 3 měsíce po potenciální expozici.

Ale pozor! Některé STI mohou být asymptomatické a neprojevovat žádné příznaky.

Co když mám podezření, že STI mám?

Určitě co nejdříve vyhledejte odbornou pomoc. Nebojte, určitě vás nikdo nebude soudit, naopak vás spíš pochválí za včasnou reakci! Většina STI je navíc léčitelná, a čím dříve je infekce diagnostikována, tím efektivněji může být léčena.

Jaké jsou nejčastější STI a jak je poznám?

  1. Chlamydie:
  • Způsob přenosu: Přenos probíhá především při nechráněném sexuálním styku.
  • Příznaky: U mnoha lidí jsou chlamydie asymptomatické, ale mohou zahrnovat pálení při močení, výtok z pochvy nebo penisu, bolesti břicha u žen, bolest v podbřišku u mužů.
  • Důsledky: U neléčených případů může chlamydie způsobit vážné komplikace, jako je zánět pánevních orgánů u žen a postižení reprodukčního systému.
  1. Kapavka:
  • Způsob přenosu: Nejčastěji přenášena při nechráněném sexuálním styku.
  • Příznaky: Příznaky mohou zahrnovat pálení při močení, hnisavý výtok z pochvy nebo penisu, bolesti v podbřišku, u žen také nepravidelné menstruační cykly.
  • Důsledky: Neléčená kapavka může vést k vážným komplikacím, jako je zánět pánevních orgánů, neplodnost nebo zvýšené riziko HIV infekce.
  1. Herpes:
  • Způsob přenosu: Přenos probíhá zejména prostřednictvím tělesných tekutin, jako jsou sliny, vaginální sekret, spermie či tekutina z vřídků a puchýřků.
  • Příznaky: Výsev herpesu zahrnuje vznik bolestivých puchýřků nebo vředů v genitální oblasti nebo ústech, doprovázené svěděním a pálením.
  • Důsledky: Herpes je nevyléčitelný a opakující se onemocnění. Frekvence závisí na imunitním systému jedince a léčba herpesu je zaměřena na zmírnění příznaků.
  1. Syfilis:
  • Způsob přenosu: Přenos probíhá především při sexuálním styku, včetně orálního, vaginálního a análního. Může se také přenést z matky na dítě během těhotenství nebo porodu.
  • Příznaky: Syfilis má několik stádií, kterými postupuje, pokud není léčena. První stádium je charakterizováno vznikem tvrdého vřídku (tzv. puchýřku) na místě infekce (např. genitáliích, řiti nebo ústech). V druhém stádiu se mohou objevit vyrážky na různých částech těla, vřídky v ústech, bolesti svalů nebo horečka. Pokud není léčena, syfilis může postoupit do latentního stádia, kdy se nemoc projevuje bezpříznakově, a v některých případech do třetího stádia, kdy mohou být postiženy vnitřní orgány, nervový systém nebo srdce.
  • Důsledky: Syfilis je léčitelná infekce. Standardní léčba zahrnuje podávání antibiotik, obvykle penicilinu. Léčba je obvykle účinná, zejména v počátečních stádiích choroby.

5. HIV:

  • Způsob přenosu: HIV se přenáší krví, semennou tekutinou, vaginálními sekrety a mateřským mlékem infikované osoby. Nejčastější způsoby přenosu zahrnují nechráněný sexuální styk, sdílení injekčních jehel nebo nástrojů pro injekční užívání drog, přenos z matky na dítě během těhotenství, porodu nebo kojení a přenos krve nebo krevních produktů při transfuzích nebo nedostatečně sterilizovaných zdravotnických prostředků.
  • Příznaky: Po infekci virem HIV může trvat nějakou dobu, než se objeví příznaky. Počáteční infekce HIV může zahrnovat nespecifické příznaky, jako je horečka, únava, bolesti svalů a kloubů, zduřené lymfatické uzliny a vyrážka. V této fázi může virus přejít do latentního stadia, kdy se nemoc nevyjevuje. Bez léčby se však HIV postupně vyvíjí do pokročilé fáze zvané AIDS, kdy je imunitní systém značně oslaben a člověk je náchylný k vážným infekcím a malignitám.
  • Léčba: Léčba HIV zahrnuje antiretrovirovou terapii (ART), což je kombinace léků, které potlačují množení viru v těle. ART může zpomalit progrese nemoci, zlepšit kvalitu života a snížit riziko přenosu na další osoby. Je důležité dodržovat léčebný režim pod dohledem odborníka: i když je HIV vážné onemocnění, s řádnou léčbou a prevencí je možné udržovat zdraví a kvalitu života.

Kde mi poradí online?

  1. AIDS Pomoc: Webové stránky poskytují širokou škálu informací o HIV/AIDS a dalších STI. Obsahují přehledné informace o prevenci, testování, léčbě a podpůrných službách.
  2. HIV komunita: Poskytuje informace, poradenství a edukaci v oblasti HIV.
  3. STD online: STD hotline je webová stránka nabízející placenou službu, kde uživatelé mohou klást otázky a dostávat odpovědi od ověřených expertů v různých oborech, probíhá v anglickém jazyce.

Na závěr chceme zdůraznit, že i když mluvíme o sexuálně přenosných infekcích, není třeba se jich bát. Většina STI je léčitelná a správná péče a včasné ošetření mohou vést k úplnému uzdravení. To, že tato témata budeme otvírat a informovat se, je klíčem k ochraně zdraví nás i našich partnerů a partnerek. Tak se nebojte zejména s nimi o všem otevřeně mluvit (a to i když třeba jen na jednu noc!).

Josefína Joštová

Mám ráda lidi plný barevných myšlenek a černý kafe a humor. Učím se španělsky, protože plánuju důchod strávit na prosluněný španělský pláži se sangríou v ruce. Do tý doby toho ale chci ještě hodně stihnout a po cestě se toho ještě spoustu naučit. A alespoň část z toho tady s váma sdílet.

Doporučené články

2 komentář

  1. […] dnem sexuálního zdraví. To ale nezahrnuje jen vyhýbání se nemocem nebo fyzickým problémům (o tom si přečtěte tady), ale jedná se o komplexní pohodový vztah k sexualitě, vyžaduje pozitivní a respektující […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *