Kulturní tipy na červenec: Festivaly, Typlt ve Ville Pellé a Extáze na Barrandovských terasách

Tip na červenec? V ideálním světě si udělejte prázdniny a objíždějte jeden festival za druhým. Tento měsíc jich je opravdu hodně, tak aspoň na jeden vyražte. Samozřejmě nezapomeňte navštěvovat výstavy a nebojte, divadelní prázdniny neplatí všude. Zajít můžete na klasické divadelní letní scény, ale také na nevšední místa, jako je bývalý bazén na Barrandovských terasách.  

Máte-li rádi nový cirkus, zajděte na něj do kláštera. Divadelní a taneční soubor Losers Cirque Company uvádí site-specific inscenaci Sancti, zasazenou do prostor Kláštera Svaté Anežky na Františku. Během července si můžete vybrat z osmi repríz, které slibují magický zážitek. 

K létu neodmyslitelně patří Letní Shakespearovské slavnosti. Ty můžete během léta navštívit v Praze, v Brně, Ostravě i v Bratislavě. Novým představením letošního roku je komedie Jak se vám líbí, které můžete během prvních dvou červencových týdnů vidět na Pražském hradě. 

Barrandovské terasy a zaniklý bazén se přes léto stanou letní scénou a tak trochu kulisou pro představení Extáze. Hlavním tématem je život herečky a vynálezkyně Hedy Lamarr, kterou novináři označovali za nejkrásnější ženu světa. „Jakkoli ohromná byla na přelomu 30. a 40. let její sláva, v současnosti je její jméno spíše pozapomenuto, podobně jako vyvanul lesk Barrandovských teras.“ 

Zapomeňte na temné kluby, červenec patří festivalům! A tady je připomenutí některých z nich. Tento týden začněte na Slovensku. Od 5. do 8. probíhá v Trenčíně festival Pohoda. Od 14. do 16. můžete v Kutné Hoře objevovat novou alternativní hudbu na Creepy Teepee. Dva dny na odpočinek musí stačit, protože od 19. začíná Colours Of Ostrava. A konec měsíce můžete strávit v Brně na Pop Messe. 

Před sluncem se běžte na chvíli schovat do Villy Pellé. Do poloviny srpna tam můžete vidět aktuální tvorbu umělce Lubomíra Typlta. Jeho nová výstava s názvem Levitace je rozdělena do několika okruhů a je plná kontrastních barev. V podkroví vily nevynechejte projekci, ve které autor mluví nejen o vystavovaných obrazech, ale také o své spolupráci s kapelou WWW.  

Až nebudete přes prázdniny vědět, kam na kafe, zajděte do Kavárny co hledá jméno. A to především kvůli výstavě, která začíná 13. července. Umělec tvořící pod jménem Mio Signed, zde uvede soubor obrazů s názvem My Mythology, ve které prostřednictvím pastelových barev představuje svůj pohled na mytologii. 

Ať už jste fanoušci české literatury nebo filmu Spalovač mrtvol, určitě si udělejte procházku na letohrádek Hvězda. Památník národního písemnictví zde na konci června uvedl novou výstavu Protisvěty Ladislava Fukse. Výstava má za cíl přiblížit Fuksovu tvorbu současným čtenářům a to pomocí různých audiovizuálních médií.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *