Filmové a seriálové tipy od Honzy: Oscarová dramata i Netflix dating show

Nové bizarní reality shows, pokračování příběhu oblíbeného masového vraha Joa Goldberga a nový počin na Voyu. Co jsem zhlédl v poslední době? A stálo to za to?

Perfect Match (2023) – TV pořad, Netflix

Na Netflix dorazila moje nová reality show obsession: známí singles z předchozích reality shows hledají svůj nový perfektní match. Přidaná hodnota? Známé tváře a navázání na dramata, která jste už viděli v pořadech jako Love Is Blind nebo Too Hot To Handle. Je to prostě přesně to, co byste očekávali, a na vypnutí mozku bohatě postačí, i když občas je to až palčivě moc scripted. Doporučuju nevzdat po prvních dílech, pak se to rozjede víc. PS: Ines forever!

Hodnocení: 5/10

The Fabelmans (2022) – film, kino

Nejnovější film Stevena Spielberga je ten nejosobnější, jaký kdy natočil, ale také možná ten nejutahanější. Semi-autobiografický kousek vypráví příběh chlapce z židovské rodiny, který má zálibu v točení amatérských filmů. Plně ho v tom podporuje milující a umělecká matka v podání výborné Michelle Williams, které byla za svůj výkon (pochopitelně) nominována Oscara. Film je kouzelný vizuálně a je hezkou ódou na lásku k filmařině, ale ani to neomlouvá jeho téměř tříhodinovou stopáž.

Hodnocení: 6/10

Your Place Or Mine (2023) – film, Netflix

Reese Witherspoon a Ashton Kutcher znějí jako ideální recept na dobrou valentýnskou romantickou komedii, že ano? V realitě to je ale jeden z největších žánrových průserů a romantická komedie, která v sobě nemá ani špetku romance a hlavně chemie mezi hlavními postavami. Ty totiž 90 % svého screen time komunikují pouze po telefonu, což samozřejmě vůbec nefunguje, a po zhlédnutí ve vás film nezanechá téměř žádné emoce.

Hodnocení: 4/10

Freaky (2020) – film, Netflix

Už jsem viděl mnoho variací na prohození těl: matka a dcera, dospělá a dítě… ale sériového vraha a jeho oběť? To vidím poprvé. A je to skvěle ujeté! Kathryn Hahn a Vince Vaughn svými výkony ždímají, co mohou z průměrného scénáře. Vaughn, který má ve svém těle uvězněnou teenage dívku, je opravdu scene stealer. Fajnová jednohubku.

Hodnocení: 7/10

Dead to Me, 3. řada (2022) – TV seriál, Netflix

Finální návrat „maminkovského“ (až na to že vůbec) seriálu s Christinou Applegate a Lindou Cardellini. Pro Christinu Applegate zároveň dost možná poslední role vzhledem k jejímu onemocnění. Rozhodně to není to nejlepší, co za dvě řady tohle mysteriózní komediální drama zvládlo nabídnout, ale seriál si stále drží určitou úroveň a je schopen zabalit hezky všechny dějové linky na dostačující konec. Chemie dvou hlavních hereček to táhne vpřed i po třetí řadě.

Hodnocení: 6/10

Zlatá labuť (2023) – TV seriál, Voyo

Od tvůrců První republiky je tu druhá První republika, jen možná trošku lepší. Nova se pustila do historického žánru a jejich první pokus je poměrně zdařilý. Já jsem si ho tedy pustil omylem s tím, že to bude minisérie, a pak jsem zjistil, že je to možná nový nekonečný seriál, se kterým nehodlám ztrácet čas. Ale jsou na něm rozhodně vidět peníze, extenzivní a propracované kostýmy i dobová výprava, dost talentovaných českých herců a ne úplně hloupý scénář. Soudím jen z prvních dvou dílů, ale směsice postav a dějových linek rozehraných kolem módního domu na pozadí událostí obsazení Československa Německem má něco do sebe, zvlášť na Novu…

Hodnocení: 5/10

Přečtěte si rozhovor s hvězdou seriálu Adamem Vaculou!

You 4. řada (2023) – TV seriál, Netflix

Přesluhující seriál, kterému nepomohla už ani změna kontinentu. Opakovaný vzorec, kde se snaží tvůrci na sílu vymyslet něco nového, ale vše už působí dojmem, že „jsme to přeci viděli“. Nezajímavé nové postavy a trošku cop-out hned v prvním díle, který nám sliboval, že budeme sledovat Marianne v Paříži, na čež asi tvůrci zjistili, že si ukousli moc velké sousto, a děj přehodili do Londýna. To je přeci prašť jako uhoď… Joe měl zkrátka umřít ve 3. sérii a seriál by skončil lépe.

Hodnocení: 4/10

The Whale (2022) – film, kino

Jestli jste dlouho neplakali v kině, tak při výkonu Brendana Frasera si možná pobrečíte. Ten se poprvé ve své třicetileté kariéře upsal vážnější roli a právem za ni získal Oscara. Hraje morbidně obézního učitele, který neopouští svůj byt, bojuje se svou sexualitou, zdravotními problémy i dcerou, která jej zavrhla. Emočně nabitý, konverzačně chytrý a výkonově dynamický film. 

Hodnocení: 10/10

The Good Nurse (2022) – film, Netflix

Vraždící lékaři a sestry jsou vždy tahákem pro média i nás samotné, není tak divu, že jeden z notoricky nejznámějších amerických případů se dočkal vlastní filmové adaptace. Na stopu svému vraždícímu kolegovi přichází Jessica Chastain, na kterou je drama centrované. To je zvláštní krok, který má však svá pozitiva a nastavuje filmu další rozměry, díky čemuž je to nejen senzacechtivé true crime drama. Velmi dobře jí kontruje Eddie Redmayne v roli titulního záporáka, ale možná má až příliš málo prostoru na to, aby byly načrtnuty či vůbec naznačeny motivace jeho postavy. Celé drama je tak nemocničně studené a chybí mu něco pro vdechnutí života, ale nenáročného diváka asi i nadchne.

Hodnocení: 6/10

Love on the Spectrum U.S. (2022) – TV pořad, Netflix

Chcete se zasmát, dojmout i poučit? Mrkněte se na to, jak randí lidé na autistickém spektru. Skvělá dokumentární série sleduje života mnoha různých lidí s různými diagnózami s jednoduchým úkolem: hledáním lásky. Na Netflixu je i australská verze, ale americká má něco více do sebe. 🙂

Hodnocení: 8/10

Cunk on Earth (2022) – TV seriálu, Netflix

Mohli jste ji vidět na BBC, na TikToku a teď je Philomena Cunk i na Netflixu. Tam divákům představuje historii naší planety a mluví s historiky hlavně o tom, na co se jich asi nikdy nikdo nezeptal. Ta nejlepší parodie na dokumenty, jakou jste mohli chtít. Chef’s kiss a to nejlepší z britského humoru.

Hodnocení: 9/10

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *